33 vizualizări 30 nov 2008

„Eu păstrez hârtiile cu promisiunile de campanie. Dacă iese Geoană senator, mă duc la el şi i le dau să le citească. Şi-l întreb aşa: ce-ai făcut, mă? Păi n-ai făcut aia, ailaltă... că la asta te aduce uninominalul, domne, să ceri socoteală. Păi senatorul meu, dacă mă minte, eu mă duc peste el şi-l iau de gât”.

Agricultorul Marin Răţoi din Dăbuleni de Dolj n-are milă de demagogi. Ieri, după vot, se conversa la cârciumă – pe Geoană îl iubeşte şi-l susţine, dar să nu îndrăznească să-l mintă, „că gata, valiza!”. Aşa sunt mai toţi de prin Dăbuleni, zice el, „răi şi încăpăţânaţi”. S-au bătut ei şi cu colectivizarea, şi cu regele, când a încercat să intre în localitate. „Nu l-au lăsat, şi pace, de a plecat omul necăjit la palat. Că a zis că face şi n-a făcut”, se înfierbântă nea Răţoi. Colegul de politică, Eftimie Van, stă pe gânduri, cu cafeaua în mână. Cântăreşte intens, se uită la ceas. Mai sunt patru ore până la închiderea urnelor, şi el tot nu s-a decis cu cine să voteze: „Pe Geoană nu, că prea e d-acilea. Poate cu pedeleu’, ... m-au zăpăcit toţi în campanie, votează-mă pe mine, ba pe mine, şi acuma nu mai ştiu ce să fac”. Se frământă, se mai uită la televizorul din bar, poate-i vine de acolo ideea salvatoare, dar degeaba. Poate n-ar fi rău ca senator nici pedelistul Nicolae Giugea, poate ar fi bun ca deputat şi colegul lui de partid, Ştefan Stoica. Sau să încerce tot un pesede, cu Ion Călin deputat?

„Aş vrea ca alesul meu să vină mai des pe aci, după ce câştigă, să ne mai întrebe şi pe noi: mă, vă veni subvenţia de lubeniţe? Mă, câţi bani vă luară ăştia pe apa de irigat?”. De fapt, asta aşteaptă cu toţii de la viitorii doi aleşi: sistem de irigaţii mai bun, piaţa de gros pentru lubeniţe şi legume, subvenţii agricole, conductă de gaz şi pensii mai mari. „Le merităm, că suntem cei mai harnici din Dolj. La patru dimineaţa mergem la udat, de politică avem timp numai iarna”, se laudă Gheorghe Mişcu. Tanti Emilia, agent agricol la primărie, ne explică: „Domnul Geoană ne-a ales de harnici. Din 2004 suntem oraş, avem aproape 14.000 de locuitori, şomeri nu prea. Avem două televiziuni locale, internet, spital cu maternitate, Urgenţe, patru Salvări, trei dispensare, cinci bănci, şase farmacii. Normal, după doişpe ani de pesedeu, oraşul merge bine”.

„Viitorul prim-ministru”, la braţ cu bunicuţele

Dimineaţă, la ora 10 jumate, Mircea Geoană a descins la Dăbuleni. „Bine ai sosit, viitorule prim-ministru, ba nu, viitorule preşedinte al ţării!”, a clamat Ion Răţoi, pensionar cu şubă şi căciulă de miel. „Favoritul oraşului”, i-a strigat altul. Marea de oameni l-a înghiţit imediat pe favorit, el a dat mâna cu moşnegii, s-a pupat cu bunicuţele, apoi a aruncat vorbele magice: „Grija noastră este pentru cei mai necăjiţi”. Imediat, mulţimea a început să murmure: „Pensiile, pensiile!”. După ce a stat la coadă, în faţa secţiei, vreo zece minute, preşedintele PSD a votat. Apoi, însoţit de primar şi de candidatul Ion Călin, s-a îndreptat către biserică, să asculte slujba.

La slujbă, luminat de Sfânta Flilofteia

Pe drum, i-au lătrat câinii oamenilor („taci, măi, tu ăsta mic şi rău”, i-a potolit favoritul), iar pe uliţă, s-au oprit să dea mâna cu nişte ţărani. „Veniţi la vot”, i-au îndemnat. „Uite, acuş, că avuserăm nişte lemne de tăiat”, a venit răspunsul. În biserică, de sub icoana Sfintei Filofteia, Mircea Geoană a ascultat slujba, a plecat ochii la „Veşnica pomenire”, a aprins lumânări şi, împreună cu tanti Maria, a legănat coşniţa cu colivă pe „Mulţi ani trăiască”. Afară, sincer impresionată, ne aştepta Paulina Vasile, octogenară. Ne-a întrebat sfios, în şoaptă: „Mamă, pentru ăsta trebuie să pun ştampila pentru un trandafir, sau pe trei?”.

„Eu păstrez hârtiile cu promisiunile de campanie. Dacă iese Geoană senator, mă duc la el şi i le dau să le citească. Şi-l întreb aşa: ce-ai făcut, mă? Păi n-ai făcut aia, ailaltă... că la asta te aduce uninominalul, domne, să ceri socoteală”. - MARIN RĂŢOI, agricultor

Citeşte în ediţia de azi şi:

PSD câştigă, PD-L urmează la câteva procente, PNL primeşte 20%, iar PRM şi PNG nu pupă în Parlament

Emil Boc, insuflând curaj: „Creştem necontrolat, creştem…”

Ciofliceni: mici afaceri locale, Tăriceanu şi teroristul Bobiţă

Mizil: Mârţoage, limuzine, Năstase şi cele sfinte

 

Citește și: