Cristian ANDREI
622 vizualizări 6 iul 2012

Preşedintele Traian Băsescu a spus că USL încearcă să pună mâna pe toate pârghiile puterii, în special pe justiţie, pentru a-şi apăra penalii, dându-l exemplu pe Dan Voiculescu.

„Am luat notă de avizul Curţii Constituţionale şi m-am bucurat că în acest aviz al CCR nu constată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea aşa cum este ea prezentată în Constituţie”, şi-a început discursul Traian Băsescu.

El a continuat, spunând că nu reuşeşte să coabiteze cu PSD şi PNL, amintind că şi în 2007 a fost suspendat în timpul guvernării liberale.

„Acum vă aflaţi din nou la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi este suspendarea preşedintelui. Aţi înlocuit din funcţie Avocatul Poporului pentru a emite Ordonanţe neconstituţionale. Un lucru mai important este reputaţia şi stabilitatea ţării, ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispoziţia USL”, a subliniat preşedintele.

El i-a acuzat pe cei de la USL că ceea ce fac este o greşeală care va avea consecinţe pe termen lung.

„Ori nu aveţi o evaluare corectă asupra a ceea ce faceţi ori o aveţi şi nu vă pasă pentru că este mai important pentru dumneavoastră să puneţi mâna pe toate pârghiile, pe justiţie pentru a vă apăra penalii. Vine rândul domnului Voiculescu, l-aţi salvat acum două săptămâni”, a contraatacat Traian Băsescu.

Preşedintele i-a criticat pe cei din USL că nu doresc să ducă la îndeplinire rezultatele referendumului din 2009.

„Crearea acestei „revoluţii” violente din punct de vedere legislativ credeţi că acoperă acest deficit de responsabilitate. Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Minciuna trebuie să fie şi ea între nişte limite acceptabile. Ca să nu fie minciună ar fi posibil să fie probată dacă îmi daţi un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR, poate am făcut greşeală să le comentez”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, s-a vorbit despre încălcarea deciziilor Curţii Constituţionale de preşedinte doar pentru a acoperi „sfidarea premierului” care s-a dus la Consiliul European.

Traian Băsescu a precizat că Guvernul trebuie să accelereze viteza de absorbţie a fondurilor europene, să dea drumul la investiţii străine în minerit pentru că altfel nu se poate alimenta corespunzător fondul de pensii.

„Nu am influenţat justiţia. Dacă aţi găsi un singur judecător din această ţară sau un singur ofiţer cu care să fi vorbit direct sau să-i fi vorbit mesaje indirecte, cum făcea domnul Voicu, dacă veţi găsi un astfel de caz eu îmi voi asuma. Încetaţi să dezinformaţi, ceea ce am făcut eu în ceea ce priveşte justiţia a fost să o critic în baza rapoartelor MCV. Justiţia a început să meargă şi asta-i sperie pe infractorii din politică sau pe cei cu legături în politică”, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului s-a apărat şi în faţa acuzelor că a încălcat Legea Fundamentală când a iniţiat procedura de modificare a Constituţiei.

„Îmi reproşaţi că am respins dialogul cu partidele. Au fost puţine invitaţiile cărora USL le-a răspuns, de cele mai multe ori răspunsurile erau violente, neplăcute şi a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorită refuzului de a răspunde pozitiv invitaţiilor preşedintelui”, a precizat preşedintele.

Singurul lucru pe care şi l-a reproşat preşedintele Băsescu au fost declaraţiile xenofobe.

„Le regret, nu trebuie făcute de niciun om politic şi mai ales de un şef de stat”, a spus Traian Băsescu.
 

Citește și: