Cristian ANDREI
9700 vizualizări 3 nov 2014

Prima poză a dimineţii o primesc de la o prietenă: sunt cozi enorme la ambasada din Chişinău, dar şi la consulat pentru a se vota. Facebook-ul se implică în campanie. De la Paris, Bruxelles, Londra, Torino, Munchen cozile de la secţiile de votare umplu site-ul de socializare. Lumea se revoltă şi reacţionează. Ministerul de Externe dă din umeri. Deşi în 2009 a fost un întreg scandal cu votul din ambasada Franţei, nu au existat poze sau filmuleţe care să evidenţieze cum s-a votat. Acum românii din toate capitalele sunt conectaţi şi văd haosul organizării alegerilor.

În sediul PSD, sunt Dragnea (preşedinte executiv), Firea (purtător de cuvânt), Dolineaschi (secretar general). Ponta nu stă la partid. Din altă parte se dă semnul. Partidul devine activ, se decide contraatacul. Este trimisă în jurul orelor 17.00 Gabriela Firea. Atacă ambasadorii lui Băsescu care au blocat votanţii lui Ponta să voteze. Sunt lansate acuze de ”comportament dubios” şi li se atrage atenţia că sunt urmăriţi de la Bucureşti. Mesajul central promovat: ”Ponta a câştigat diaspora”. Postul lui Sebastian Ghiţă lipseşte de la enunţurile lui Firea. Ea se conformează: reia mesajul special la rugămintea RTV. Seara, Sebastian Ghiţă iese seara la postul său şi anunţă că Victor Ponta a ”câştigat în Diaspora”. Vine dezvăluirea bombă: ambasadorii au ieşit în stradă să chestioneze oamenii. De aceea, votanţii lui Ponta nu au putut vota în secţiile organizate în marile capitale.

Cu jumătate de oră înaintea orelor 21.00 la PSD pare linişte, în Europa e furtună. Ion Iliescu soseşte în Kiseleff cu 15 minute înainte de anunţarea exit-poll-urilor. Gabriela Firea face ordine. ”Vine premierul în cinci minute, chemaţi-l pe Dragnea. Unde e”, întreabă Firea oamenii de la partid. ”E sus la calculatoare? Chemaţi-l că vine premierul”, transmite scurt Firea.

Premierul vine de mână cu soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu. Nu face nici o declaraţie şi intră rapid în biroul lui Dragnea. Apoi se aşterne liniştea. Televizoarele anunţă rezultatele exit-poll-urilor. Ponta le domină pe toate, într-unul singur scade sub 40%. În Kiseleff, tăcerea este maximă, monumentală. Ziariştii se uită unii la alţii, liderii PSD nu scot niciun sunet, nu ies din birouri. După câteva minute apare Dragnea.

De la început vorbeşte despre fraudarea alegerilor, evidenţiind totuşi rezultatul. ”Facem apel la studenţi să nu-şi mai lase cumpărat viitorul”, se lansează Dragnea. Întrebat despre tăcerea suspectă de la ora 21, când s-au anunţat rezultatele, explică: ”nu am vrut să fim ipocriţi, ştiam rezultatele de jumătate de oră”. Când este întrebat despre revolta oamenilor care nu au putut să voteze în diferite oraşe din Europa, Dragnea pasează responsabilitatea la Biroul Electoral Central.

Ponta iese la o oră după ce televiziunile au prezentat rezultatele exit-poll-urilor. ”Pentru că sunt primul, pot ieşi ultimul”, glumeşte premierul. Când este întrebat despre problemele existente la vot în mai multe oraşe europene, parează întrebarea, spunând că postul respectiv are o campanie pe subiectul ăsta.

Când vrea să plece din sediul PSD este întrebat din nou despre cozile de la secţiile de votare. ”Nu mă aşteptam la dumneavoastră să mă agresaţi”, reacţionează din nou premierul, Pleacă val-vârtej fără a mai da şi alte explicaţii. Ministrul de Externe nu este de găsit, nu a venit la partid. Ion Iliescu a plecat şi el de mult în noapte, a stat doar jumătate de oră la partid. Spune că rezultatele sunt ”promiţătoare”.

Ecaterina Andronescu pleacă şi ea cu puţin după orele 22: ”puteau să fie şi mai bune rezultatele. Nu am spus că nu este bine, dar ne putea fi şi mai bine dacă ne mobilizam mai mult”. La Paris, urnele se închid, oamenii rămân în stradă. La partid, ”rezultatele extraordinare”, după cum le denumesc unii lideri ai partidului, nu sunt sărbătorite. Dragnea iese la foc automat şi anunţă că numărătoarea paralelă a partidului merge foarte bine, că ”s-a îmbunătătăţit”. La ora 1 noaptea, coordonatorul campaniei lui Victor Ponta, anunţă rezultatele finale: Victor Ponta 40,51%, iar Klaus Iohannis - 29,52%. Oamenii sunt în stradă, în faţa Ministerului de Externe, dar şi în faţa ambasadelor.

Întrebat de gândul dacă imaginea României în Europa va avea de suferit, Dragnea a replicat: ”dacă cineva doreşte, se poate da cu pietre. Şi noi putem hotărî acum, toţi, dacă nu am votat, să mergem în faţa unei secţii de vot, şi să încercăm să dăm cu pietre, că acum vrem noi să votăm, Putem face lucrul ăsta".

Dragnea, Ghiţă şi Ponta se pregătesc pentru turul al doilea al alegerilore prezidenţiale. 

 

Citește și: