Cristina ANDREI
705 vizualizări 15 nov 2016
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, lansate în spaţiul public în data de 16 octombrie 2016 prin documentul intitulat “Apel către parlamentari”, publicat pe pagina de internet a Senatului, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem", se arată în comunicatul CSM. 
 
Verificările au fost făcute de inspectorii judiciari, care au constatat că afirmaţiile lui Tăriceanu au trecut dincolo de limitele impuse de discursul politic şi au determinat suspiciuni referitoare la independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA. 
 
„Prin afirmaţiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendenţios şi preferenţial, aflându-se la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care acţionează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică", mai precizează documentul citat. 
 
Îndemnul lui Tăriceanu a adus atingere principiului separaţiei puterilor în stat, au mai constat inspectorii judiciari, fapt care a dus la decredibilizarea şi afectarea prestigiului justiţiei şi a reputaţiei magistraţilor. 
 
Pe 16 octombrie, Călin Popescu Tăriceanu a făcut un apel către parlamentari să refuze a se mai pronunţa până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, susţinând că dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu reprezintă nicio urgenţă.
 
„Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, a arătat Tăriceanu în apelul său către parlamentari.
 
El a susţinut atunci că întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenţia procurorilor de la DNA, „coincidenţă, cu doar 2 luni înainte de alegeri”.
 
„Aşa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA. Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu este nicio urgenţă şi ele pot să mai aştepte ca viitorul Parlament să se pronunţe. Doresc să se înţeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneţa politică a politicienilor vizaţi de DNA sau cu relaţiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme nişte principii, cum ar fi principiul separaţiei puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alţii”, a adăugat şeful Senatului.
 
Călin Popescu Tăriceanu a argumentat că societatea nu trebuie să accepte judecăţi cu măsură dublă: „Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certaţi de Preşedintele Iohannis şi de alţi membrii ai corului prezidenţial. Simultan, cei suspectaţi de DNA sunt supuşi unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-şef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei şi codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, şi au uitat principiile valabile doar pentru ceilalţi”, încheia Tăriceanu apelul său către parlamentari. 

 

Citește și: