Gandul.info
Raluca Pancu
752 vizualizări 19 iun 2017

"Un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba miniştrii, inclusiv, la un moment dat, premierul, dacă doresc (...) Rolul şi principiul trebuie să funcţioneze, indiferent cine asigură majoritatea. Acesta este punctul nostru de vedere. Mai departe, azi-mâine vom stabili, dar principiul trebuie respectat", a declarat Kelemen Hunor.

La observaţia jurnaliştilor că asta înseamnă că parlamentarii UDMR vor vota moţiunea de cenzură, Hunor a replicat că "e posibilă şi această variantă", dar că nu au ajuns, încă, la o concluzie în cadrul Uniunii.

"Nu ştiu unde vă duce cu gândul, nu am această capacitate de a ghici. E posibilă şi această variantă (...) Avem o colaborare parlamentară de jumătate de an şi noi săptămânal ne întâlnim (...) şi la Senat, şi la Cameră şi discutăm toate aspectele din politică. M-am întâlnit în această perioadă şi cu domnul Grindeanu, fiind premier, ne-am văzut de câteva ori, nu e nimic nou sub soare", a spus liderul UDMR.

În ceea ce priveşte proiectul de lege privind Ziua comunităţii maghiare în România, iniţiat de UDMR, şi adoptat, luni, în Senat, întrebat dacă nu i se pare ciudat că acest lucru se întâmplă tocmai în timpul negocierilor purtate cu PSD-ALDE pentru moţiunea de cenzură, Hunor a declarat că nu i se pare nimic în neregulă, în condiţiile în care proiectul fusese depus în urmă cu trei luni, dezbătut în comisiii şi a ajuns să fie adoptat astăzi.

"Probabil că va ajunge şi în plen. Deci nu azi de dimineaţă am scris proiectul de lge. Noi am stabilit la începutul anului că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune. La începutul anului am spus că, după jumătate de an, la sfârşitul sesiunii de primăvară vom face o analiză a colaborării noastre parlamentare şi vom trage linie. Mai sunt două săptămâni. Toate şi Legea 215, şi Ziua comunităţii maghiare din România au fost discutate în aceste zile, în această perioadă în mai multe comisii. Pentru mine nimic nu e ciudat", a detaliat liderul UDMR. 

Întrebat ce dă UDMR în schimbul votului PSD pentru proiectul de lege, sus-menţionat, Hunor a răspuns: "Nu suntem la târguri, primim ceva şi dăm ceva la schimb". În acest context, întrebat câte proiecte de lege iniţiate de UDMR au fost adoptate, în această sesiune, cu sprijinul PSD, Kelemen Hunor a răspuns că nu ştie din punct de vedere "matematic" şi că toate calculelele le vor face pe 31 iunie.

Revenind la subiectul privind moţiunea de cenzură, Hunor a subliniat că "fiecare parlamentar de fiecare dată votează după propria conştiinţă".

"Noi vom anunţa la timpul respectiv, în timp util. V-am spus, în principiu, de la bun început, principiul majorităţii e un principiu democratic", a mai spus Hunor.

Liderul UDMR a reiterat faptul că a avut, în ultima perioadă, mai multe întâlniri cu Sorin Grindeanu.

"Am avut cu Grindeanu întâlniri cum am avut şi săptămâna trecută, şi în urmă cu două săptămâni de mai multe ori. Am avut întâlniri şi am vorbit despre proiectele Guvernului, situaţia politică, astăzi am fost, m-a vizitat la sediu şi am băut o cafea împreună şi am discutat situaţia politica", a mai afirmat liderul UDMR. 

Citește și: