37 vizualizări 14 dec 2009

CCR a validat ieri noul mandat al lui Traian Băsescu. Oficial, validarea va avea loc într-o ceremonie programată miercuri dimineaţă. Mircea Geoană l-a sunat pe Băsescu pentru a-şi recunoaşte înfrângerea, declarând însă că "bătălia pentru aflarea adevărului continuă". Geoană a făcut şi o precizare pentru pesediştii de rând: "Voi continua să conduc acest mare partid al ţării către o social-democraţie modernă". Între timp, după cum puteţi citi aici, liberalii au votat să negocieze şi cu PD-L, punând însă o serie de condiţii: premier independent sau Crin Antonescu însuşi, din viitorul Guvern să nu facă parte oameni care şi-au dovedit "incompetenţa notorie". Cum a ameninţat Antonescu că îşi depune mandatul, dar şi cum un liberal a întrebat în şedinţă dacă "nu ne lasă Patriciu la guvernare", citiţi aici. Tot acolo, aflaţi că două trădări minore pot înclina balanţa majorităţii parlamentare. Pesediştii Gabriel Tiţă şi Răzvan Ţurea s-au alăturat grupului parlamentar condus de Gabriel Oprea. Aşa că, PD-L alături de UDMR, minorităţile naţionale şi independenţii pot trece cel de-al III-lea premier propus de Traian Băsescu.

PD-L a reuşit să-şi facă majoritate în Parlament fără PNL

Majoritatea parlamentară s-a format, neoficial, în jurul PD-L, fără PNL, doar cu participarea UDMR, a minorităţilor naţionale şi a independenţilor. Cifra magică a celor 236 de voturi necesare validării Guvernului, propus de democrat-liberali, a fost atinsă, ieri, după ce doi deputaţi şi-au dat demisia din PSD.

Este vorba despre Gabriel Tiţa şi Răzvan Ţurea, care s-au alăturat acum grupului condus de Gabriel Oprea, cel care, sâmbăta trecută, spunea că se aşteaptă ca, în curând, doi parlamentari să devină independenţi. Între timp, şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au anunţat că vor susţine un Executiv PD-L. "Toate canalele sunt deschise şi grupul poate participa la negocieri. Cred că realitatea ne va duce spre un Guvern al PD-L", a declarat liderul minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian. El a precizat că grupul pe care îl conduce va negocia formula de sprijin a unui astfel de Executiv, care, în opinia sa, ar merge de la "o susţinere necondiţionată" până la "o formulă de susţinere clară", în cazul unor moţiuni de cenzură. În noua majoritate sunt aşteptaţi şi liberalii. Cei 79 de parlamentari PNL ar asigura, pe viitor, liniştea democrat-liberalilor şi a lui Traian Băsescu. Înainte de a ajunge la negocieri cu PD-L, liderii PNL i-au contactat, ieri, pe cei de la UDMR pentru a fixa o întâlnire. "Înainte de a merge să discute cu PD-L, liberalii ne-au sunat pe noi să ne întâlnim. Dacă nu în această seară, mâine dimineaţă ne vom întâlni sigur", ne-a declarat, ieri, unul dintre liderii UDMR.

Citeşte şi:

EXCLUSIV - Crin: "Dacă vreţi alte condiţii de negociere, îmi depun mandatul"

CCR anunţă cel de al doilea mandat al lui Băsescu

Citește și: