169 vizualizări 11 sep 2019

„Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat componenţa echipei de comisari care va fi supusă audierilor din Comisiile Parlamentului European şi apoi votului din plen. România a primit un portofoliu important, transporturile, portofoliu pe măsura importanţei pe care ţara noastră o are în Uniunea Europeană”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Liderul PLUS a adăugat că deşi premierul Viorica Dăncilă a primit semnale din partea grupurilor politice din PE, tot a nominalizat-o pe Rovana Plumb.

„Din păcate, aşa cum am mai spus, premierul Viorica Dăncilă a insistat să o nominalizeze pentru funcţia de comisar european pe Rovana Plumb, europarlamentar PSD, în ciuda semnalelor primite de la grupuri politice importante din Parlament că nu vor fi de acord cu această nominalizare. Rovana Plumb ridică suspiciuni serioase privind integritatea şi angajarea sa proeuropeană, parlamentarii europeni ţinând cont de toate poziţiile şi declaraţiile doamnei Plumb din vremea când îi era subordonată fidelă lui Liviu Dragnea. Aceasta este marea problemă din cauza căreia Rovana Plumb riscă să fie respinsă de Parlamentul European şi nu votul europarlamentarilor USR PLUS”, a explicat Cioloş.

El a mai declarat că România nu va pierde portofoliul transporturi, în cazul în care propune altă persoană să fie comisar european.

„Pentru că intuiesc că vom fi acuzaţi, dacă votăm împotriva doamnei Plumb, că nu apărăm interesele ţării noastre şi că, din cauza noastră, România riscă să piardă un portofoliu important, vreau să precizez cât se poate de clar: dacă Rovana Plumb va fi respinsă, România poate desemna un alt candidat pentru postul de comisar, care va primi tot portofoliul transporturilor. Prin urmare, noul candidat român nu pierde portofoliul dacă cel dinaintea lui nu a fost votat de Parlamentul European”, a conchis Dacian Cioloş.

Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat, marţi, portofoliile pentru comisarii europeni propuşi de statele membre ale UE. Rovana Plumb urmează să fie comisar european pe portofoliul transporturi.

n următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate/vicepreşedintele Comisiei Europene. Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnaţi în faţa comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numeşte în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul Uniunii Europene.

Comisarii europeni nominalizaţi de Ursula von de Leyen urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit publicaţiei Le Monde.

 

Citește și: