1194 vizualizări 7 sep 2016

Parlamentarii PSD susţin, într-un comunicat de presă, că cele două ordonanţe privind salarizarea din sectorul bugetar, aşa cum au fost redactate de Cabinetul Cioloş, sunt inaplicabile şi creează inechităţi majore pentru că exclude anumite categorii profesionale- asistenţii sociali (118.000 angajaţi) şi cei care lucrează în unităţile medico-sociale (peste 3000 de angajaţi).

În acelaşi timp, susţin cei de la PSD, pentru aceeaşi categorie de personal există diferenţieri inacceptabile pentru personalul TESA, între spitalele clinice şi neclinice, plata gărzilor pentru medici este calculată la salariul din 2009, nu din 2016, bazele de referinţă pentru unele categorii de personal sunt diferite (se utilizează fie baza de referinţă 2009, fie baza de referinţă 2016), iar sporurile sunt total discriminatoriu aplicate.

Social-democraţii mai susţin că nu pot fi efectuate încadrările pentru şcolile primare, şcolile speciale, cluburile sportive şcolare, pentru sute de posturi care nu se regăsesc în ordonanţă (universităţi, unităţile conexe din învăţământul preuniversitar, cămine, cantine).

"Încadrările stipulate în ordonanţele sus-amintite nu se bazează pe principiul fundamental al performanţei persoanei, fiind anulată salarizarea pe baza performanţelor profesionale. De asemenea, promovarea unei H.G. pentru aplicarea O.U.G. 43/2016 şi O.U.G. 20/2016 nu a adus clarificările necesare. (...) Comisiile de învăţământ şi, respectiv, de muncă din Senat şi Camera Deputaţilor, for decizional, vor prelua propunerile sindicatelor, le vor transforma în amendamente şi vor face corecturile necesare astfel încât cele două documente ce vor deveni legi să poată fi aplicate şi să nu producă bulvesarea societăţii", se mai arată în comunicat.

PSD va avea, marţi, 13 septembrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii sindicatelor interesate (educaţie, sănătate, administraţie publică, transporturi, justiţie etc.), la iniţiativa grupurilor sale parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor (20/2016) a fost adoptată în şedinţa Executivului din 8 iunie. Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, declara atunci că 650 de mii de persoane vor beneficia de prevederile actului normativ, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Mai mult, Dragoş Pâslaru afirma, la acel moment, că OUG elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a adoptat şi OUG privind salarizarea persoanelor plătite din fonduri publice, care viza în special plata gărzilor pentru medici.

Citește și: