Andi Manciu - Mediafax
Clarice DINU
1050 vizualizări 2 sep 2013

Ministrul Varujan Vosganian a declarat, luni, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.

Potrivit lui Vosganian, procurorii s-au pronunţat legat de oportunitatea unor decizii economice, şi nu ar trebui să facă acest lucru. Ministrul Economiei a declarat că aceste acuzaţii au un impact politic, în special asupra PNL.

"Suntem în faţa unei situaţii inedite, este pentru prima oară de 20 şi ceva de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuţiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor în anul 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz şi au favorizat anumiţi producători industriali din economia naţională", a afirmat Vosganian.

El a susţinut că anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz din perspectiva profitului companiei, care a urcat cu peste 6% faţă de anul anterior.

"Măsura la care se referă Parchetul este acordarea unui discount economic de câteva procente şi păstrarea condiţiilor privind obligativitatea plăţii datoriilor de către companiile beneficiare. Acest discount nu l-am inventat eu, el funcţiona la data la care eu am devenit ministru al Economiei şi Finanţelor, astfel de discounturi se dau în întreaga Europă pentru companiile intreruptibile, adică acelea care îşi asumă ca într-o anumită perioadă riscul de a fi întrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici", a mai precizat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică.

"Dacă ar fi să judecăm oportunitatea unor măsuri economice, probabil că multe dintre guvernele şi mulţi dintre demnitarii României ar trebui să cadă sub incidenţa unor astfel de cercetări. Cred însă că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică", a mai afirmat Vosganian, precizând că nu este atribuţia procurorilor de a judeca oportunitatea unor măsuri economice.

Videanu: Decizia s-a luat la nivel de guvern. Alte 17 companii au beneficiat de aceleaşi facilităţi ca Interagro

De cealaltă parte, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu (PDL),susţine a propus două memorandumuri, acestea fiind însă aprobate prin decizia guvernului. El a precizat că facilităţile de care a beneficiat Interagro erau aceleaşi care au fost aplicate  pentru "consumatorii intreruptibili", alte 17 companii având acelaşi tratament, printre care Azomureş sau Elcen. Mai mult, fostul ministru al Economiei a spus că în perioada mandatului său a avut o singură întâlnire cu Ioan Niculae însă aceasta nu a vizat relaţia contractuală a Interagro cu Romgaz, ci o investiţie a acestua la Zimnicea.

"Decizia mea este de a pune la dispoziţie toate informaţiile. Niciodată cât am deţinut funcţii publice nu am fost acuzat de corupţie", a spus Videanu, precizând că până în acest moment nu a fost chemat la Parchet pentru lămuriri. El a adăugat toate deciziile au fost luate pentru conservarea locurilor de muncă, susţinând de asemenea că Romgaz nu a fost prejudiciat ţinând cont că în perioada 2007-2009 compania a avut anual un profit de 3,2 miliarde de lei, iar în 2010 de 3,5 miliarde.

 

Citește și: