Mihaela Gidei
2158 vizualizări 22 nov 2018

”În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiţiei a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din acelaşi act normativ, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale procurorului general al PÎCCJ, în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului şef al DNA şi al constatării de către Curtea Constituţională a unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.

Raportul de evaluare a lui Lazăr nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR.

”Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, avizul exprimat are caracter consultativ, iar potrivit Deciziei CCR nr. 358/2018, acesta poate viza atât legalitatea, cât şi temeinica propunerii de revocare din funcţia de procuror general, însă refuzul preşedintelui de eliberare din funcţie poate viza doar aspecte de legalitate,” mai spune Secţia pentrui procurori a CSM.

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.

”Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate, Secţia pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se mai arată în motivare.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis va studia motivarea avizului negativ dat de procurorii CSM, înainte de a lua o decizie privind revocarea procurorului general, dar a precizat deja că propunerea i s-a părut şi i se pare o eroare.

”O să studiez acea motivare. Ce am înţeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea dlui procuror general am mai spus că este un procuror care îşi face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Citește și: