Cristian ANDREI
56283 vizualizări 15 iun 2015

Victor Ponta, alături de Silvio Berlusconi, sunt singurii premieri din Uniunea Europeană care nu au demisionat după ce pe numele lor a început urmărirea penală. Promisiunea premierului Ponta, făcută în multe declaraţii publice, că îşi va da demisia dacă procurorii vor începe urmărirea penală pe numele său nu a fost respectată. Nu a fost respectată nici promisiunea aceluiaşi premier că va vota toate cererile venite la Parlament din partea procurorilor, fiind respinsă exact solicitarea pentru urmărirea sa penală. În schimb, Victor Ponta a pornit o campanie mediatică împotriva procurorilor, pe care îi acuză că i-au făcut un dosar politic, că vor să dea o lovitură de stat pentru schimbarea guvernului şi că fac jocurile Rusiei pentru a genera instabilitate în ţară. Premierul nu a ţinut cont nici de solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis care i-a solicitat demisia. Având sprijinul majorităţii guvernamentale, premierul urmărit penal a spus de duminica trecută că nu va demisiona, chiar dacă este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri şi evaziune fiscală.

Vineri, 5 iunie, Victor Ponta postează pe Facebook, înaintea depunerii moţiunii de cenzură a PNL următorul mesaj: "E foarte bine că PNL-PDL depun azi moţiunea de cenzură! Într-o ţară democratică europeană, bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)! Majoritatea actuală este unită şi are proiecte importante de realizat în perioada următoare - Cod Fiscal, Legea Salarizării, etc."
La scurt timp, premierul Ponta şi avocata sa ajung la DNA, unde fuseseră invitaţi de procurori pentru a fi audiaţi în ”dosarul Şova”,  privind contractele cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni. La ieşire, premierul Ponta anunţă că este suspect.

Comunicatul DNA precizează situaţia premierului: ”procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor. În aceeaşi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României.

Preşedintele Klaus Iohannis a organizat o conferinţă de presă după anunţul oficial al DNA în care i-a solicitat premierului Victor Ponta să-şi prezinte demisia. Anterior, cei doi au avut o discuţie privată în care premierul i-a spus că se gândeşte la demisie.

În presă apare informaţia că Victor Ponta l-a informat de joi seara pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat în vizită în România, că ar putea demisiona dacă pe numele său începe urmărirea penală.

Tot vineri, de la partid încep să vină mesaje în numele organizaţiilor locale, dar şi din partea liderilor de la centru şi a parlamentarilor, în care i se cere lui Victor Ponta să nu demisioneze. Concepute de consultanţii lui Victor Ponta toate comunicatele din teritoriu au mesaje comune, cum sunt înlăturarea abuzivă a unui premier de procurorii DNA.

La scurt timp după plecarea lui Victor Ponta de la DNA, este chemat din nou la audieri senatorul Şova, cel pentru care Senatul a respins cererea de reţinere şi arestare preventivă. Şova este pus sub control judiciar.

În Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor convoacă Biroul Permanent pentru a demara procedurile cu privire la Victor Ponta. Pe numele premierului a ajuns la Parlament solicitarea DNA privind urmărirea penală, care trebuie votată de deputaţi.

Frans Timmerman se întâlneşte la Palatul Cotroceni cu preşedintele Iohannis şi îl anunţă că este o zi interesantă.

Liderii Opoziţiei, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, îi cer demisia premierului Ponta. Din ţară continuă să vină comunicatele organizaţiile PSD, care îşi arată sprijinul total pentru Victor Ponta.

Apărarea lui Victor Ponta începe să intre în acţiune. Din partea premierului se trimite ambasadelor, dar şi colegilor socialişti o scrisoare în care premierul se apără în faţa acuzelor procurorilor.

Laura Codruţa Kovesi iese să clarifice situaţia şi contrazice teoria lansată de Victor Ponta: moţiunea de cenzură nu are legătură cu începerea urmăririi penale pe numele premierului.

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că Ponta trebuie să plece cât mai repede din fruntea Guvernului.

Premierul Ponta primeşte şi susţinere internaţională: socialiştii europeni transmit un measj că îl spriijnă.

Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliţie al premierului, lansează vineri, 5 iunie, un nou mesaj: ”o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani”.

De la partid se anunţă convocarea pentru luni a Comitetului Executiv Naţional, în care se discută cazul premierului. Tot luni, urmează să se întrunească şi Comisia Juridică din Camera Deputaţilor pentru a se discuta solicitarea procurorilor DNA.

Sâmbătă, 6 iunie, vicepremierul Gabriel Oprea afirmă că România nu trebuie să intre într-o criză politică prin schimbarea premierului.

PNL cere alegeri anticipate din cauza situaţiei premierului Ponta.

Duminică, 7 iunie, premierul Ponta convoacă la Parlament liderii partidelor din coaliţia de guvernare. Anunţă că nu va demisiona şi îşi prezintă strategia prin care se va apăra. Premierul lansează şi ipoteza unei lovituri de stat, deoarece dacă Parlamentul aprobă cererea de urmărire penală, preşedintele Iohannnis îl poate suspenda din funcţie. Pesediştii anunţă că nu vor vota în Parlament solicitarea DNA şi îl vor apăra pe Victor Ponta. La fel fac şi parlamentarii din coaliţia de guvernare.

În Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane îi cer demisia premierului Ponta. Mitingul neautorizat este împrăştiat de jandarmi, iar protestarii sunt împrăştiaţi.

Premierul Ponta trimite o scrisoare ambasadelor pentru a-şi prezenta punctul său de vedere asupra cazului.

Preşedinta Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, lansează un atac asupra preşedintelui Iohannis, susţinând că acesta a candidat deşi avea un dosar la Înalta Curte. Social-democrata nu spune că nu era un dosar penal, ci unul de incompatibilitate.

Luni, 8 iunie, la partid, premierul reia teza loviturii de stat şi ameninţă cu plângeri penale pe cei care ies în stradă pentru a-i cere demisia.

Bloomberg scrie în pagina electronica că lupta pentru viitorul premierului român Victor Ponta se mută în Parlament, unde acesta va încerca să se folosească de majoritatea pe care o deţine coaliţia aflată la putere pentru a lupta împotriva anchetei de corupţie şi unei moţiuni de cenzură.

Premierul părăseşte Comitetul Executiv al PSD pentru a participa de la ora 16, la şedinţa Comisiei Juridică care discuta cazul său. Comisia dă aviz negativ cererii procurorilor, iar votul în plen se stabileşte pentru marţi ora 10.00.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, la propunerea Delegaţiei României, a cerut, luni, ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, preşedintele PE, Martin Schulz, propunând ca subiectul să fie discutat în LIBE.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD se cere demisia ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc, acesta fiind acuzat că nu doreşte modificarea codului Penal şi de Procedură Penală.

Marţi, 9 iunie, în ziua votului pentru solicitarea DNA în cazul Ponta, ambasada SUA dă următorul mesaj: ”orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”.

Înaintea votului din Camera Deputaţilor, premierul susţine că are emoţii, deşi beneficiază de sprijinul majorităţii. Camera Deputaţilor respingere cererea procurorilor venită pe numele premierului, acesta rămâne cu imunitatea parlamentară.

Ponta dă mai multe interviuri în presa străină, afirmând  că a luat în considerare demisia după ce a fost informat că este suspect într-o anchetă de corupţie, dar a decis să rămână în funcţie pentru a asigura stabilitatea politică - Associated Press în pagina electronică.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară în presa maghiară că era mai bine pentru ţară dacă premierului Ponta îşi dădea demisia.

Marţi, 9 iunie, după votul din Camera Deputaţilor, vine reacţia virulentă a ambasadelor.

Ambasada Olandei la Bucureşti: toţi oamenii sunt egali în faţa legii, apreciind că ”evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România”.

Guvernul Marii Britanii recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline.

Victor Ponta participă la şedinţa CSAT.

Preşedinta Înalte Curţi, Livia Stanciu, comentează succint decizia Parlamentului în cazul Victor Ponta: aşa a decis Parlamentul.

La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Iohannis îl atacă dur pe premierul Ponta, căruia îi mai cere o dată demisia: ”domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu” şi ” să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane e inaccceptabil într-o democraţie.

Klaus Iohannis susţine că nu l-ar fi suspendat pe premierul Ponta din funcţie dacă se aproba cererea de urmărire penală.

Ambasada SUA dă un al doilea comunicat după votul în cazul premierului Ponta.

”Legea trebuie să se aplice egal pentru toţi. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Premierul Victor Ponta continuă să dea interviuri în presa internaţională despre situaţia sa, dar participă şi la o emisiune la Antena3.

În The Guardian, Ponta explică că România trebuie să fie un stat "stabil şi predictibil" în cea mai "sensibilă" regiune a Europei , subliniind că "doar Rusia ar deschide şampanie" pentru "o criză îndelungată" la Bucureşti.

Tot marţi, Manfred Weber, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, a criticat decizia Camerei Deputaţilor de blocare a cercetării penale a premierului Victor Ponta, căruia îi cere să demisioneze, explicând că situaţia din România este "inacceptabilă".

Ultima acţiune de marţi a premierului Victor Ponta a fost să se întâlnească cu însărcinatul cu afaceri al SUA şi cu ambasadorul Canadei, în care le explică votul din Parlament.

Vasile Blaga dezvăluie la gândullive că pesediştii au pregătit o contramanifestaţie pentru vineri, ziua moţiunii de cenzură, după ce PNL a solicitat aprobare pentru miting.

Miercuri, 10 iunie, în şedinţa de Guvern, premierul Ponta îi transmite ministrului Justiţiei că este mai efficient de când se află în coordonarea vicepremierului Oprea. Surse politice declaraseră pentru gândul că pentru a-l salva pe Robert Cazanciuc, ministerul Justiţiei va trece la UNPR.

Le Monde scrie că ofensiva justiţiei contra lui Ponta este un punct-cheie al bătăliei pentru modernizarea României.

Ambasadorul Franţei, Francois Saint Paul, reacţionează la RFI după votul din Camera Deputaţilor, afirmând că prezumţia de nevinovăţie, egalitatea în faţa legii şi o acţiune neobstrucţionată a justiţiei sunt principia esenţiale ca valori ale Uniunii Europene. Reacţia ambasadei Franţei vine după cea a SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei.

Joi, 11 iunie, parlamentarii PSD şi UNPR anunţă că nu vor vota la moţiunea de cenzură a PNL.

Ministrul Ioan Rus şi-a dat demisia după ce afirmase la Digi24, miercuri seara, despre românii care muncesc în străinătate că cei care câştigă 1.500 de euro, că ”de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

Vineri, 12 iunie, a fost respinsă în Parlament moţiunea de cenzură a PNL, această adunând doar 194 de voturi, parlamentarii UNPR şi PSD fiind ţinuţi în bănci. Premierul Ponta pleacă din Parlament şi este aşteptat să participe sâmbătă la Congresul socialiştilor europeni de la Budapeste. Victor Ponta este surprins vineri seara, la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene. În imagini premierul Ponta apare în spatele preşedintelui rus Vladimir Putin.

 

 

 

 

Citește și: