50 vizualizări 18 mai 2017

Ministrul Justiţiei a cerut, miercuri, suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu proiectul privind modificarea codurilor şi a cerut avizarea acestuia de către CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, la cea de-a doua dezbatere pe tema proiectelor de modificare a codurilor penale, că va ţine cont doar de propunerile care vizează decizii ale Curţii Constituţionale, urmând ca săptămâna aceasta să trimită iniţiativele la guvern şi parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justiţiei mai multe propuneri pentru modificarea proiectului de modificare a Codului Penal, susţinând că acesta poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială. Dacă probele administrate în cauză conduc la existenţa unor „bunuri produse sau dobândite prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală", acestea ar trebui supuse confiscării speciale, arată CSM. Acesta propune ca proiectul să prevadă confiscarea extinsă ca fiind dispusă "dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni susceptibile să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare".

Potrivit Ministerului Justiţiei, „Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei".

Citește și: