Cristian ANDREI
Clarice DINU
11215 vizualizări 1 aug 2011

S-au "mărit" sau nu salariile în şedinţa din această dimineaţă a Coaliţiei? Iată povestea unei bombe de presă pe care liderii PDL încearcă la această oră să o dezamorseze.

Emil Boc a declarat, la finalul şedinţşei PDL că "nu a fost o discuţie în Coaliţie" privind majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. Cu câteva minute înainte de această declaraţie a premierului, surse din cadrul Coaliţiei de guvernare declaraseră pentru gândul că, într-adevăr, NU s-a decis majorarea salariilor de la 1 octombrie şi că toată informaţiile în acest sens sunt "intoxicări". Asta după ce liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian ne spusese că salariile vor fi majorate de la 1 octombrie iar Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, confirmase că această variantă s-a discutat inclusiv cu preşedintele Traian Băsescu.

Prima informaţie venită după şedinţa Coaliţiei de guvernare a fost că salariile bugetarilor vor fi majorate începând cu 1 octombrie. Liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat pentru gândul că decizia este definitivă, urmând să fie stabilit doar procentul acestei majorări, fiind luată în discuţie o creştere cu 5%.

La auzul acestei informaţii, liderii PDL, UNPR şi UDMR au intrat în panică. "În şedinţa Coaliţiei nu s-a discutat despre majorarea salariilor şi pensiilor de la 1 octombrie şi nu s-a avansat vreun procent de creştere. Am vorbit despre faptul că la rectificarea bugetară trebuie să luăm în calcul majorarea salariilor şi a pensiilor, deoarece intrăm într-o zonă de creştere economică", au explicat pentru gândul surse din Coaliţie. Potrivit acestora, Varujan Pambuccian a ajuns la şedinţă în ultimul minut când "toată lumea se pregătea să plece". "Nu trebuie să lăsăm să comunice oameni care se scoală târziu şi care ajung în ultimul minut. Vom ridica această problemă la viitoare şedinţă a Coaliţiei pentru a stabili un purtător de cuvânt", au precizat surse din arcul guvernamental. Sursele citate au explicat pentru gândul că majorarea salarială este în discuţie, dar că nu s-a stabilit vreun procent. Potrivit acestora, dacă ritmul de creştere se menţine este posibilă şi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.

Pe speaker la PDL

Declaraţiile lui Varujan Pambuccian au inflamat şi şedinţa conducerii PDL. Liderul grupului minorităţilor naţionale a fost pus pe speaker pentru ca toţi membrii conducerii PDL să îl asculte, au declarat pentru gândul surse democrat-liberale. "Nu s-a luat niciun fel de decizie privind creşterea salariilor de la 1 octombrie. Este posibil să fie o creştere graduală începând de la 1 ianuarie 2012", au precizat cei din PDL. Aceştia susţin că informaţiile privind creşterea salariilor începând cu 1 octombrie reprezintă "o intoxicare făcută special pentru a-i pune într-o lumină proastă" şi pentru a-i obliga să explice de ce nu pot mări salariile.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a declarat, la finalul şedinţei PDL, că "este prematur să discutăm despre majorarea salarială".

Sever Voinescu: "Nimeni nu a dat semne de slăbiciune populistă"

Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL, a declarat în urmă cu puţin timp că "nimeni nu are în intenţie ca de la 1 octombrie să existe o creştere a salariilor. Nimeni nu a dat azi semne de slăbiciune populistă".

Citește și: