Sorina Ionaşc
17975 vizualizări 14 oct 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001, informaţie pe care a verificat-o pornind de la o interpelare a fostului senator PSD, actual neafiliat, Valer Marian.

În interpelarea respectivă, depusă la Senat pe 2 septembrie 2013, Valer Marian i-a pus mai multe întrebări premierului Victor Ponta, cumulate în 30 de puncte. La punctul 6, senatorul face referire la calitatea lui Victor Ponta de ofiţer acoperit SIE.

”Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?”, se arată în documentul depus la Senat.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că premierul Victor Ponta este ofiţerul acoperit la care a făcut referire. Concret, şeful statului a precizat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

”Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Sunt gata să o demonstrez”, a anunţat Băsescu, invitat la Realitatea TV.

De altfel, Traian Băsescu a explicat că prima bănuială a venit în urma unei interpelări a senatorului Valer Marian, în care îl întreba pe premier dacă a fost ofiţer acoperit.

”Iniţial, nu l-am luat în seamă, mi s-a părut cam exotic, mai ales când spunea că îl urmăreşte SRI cu elicopterele", a mai spus şeful statului, adăugând că activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate.

Senatorul Valer Marian

VEZI AICI INTERPELAREA INTEGRALĂ

 

Citește și: