50 vizualizări 27 ian 2009

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat pentru Gândul că PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor, o măsură pe care Traian Băsescu a declarat la postul public de radio că nu ar critica-o dacă va fi luată de Guvernul Boc. „În limita resurselor bugetare, salariile şi pensiile trebuie să crească. Creşterea salariilor şi pensiilor mici este o măsură din planul anticriză şi stimulează consumul. Pensionarii consumă, spre exemplu, din producţia internă. Aceste creşteri fac parte nu numai din dimensiunea socială a măsurilor anticriză, ci şi din cea economică”, spune Geoană. Liderul PSD recunoaşte că în cadrul guvernului s-a discutat despre o astfel de decizie: „a fost evocată printre opţiuni, dar nu ne-am oprit asupra ei la modul serios. Mergem în continuare pe găsirea resurselor pentru majorări şi pentru planul anticriză”. Miniştrii Guvernului Boc se vor întâlni în această după-amiază pentru o nouă discuţie pe marginea bugetului şi a planului anticriză. Potrivit unor surse din cele două partide de guvernare, ar trebui să fie o discuţie finală asupra celor două documente, urmând ca acestea să fie aprobate şi la nivel politic în biroul de coordonare al coaliţiei de guvernare.

Surse guvernamentale: lefuri şi pensii îngheţate

Bugetul pe anul în curs ar putea conţine măsura de îngheţare a salariilor bugetarilor în primele şase luni ale acestui an. În cazul profesorilor, beneficiarii legii de majorare a salariilor cu 50% adoptată în unanimitate de Parlament şi confirmată şi de Curtea Constituţională, ar putea primi salarii mai mari, cu doar 30% însă, în trei tranşe de circa 10% pe lună începând din septembrie, conform unor surse guvernamentale citate de NewsIn. Regula de îngheţare a creşterilor veniturilor se aplică şi în cazul pensionarilor. Astfel, conform aceloraşi surse, pensiile ar urma să crească cu 9%, prin mărirea punctului de pensie la 45% din venitul mediu brut pe economie, începând tot din luna septembrie.

Preşedintele spune că nu va reacţiona negativ la îngheţarea salariilor şi pensiilor

“În condiţiile în care sunt un susţinător fără rezerve al majorării salariilor profesorilor, al stabilirii unei pensii minime, nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni, să vedem ce se întâmplă, cum funcţionează economia, să se îngheţe toate salariile şi pensiile, şase luni. Vedem ce se întâmplă şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult, pentru că dacă nu mişcăm economia, de unde strângi bani la buget dacă economia este îngheţată şi nimeni nu plăteşte taxe şi impozite la stat pentru că nu lucrează companiile”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualităţi.

Preşedintele a subliniat că o capcană pentru întocmirea bugetului de stat pentru anul în curs este faptul că Guvernul încearcă să îndeplinească promisiunile electorale acum, în condiţiile în care ele au fost asumate pe întreaga perioadă a mandatului, respectiv pe patru ani. După cum a declarat el, vor fi bani „pentru toate” dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează şi numărul funcţionarilor, cu precizarea că efectele acestor măsuri vor începe să se resimtă abia peste două-trei luni.

Citeşte şi:

Sindicaliştii, lăsaţi de preşedinte cu gura căscată

Citește și: