Cristian ANDREI
6861 vizualizări 3 aug 2015

În PNL au început să apară mai multe propuneri pentru alegerile locale din 2016, conducerea partidului urmând să stabilească în perioadă următoare pe cine va arunca în luptă anul viitor împotriva candidaţilor PSD. Localele sunt privite cu mare atenţie şi de PNL şi de PSD, ele fiind primul test în perspectiva bătăliei din toamna anului viitor: parlamentarele, cele care decid primul-ministru.

În sondajele PNL şi PSD fiecare partid se declară a avea în jurul a 40% din încrederea electoratului, la mare distanţă de ALDE. 

Prin modificarea legilor electorale, primarii vor fi aleşi din primul tur, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene urmează să fie aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni. 

În cursa internă pentru stabiirea candidatului pentru Primăria Capitalei şi-au anunţat deja candidatura Cristian Buşoi, Ludovic Orban, Petre Roman şi este posibilă şi candidatura lui Costică Canacheu. Orban şi Buşoi sunt cotaţi în acest moment cu cele mai multe şanse, dar nu este exclus ca în perioadă următoare să apară şi alte nume care să fie interesate de Primăria Capitalei. Bucureştiul reprezintă o ţintă importantă pentru PNL, ei renunţând să-l mai susţină pentru acest post pe Sorin Oprescu, aşa cum au făcut-o în 2012. 

Pentru primăriile de sector, au început să-şi facă o campanie internă Diana Tuşa - Sectorul 1, Cristian Popescu - Sectorul 2, Eugen Nicolăescu - Sectorul 3, Ovidiu Raeţchi - Sectorul 5 şi Horia Mironescu - Sectorul 6. 

Surpriza poate veni de la Cluj, unde primarul Emil Boc nu a anunţat încă dacă doreşte să candideze pentru un nou mandat. În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, se va înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Cluj. Noul PNL va trebui să decidă dacă merge pe mâna fostului primar sau va alege un nume nou pentru acest post deosebit de important în administraţia locală. 

Seplecan a devenit anul acesta preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, după ce Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parţiale pentru această funcţie, el fiind ales din rândul consilierilor judeţeni. Fostul preşedinte al CJ, Horea Uioreanu, a demisionat anul trecut, după ce DNA l-a acuzat de luare de mită. 

Deşi a obţinut un scor foarte bun la alegerile din 2012 când a concurat în USL, mai mulţi preşedinţi de CJ nu vor să candideze din nou pentru această funcţie, unii dintre ei şi din cauza problemelor avute cu justiţia. 

Poziţia PNL faţă de noul Cod Fiscal

Conducerea PNL trebuie să decidă şi care va fi poziţia partidului faţă de cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal. Ludovic Orban s-a exprimat tranşant că PNL trebuie să voteze Codul Fiscal, în timp ce mai mulţi lideri sunt de acord cu preşedintele Iohannis care a vorbit despre o prudenţă în aplicarea măsurilor de relaxare fiscală. 

PNL se află într-o situaţie dificilă, deoarece parlamentarii liberali au votat în unanimitate noul Cod Fiscal în luna iunie. Mai mult, ei au fost cei care au propus scăderea cotei TVA până la 19%. 

Premierul Ponta i-a acuzat pe cei de la PNL că sunt duplicitari şi că au votat Codul Fiscal, după care au început să-şi schimbe poziţia din cauza preşedintelui Klaus Iohannis. 

Citește și: