Raul FLOREA
2099 vizualizări 21 sep 2011

Invitarea Regelui Mihai în parlament a generat o întreagă ceartă între pedelişti şi opoziţie în ziua dinaintea votului din plen. Propunerea liberalilor ca fostul şef de stat să participe luna viitoare la o şedinţă solemnă dedicată împlinirii vârstei de 90 de ani a aprins spiritele în birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Democrat-liberalul Radu Berceanu a ridicat problema decorării regelui de către Stalin, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, a argumentat că în faţa plenului trebuie să se prezinte doar cei aflaţi în exerciţiul funcţiunii, în timp ce liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a propus ca Regelui să-i fie oferită o sală separată. Reacţia opoziţiei: "Domnul Toader este un comunist pocăit", a fost afirmaţia pesedistului Ilie Sârbu, în timp ce liberalul Puiu Haşotti a recurs tot la istorie: "şi Churchill şi Roosevelt au fost decoraţi de Stalin. Ce facem?"

Mircea Toader: Doamna preşedinte, cred că toată lumea stimează, cel puţin vârsta Majestăţii Sale dar cred că este puţin deplasat să facem un plen reunit. Eu cred că ar fi util şi frumos, din partea noastră, să stabilim o sală, în care putem să ne întâlnim cu toţii, să îl aniversăm, pentru că este aniversarea unei vârste. Mi se pare corect să nu fie la nivelul plenului reunit, nici nu e şef de stat, dar niciodată nu a fost aniversată vârsta cuiva la nivelul acesta şi cred că putem să oferim - asta este propunerea mea, cel puţin - să oferim o sală, în care toţi colegii noştri care vor să vină, sigur să poată să o facă.

Nicolae Bănicioiu: Vreau să vă spun că este prima oară - de fapt, nu este pentru prima oară - este pentru prima oară, la un Birou reunit, când văd că domnul lider de grup a vorbit ca un comunist adevărat. A uitat că a fost monarhist, la un moment dat! Singura precizare pe care vreau să o fac este că nu este vorba despre o aniversare obişnuită, a unei persoane obişnuită ci a singurului şef de stat, care a mai rămas în viaţă, din perioada celui de al doilea război mondial, ne mai punând la socoteală ceea ce a însemnat Majestatea Sa pentru istoria României. Asta nu înseamnă că are vreo implicaţie politică, în nici un caz. Asta a sesizat bine colegul nostru.
Roberta Anastase: Deci am înţeles complimentul de început, pentru domnul Toader. Nu am înţeles dacă aţi formulat şi o propunere.
Ilie Sârbu: O mică rectificare vreau să fac şi, sigur că, nu îmi aparţine, aparţine colegului meu. Domnul Toader este un comunist pocăit!
Mircea Toader: Nu am fost din convingere, pentru că, altfel, nu îţi dădea voie pe vapor!
.
.
.
Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că, astăzi, putem trece peste o serie de sentimente şi resentimente amestecate cu ceea ce am învăţat în perioada comunistă, în şcoală, cu toate lucrurile care ne-au fost inoculate timp de 20 de ani, cât am făcut şcoală şi facultate şi putem să privim cu o anumită detaşare şi cu respect faţă de istoria acestei ţări şi faţă de personalităţile care au avut o contribuţie remarcabilă la istoria României şi nu numai a României, ci a întregii Europe. Ţineţi cont că regele a fost decorat, la sfârşitul războiului, pentru actul de curaj pe care l-a făcut la 23 august şi care, după cum bine ştiţi, a scurtat şi durata războiului şi, mai presus de orice, a salvat sute de mii de vieţi omeneşti.
Puiu Haşotti: Eu vă spun că este absolut normal ca la vârste de felul acesta, să avem şedinţe comune ale Parlamentului pentru toţi preşedinţii României. Vine şi vremea domnului Băsescu, vine şi vremea domnului Iliescu, căruia îi doresc, la 85 de ani, să îl chemăm sau la 90 sau 100 de ani, poate că şi Emil Constantinescu. Care este problema, dacă invităm foştii preşedinţi ai României într-o şedinţă solemnă, de 30 de minute, să vină şi să ţină un discurs, în faţa Camerelor reunite. E un gest cât se poate de firesc, e normal! Şi de la aceste considerente am pornit, când am făcut solicitarea respectivă.
Radu Berceanu: În legătură cu decoraţiile...? La care decoraţii v-aţi referit? Domnul Tăriceanu a spus: este monarhul care a fost la sfârşitul războiului decorat... el a fost decorat de Stalin.
Puiu Haşotti: Da, dar la vremea aceea nu aveaţi voie să vorbiţi aşa şi nici curajul.
Radu Berceanu: Eu m-am născut pe 5 martie 1953, când se zice că a murit Stalin, aşa că... Dar a fost decorat de Stalin.
Călin Popescu-Tăriceanu: Dragă Radu, putem să facem abstracţie, dacă tu ai făcut această remarcă de decoraţia dată de Rusia, dar aprecierile nu au fost exclusiv ale Rusiei, americanii şi englezii, ştii foarte bine că au avut aceeaşi apreciere, pentru că în final a fost un efort mai mic şi al lor şi în principal, ştim foarte bine că, considerentul principal nu era efortul de război, ci salvarea de vieţi omeneşti.
Puiu Haşotti: Dar, domnule Berceanu, şi Churchill şi Roosevelt au fost decoraţi de Stalin. Ce facem?
.
.
.
Ioan Oltean: Dacă îmi daţi voie doamna preşedinte. Eu aş vrea să vă asigur că nu ne este teamă de nimic, nu avem un sentiment de teamă faţă de Majestatea Sa sau faţă de oricine care are o gândire regalistă şi nu de altă natură. De asemenea, nu credem că toţi cei de dreapta sunt regalişti sau sunt oameni care susţin regele. Noi credem că instituţia aceasta solemnă a adunării festive a Camerelor reunite este prea mult şi vrând - din câte îmi amintesc eu - întotdeauna, în faţa Camerelor reunite şedinţă solemnă, domnule senator, s-au adresat oameni în exerciţiu funcţiunii, preşedinţi de stat în exerciţiu sau alţii, unde am făcut noi mici abateri de la normele Regulamentului şedinţelor comune, au fost oameni care deţineau funcţiile respective, erau oameni în exerciţiu şi nicidecum foşti şefi de stat, foşti directori generali de la Banca Mondială sau din altă parte. Este un punct de vedere care, sigur, nu este deţinătorul adevărului absolut, dar ceea ce vreau să subliniez încă odată este că nu avem nici un fel de teamă. Este un punct de vedere al nostru care nu este generat de teamă faţă de acest eveniment, ci, pur şi simplu, aşa considerăm noi că trebuie să se desfăşoare lucrurile la nivelul Parlamentului României.

Puiu Haşotti:Foarte scurt. Aş vrea să le dau o scurtă replică celor doi "tovarăşi" de la PD-L, mă rog..
Ioan Oltean: Tovarăşi în Parlament cu tine, domnule profesor.
Puiu Haşotti:Aş vrea să le amintesc, în primul rând, celor doi cam ce opinie are domnul preşedinte Traian Băsescu despre Parlament. În orice caz mult mai proastă decât o au mulţi dintre noi despre Majestatea Sa Regele Mihai. Şi vreau să vă mai spun atât, că, spuneam şi cu altă ocazie, românii au făcut poveşti frumoase, basme populare frumoase cu regi, împăraţi şi prinţi; cu preşedinţii au făcut bancuri.Supuneţi la vot şi să terminăm discuţia, că nu are rost!

Vezi aici stenograma discuţiei din Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

Citește și: