Marian SULTĂNOIU
11806 vizualizări 27 iul 2013

După mai bine de două decenii de conducere autoritară a PRM, Corneliu Vadim Tudor a fost exclus din partidul pe care l-a înfiinţat. Noul preşedinte este Gheorghe Funar.

Excluderea nu este chiar o surpriză de ultimă oră. Scandalul a început în urmă cu două săptămâni. Atunci, 24 de filiale au convocat la Palatul Parlamentului o şedinţă extraordinară a Consiliului Naţional pentru a-l detrona pe Vadim de la şefia PRM, reprezentanţii acestora declarându-se nemulţumiţi de felul în care Tribunul conduce partidul. Majoritatea celor prezenţi au votat suspendarea întregii conduceri şi organizarea unui Congres Extraordinar, a cărui dată a fost stabilită pentru 27 iulie.

Gheorghe Funar, prezent la şedinţă, s-a declarat de acord cu suspendarea conducerii, dar nu şi cu cea a lui CV Tudor din funcţia de preşedinte.

„Preşedintele nu poate fi schimbat decât în cadrul unui congres” a spus secretarul general al PRM.

Astăzi, Vadim Tudor a fost exclus din partidul pe care l-a înfiinţat. Gheorghe Funar este noul preşedinte al PRM.

Iată ce au declarat cei doi, imediat după vot:

CV Tudor: „E o făcătură. Am făcut plângeri penale. Ăsta e un Congres făcut cu oameni de pe stradă, cu ştampile false. Caz penal. Nu vă uitaţi la Funar? Nu e sănătos. Zici că-i împăiat, că-i Buster Keaton, ce dracu!

Vorbiţi acum cu mine, cu preşedintele partidului!”

Gheorghe Funar: „Vadim a primit ordin de la stăpânii lui să distrugă partidul. Cred că-şi va aduce aminte de numele „părinţilor”, care i-au dat acest ordin. A fost necesar să luăm aceste măsuri, ca să resuscită partidul PRM”.

Vadim îl acuză pe Hrebenciuc

Imediat după şedinţa care a avut loc în Parlament, Vadim a denunţat „făcătura pusă la cale de Viorel Hrebenciuc”.

„Un partid se conduce după statut. Ei zic că au întrunit Consiliul Naţional, dar cel ales la congres are 340 de membri. Astăzi au votat 127, din care 73 nou cooptaţi, luaţi de pe stradă de PSD. În consecinţă, doar 54 de voturi au fost valabile din 340. Codrin Ştefănescu, Cornel Ciontu şi Ilie Neacşu au făcut presiuni asupra filialelor locale”, a declarat Vadim. El a susţinut că a fost vorba de un vot fals, unde s-au folosit ştampile false. „Tot ce au făcut e ilegal, ca să-i umfle banii lui Hrebenciuc. El le-a mai promis două milioane de euro pentru reorganizarea filialelor din teritoriu, ca să le pună la picioarele mafiei sale”. Argumentele Tribunului în acest sens fac referire la votul pentru noua Constituţie.

„În noiembrie se va cere un vot pentru constituţie; o constituţie mizerabilă, pe care, mai mult ca sigur, PDL şi UDMR n-o vor vota. Noi am anunţat la fel. Pragul e de 50 la sută plus unu. Credeţi că nu se va prăbuşi Constituţia şi PSD-ul? Atunci, au nevoie de naţionaliştii, care sunt respectaţi în Europa; de asta au nevoie de PRM”.

Excluderi reciproce

Ulterior, lucrurile s-au precipitat. Sâmbăta trecută Tribunul a convocat şi el o şedinţă-blitz a Biroului Politic al partidului în care a fost confirmat preşedinte al PRM „cu mâna sus, ca la cominişti”, de fanii săi, după cum spune acum Gheorghe Funar. Atunci, secretarul general era considerat încă locotenetul fidel al preşedintelui.

Până joi seara, când CV Tudor a anunţat, suprinzător, că „a crescut la sân un şarpe – pe Gheorghe Funar. Într-un articol virulent, publicat în ziarul „Tricolorul”, au fost inserate următoarele: „Împins de la spate de o nevastă abuzivă şi carieristă, care vrea să-l vadă, iar, şef de partid (după ce a băgat în groapă PUNR-ul), Gh. Funar muşcă mîna care l-a făcut senator, timp de 4 ani. (…) Acum, Funar se gudură pe lângă colonelul de Securitate Dan Voiculescu, căruia (împreună cu colonelul de Securitate Dumitru Badea şi cu politrukul Cornel Ciontu) încearcă să-i vîndă PRM-ul, pe 2.000.000 de euro. N-are nici o şansă, gaşca lui e o şleahtă de fripturişti nenorociţi. Problema acestui Funar este că a stat ascuns, ani de zile, ca un şarpe. Acum l-a durut capul şi a ieşit la drumul mare…”.

Contactat de gândul.info, Funar i-a replicat lui Vadim: “Am aflat şi eu că azi m-a exclus din partid. Aşa o fi vrut muşchiul şi pixul lui, că Biroul nu s-a întrunit. O aberaţie, evident. Mi-a reproşat că nu zâmbesc, în condiţiile în care ţara este jefuită şi se întâmplă ce se întâmplă, şi că am afirmat că Iisus Hristos nu era evreu, ci pui de dac…”.

Într-o postare ulterioară, apărută pe formul gândul, Vadim îl compară pe fostul său camarad de luptă cu doi lideri udemerişti: “Faţă de o canalie ca tine, Marko Bela şi Gyorgy Frunda par nişte gentlemani” spune Vadim şi continuă.

“Adio, Gh. Funar! Ţi-ai mîncat omenia şi o să te scuipe lumea pe stradă în Clujul pe care l-ai făcut „oaia neagră” a României! (…) N-ai decît să-i faci cizmele bătrînei caiafe securiste, Dan Voiculescu, care e cu ambele picioare în puşcărie”.

În final, CV Tudor îl anunţă pe Funar că l-a exclus din PRM pentru grave abateri de la Statut şi pentru trădarea Mişcării Naţionale. “Funar, oricum, nu mai avea nici o calitate în PRM, la Congresul Extraordinar al formaţiunii, din 20 iulie a.c., fiind eliberat din funcţia de secretar general, pentru rezultate foarte proaste atît la ultimele cicluri de alegeri (doi la sută), cît şi în fruntea Filialei Cluj”.

 

Citește și: