Raluca Pancu
11927 vizualizări 14 apr 2016

“A fost o reacţie fizică la un personaj toxic, e o reacţie normală pentru că internetul e un mediu reactiv”, este de părere specialistul în marketing online şi comunicare, Vlad Tăuşance, în timp ce specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, consideră că Marian Munteanu provine “dintr-o zonă destul de dubioasă ideologic” şi nu o mai reprezintă, astăzi, societatea civilă, iar oamenii de pe Facebook “au sancţionat chestiunea asta”.

Practic, ce se reproşează PNL-ului? Faptul că “se preferă un discurs radical de dreapta” prin susţinerea lui Marian Munteanu, punctează Antonio Momoc. Iar dovadă stau “toate declaraţiile lui pro-legionare, toate portretele lui puse pe site-uri legionare care deja circulă pe internet”,  adaugă Vlad Tăuşance.

De asemenea, un alt motiv de reproş este ignorarea Facebook-ului care, în viziunea lui Momoc,  “reprezintă cel mai bine spiritul Colectiv şi ceea ce a cerut strada” atât la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, cât şi după tragedia din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015.

Momoc: “Reacţiile au fost destul de anti-PNL”. Tăuşance: “Marian Munteanu nu are ce să căute în online de acum înainte”  

Specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, este de părere că anunţul privind candidatura lui Marian Munteanu din partea PNL la Primăria Generală a Capitalei a suscitat reacţii anti-PNL pe Facebook.

“Nu mi s-a părut că au fost pozitive reacţiile. Din ce m-am uitat pe grupurile mele în care eu sunt şi, în general, în rândul liderilor de opinie-cheie pe care i-am consultat, reacţiile au fost destul de anti-PNL. Reacţia, în primul rând, a fost de critică la adresa leadership-ului, la adresa lui Blaga şi Gorghiu plus Predoiu şi majoritatea au întrebat de ce nu s-a preferat un candidat din interiorul partidului precum doamna Săftoiu şi de ce s-a mers pe o variantă, şi chiar ce s-a criticat cel mai mult pe social media, a fost de ce s-a preluat şi s-a insistat foarte mult pe pseudojustificarea că ar fi vorba de cineva care vine din societatea civilă sau că ar fi tehnocrat. Pentru că nu e nici una, nici alta. Numai societate civilă nu e şi numai tehnocraţie nu e atunci când ne referim la domnul Munteanu, astăzi”, a declarat Antonio Momoc pentru Gândul.

La rândul său, specialistul în marketing online şi comunicare, Vlad Tăuşance, consideră că reacţia de pe Facebook a fost una fizică “la un personaj toxic”, care nu va scăpa nesancţionat.

“Eu cred că Marian Munteanu nu are ce să căute în online de acum înainte. Cred că o sa aibă parte de o blocadă de dimensiunea celei împotriva proiectului de la Roşia Montană. A fost o reacţie fizică la un personaj toxic, e o reacţie normală pentru că internetul e un mediu reactiv. Când îi bagi pe gât o prostie dintr-asta, vomită. Cu siguranţă că o să îşi atragă electorat, cu siguranţă că o să-şi găsească protestatarii anti-moschee şi toate formele penibile de noua dreaptă care o să îi înmulţească nişte like-uri, cu siguranţă că PNL, fiind o maşinărie politică, o să poată să îi dea nişte tracţiune. Dar mie nu mi se pare că are ce căuta pe Facebook şi că nu o să scape nesancţionat”, a afirmat, pentru Gândul, Vlad Tăuşance.

În viziunea lui Antonio Momoc, Marian Munteanu nu mai reprezintă societatea civilă, iar acest aspect a fost taxat şi de utilizatorii Facebook.

“El e dintr-o zonă destul de dubioasă ideologic şi astăzi faptul că se spune că e din societatea civilă şi că se răstoarnă, de fapt, sensul iniţial a ceea ce au vrut să spună oamenii la Colectiv, când au ieşit în piaţă, şi să spui, astăzi, că, de fapt, Marian Munteanu reprezintă societatea civilă poate reprezenta în anii ’90, atunci când o reprezenta, dar astăzi nu o mai reprezintă, iar pe Facebook oamenii au sancţionat chestiunea asta”, a punctat Momoc.

Potrivit specialistului în comunicare politică, liberalilor li s-a reproşat “degringolada ideologică” şi faptul că îndepărtează, prin susţinerea lui Marian Munteanu la şefia Capitalei, electoratul tradiţional care înclina spre PNL.  

“Ce s-a viralizat foarte mult au fost paginile din Evenimentul zilei şi nu numai, din anii ’90, când domnul Marian Munteanu exprima o serie de poziţii neo-legionare, la momentul fondării Mişcării pentru România. Ceea ce s-a mai viralizat foarte mult a fost fotografia acea cu el ţinând mâna cu Virgil Măgureanu, în 2000, atunci când îl susţineau la prezidenţiale. Astea s-au viralizat pe Facebook, adică astea au fost foarte prezente: fotografia de mâna cu Măgureanu şi luările de poziţie pro-legionare, precum şi critica la adresa PNL că e, de fapt, o degringoladă ideologică în interiorul PNL şi o lipsă de cadre, de resurse umane în interiorul partidului ca şi candidaţi. Practic, ceea ce s-a reproşat a fost faptul că se diluează foarte mult şi se pierde foarte mult din electoratul tradiţional, din electoratul care ideologic ar înclina spre liberali. Astăzi sunt într-un naufragiu ideologic pentru că se preferă un discurs radical de dreapta, naţionalism de dreapta radical prin candidatura lui Marian Munteanu. Astea au fost reacţiile”, a mai detaliat Momoc.

În aceeaşi măsură, Vlad Tăuşance a subliniat faptul că informaţiile care s-au viralizat pe Facebook, cu privire la Marian Munteanu, imediat după anunţul candidaturii, arată o dată în plus cât este de compromis.

 “Deja circulă pe net toate declaraţiile lui pro-legionare, toate portretele lui puse pe site-uri legionare ş.a.m.d. Mie mi se pare că e compromis din multe puncte de vedere, pentru orice om cu ţiglele pe casă. Pentru naţionalişti e o veste bună. Dar din fericire naţionaliştii sunt undeva la 3%”, a subliniat Vlad Tăuşance.

Momoc: „Gorghiu ar trebui să se uite mai des pe Facebook”

În acest context, Momoc a subliniat faptul că liderii PNL ar trebui să acorde o mai mare atenţie Facebook-ului pentru a vedea ce îşi doreşte cu adevărat societatea civilă.

“Nu am văzut reacţii pozitive pe Facebook, iar Facebook-ul cred că reprezintă cel mai bine spiritul Colectiv şi ceea ce a cerut strada sau piaţa, iar dacă doamna Gorghiu vrea să vadă ce a cerut piaţa, ar trebui să se uite mai des pe Facebook şi mai cu atenţie. Facebook-ul sigur nu doreşte acest tip de aşa-numită “societate civilă” sau acest tip de aşa-numiţi “tehnocraţi”, a mai precizat, pentru Gândul, Antonio Momoc.

Totodată, Momoc consideră că cei care s-ar putea bucura de opţiunea liberalilor sunt cei din zona dreptei radicale, dar care nu vor putea aduce procentaje însemnate PNL la alegeri.

“Probabil că grupurile de susţinere din zona neo-legionară şi de drepta radicală, noua dreaptă şi zona asta poate că va fi foarte încântată de domnul Marian Munteanu, candidat din partea PNL, şi probabil că zona asta de naţionalism de dreapta radicală de pe internet va fi încântată. Pe de altă parte, publicul care reprezintă spiritul societăţii civile, care s-a manifestat după Colectiv cred că este dezamăgit şi se poate ca, pe Facebook, PNL şi noul leadership să aibă foarte mult de pierdut în contextul ăsta, dacă analizăm doar reacţiile de ieri. În vreme ce, într-adevăr, poate un public numeros, să vedem cât de numeros e, de dreapta naţionalistă probabil că în momentul ăsta jubilează. Cât de mulţi sunt oamenii ăştia...în sondaje nu par a fi foarte mulţi. În momentul acesta, pare a fi undeva la vreo 3-4% pentru PRU şi vreo 5% pentru PMP. Să zicem că publicul ăsta e undeva pe la 10%. Poate să vină PNL cu aceştia, chiar să îi adauge peste electoratul lor tradiţional pe cei de la dreapta radicală? Mi-e teamă că nu se va întâmpla asta”, a explicat Momoc.  

Momoc: “Spiritul liberal nu este unul al extremismului naţionalist”  

În acest sens, Momoc a explicat că naţionalismul de drepta radical, promovat de Marian Munteanu, nu e specific liberalismului.

“Mi-e teamă pentru PNL că va pierde foarte mult din publicurile potenţiale, care înclinau spre ei şi care nu vor mai înclina acum, vor merge probabil spre Nicuşor Dan sau spre alternative dinspre societatea civilă, sau poate chiar spre PSD  sau altceva. Pentru că ideologic, naţionalismul de drepta radicală nu e specific liberalismului economic şi social. Drepta radicală de tip Marian Munteanu şi naţionalismul pe care îl promovează el şi cu platforma civică, "Grupul pentru România", în care e cu Dan Puric şi ceilalţi nu au niciun fel de legătură cu liberalismul. Spiritul liberal nu este deloc un spirit naţionalist, e un spirit al egalitarismului civic, nu al extremismului naţionalist. Atunci probabil că mulţi se vor îndepărta de liberali în zilele următoare şi în opţiunile lor odată cu acest sprijin pentru Marian Munteanu al PNL”, a mai spus specialistul în comunicare politică.

În ceea ce priveşte afirmaţia Alinei Gorghiu, potrivit căreia “această greşeală fericită” PNL a mai făcut-o şi la prezidenţiale, când a ales să susţină candidatura unui om cu profil tehnocrat, Momoc a punctat faptul că ar fi putut să facă o astfel de declaraţie “dacă l-ar fi sprijinit pe Nicuşor Dan”.

 “Dar câte vreme îl sprijină pe cineva care a fost susţinut de fostul director al Serviciului Român de Informaţii, care are ieşiri publice de tip extremă dreaptă, publicul românesc putem să spunem orice despre el, dar că spiritul străzii, mai ales cel de după Colectiv a fost unul radical de dreapta, cred că doamna Gorghiu a făcut nişte calcule greşite sau a fost sfătuită prost. Nu cred că România astăzi înseamnă anii ’30, extremă dreaptă. Dimpotrivă”, a adăugat Antonio Momoc.

Pe de altă parte, întrebat dacă consideră că o să tragă în jos PNL candidatura lui Marian Munteanu la şefia Capitalei, Vlad Tăuşance a răspuns: “Eu pariez că nu sare de 15%”.

Potrivit unui raport al Facebrands, 1,90 milioane de persoane, reprezentând 24,97% din totalul de 8,4 milioane de conturi, sunt utilizatori Facebook cu reşedinţa în Bucureşti.


 

 

 

Citește și: