Clarice DINU
4416 vizualizări 28 sep 2016

Surse din PNL au declarat pentru Gândul că în acest moment trei nume sunt luate în calcul pentru a ocupa postul lăsat vacant de Vasile Blaga. În cărţi sunt Cătălin Predoiu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi Gheorghe Flutur, şef la CJ Suceava şi prim-vicepreşedinte al partidului. Potrivit aceloraşi surse, cele mai mari şanse le are însă Cătălin Predoiu. În ciuda eşecului de la Bucureşti acesta are susţinerea teritoriului, dovadă fiind alegerile primare din PDL când a concurat cu Gheorghe Falcă şi pe care le-a câştigat detaşat în faţa acestuia din urmă.

Gheorghe Flutur este considerat mai potrivit pentru coordonarea campaniei electorale.

Liberalii urmează să se întâlnească într-o şedinţă restrânsă joi pentru a lua o decizie.

Prins de evenimente într-o conferinţă de presă, Gheorghe Flutur a evitat să răspundă când a fost întrebat dacă este una dintre variante şi care este procedura exactă.

„Există măsuri tranzitorii, există prevederi speciale. Acum să vedem. Nu vreau să comentez pentru că trebuie să mă dumiresc eu. Nu este doar Statutul, este şi un protocol de fuziune cu măsuri tranzitorii. Trebuie să ne uităm în toate, dar bănuiesc că între timp se vor uita alţii”, a spus Flutur.

Quintus: Este dreptul fostului PDL să îşi numească un copreşedinte

Preşedintele de onoare al PNL Mircea Quintus Ionescu consideră că este dreptul fostului PDL să îşi numească un copreşedinte în locul lui Vasile Blaga, afirmând că partidul nu se poate „juca” cu desemnarea unui preşedinte unic ales în BPN.

”Este dreptul fostului PDL să îşi numească un copreşedinte. În momentul în care trecem la alegerea unui preşedinte unic atunci se va face un Congres, se va vota. În momentul de faţă nu este potrivit să rămânem la un singur preşedinte pentru că asta înseamnă un Congres şi un Congres nu se poate pregăti mai curând de o lună, o lună şi ceva. Nu este momentul să ne îngăduim o asemenea tergiversare a campaniei noastre electorale”, a declarat preşedintele de onoare al PNL Mircea Quintus Ionescu, pentru Mediafax.

Micea Quintus Ionescu a afirmat că partidul nu se poate „juca” alegând un preşedinte unic în BPN.

”Nu poate fi ales cineva de BPN. A fost o împrejurare când preşedintele actual al ţării era în conducerea noastră şi când Biroul putea să aleagă un preşedinte interimar. Ori nu este cazul. Nu ne putem juca. Este dreptul fostului partid al domnului Blaga să îşi desemneze un copreşedinte”, a susţinut Quintus.

O demisie după două ore la DNA

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL după ce a fost plasat, miercuri, sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.  El  a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploieşti, într-un dosar privind finanţarea PDL.  Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă, alături de Gheorghe Ştefan (Pinalti), şi el acuzat  pentru trafic de influenţă şi folosirea funcţiei de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, şi fostul administrator şi director al companiei de IT Romsys, Horaţiu Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.

„Eu o să îmi dovedesc nevinovăţia. Alte comentarii nu am de făcut", a spus Blaga, la ieşirea la DNA Ploieşti .

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, compania Romsys a câştigat mai multe contracte IT cu companii de stat din domeniul energiei, precum Hidroelectrica sau Electrica.

Procurorii anticorupţie arată că Vasile Blaga, care la data săvârşirii faptelor ocupa funcţia de secretar general al PDL, formaţiune aflată pe atunci la guvernare, a fost audiat într-un dosar în care este implicat şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (Pinalti), şi că în anul 2009, acesta a încheiat o înţelegere cu edilul pentru a încerca să obţină bani pentru partid.

Concret, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să poată fi atribuite contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să,,cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, suspectul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate", arată DNA printr-un comunicat de presă. 

În plus, în perioada 2011-2012, primarul Gheorghe Ştefan a ţinut legătura cu Vasile Blaga şi l-a informat constat pe acesta despre modul în care banii ajungeau la partid prin intermediul unei companii naţionale din domeniul energiei.

Astfel, prin licitaţii trucate în aşa fel încât câştigătoare să fie compania lui Bruno Horaţiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective. 

„În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei", se mai arată în comunicatul DNA. 

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, „a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, arată procurorii DNA

 

Citește și: