Cristian ANDREI
3874 vizualizări 6 mar 2014

Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a anunţat, după ce mass-media a dezvăluit salariile şi primele pe care le-a încasat în fruntea acestei instituţii, că îl încearcă un “disconfort teribil” şi că îşi va reduce salariul cu 30%. Dăianu nu este însă la prima promisiune de acest gen, în aprilie 2013, el afirmând că îşi va reduce salariul cu 20% şi va dona banii unor şcoli.

Primul disconfort trăit de Daniel Dăianu a fost din cauza numirilor politice făcute pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. În privinţa salariului, a declarat în aprilie 2013, în momentul audierilor în faţa comisiilor de specialitate din Parlament, îşi va reduce salariul cu 20%. Cei 20%, Dăianu promitea să îi doneze unor şcoli.

La zece luni după această promisiune, Dăianu vine cu o nouă promisiune: îşi reduce salariul cu 30%, deoarece "disconfortul a fost teribil".

„Am şi vorbit cu colegii mei, dar asta este opţiunea mea personală. Voi renunţa la 30 la sută din salariul de 12.800 de euro.  Actul normativ de înfiinţare a stabilit un standard şi poate dacă nu ar fi stabilit, salariile ar fi fost altele, poate substanţial inferioare. Este o lecţie amară pentru toată lumea. Eu am returnat acele prime şi admit că şi colegii meu vor face asta. Disconfortul a fost teribil şi am făcut acest gest, într-un fel cer iertare cetăţenilor pentru că pentru un salariu pe care îl am nu printr-o decizie arbitrară a mea, ci printr-o decizie colectivă care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare”, a declarat Dăianu, după audierile din comisia de buget- finanţe a Senatului care face o anchetă privind activitatea Autorităţii de Supraveghere-Financiară.

Dăianu: Donaţiile lunare au depăşit 10% din salariul meu

Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a precizat pentru gândul că donaţiile sale lunare au depăşit 10% din salariul său. El a precizat că o parte din donaţii au fost făcute la ovid.ro, Junior Achievement şi Societatea Naţională de Economie.

„Am donaţii lunare, nu pot spune că în fiecare lună se duc la 20% din salariul meu, nu am stat să-mi construiesc şi planific aceste donaţii. Suma este substanţială, nu cred că mi-am dezavuat acest angajament, fiindcă sunt organizaţii care pot valida această promisiune, a fost ceva care am decis să fac fără nici o reţinere. Organizaţiile către care mi-am îndreptat donaţii lunare, se poate vedea că sunt ong-uri foarte onorabile şi care sunt dedicate prin ceea ce fac în misiuni ce nu pot fi puse la discuţie” a declarat pentru gândul Daniel Dăianu.

El a adăugat că pe lângă aceste donaţii, au existat şi „donaţii răzleţe”, care nu au fost lunare.

„Acum referindu-mă la donaţiile lunare ele au depăşit 10% din salariul meu, contribuţiile lunare către acest ONG-uri. Societatea Naţională de Economie nu ştiu dacă poate fi trecută ca un ONG. Ovid.ro se ocupă de copiii nevoiaşi şi este cunoscută în România, iar GA este dedicată sprijinirii tinerilor cu însuşiri antreprenoriale”, a spus Dăianu.

Acesta a subliniat că trece printr-o „perioadă foarte grea” şi că nu este un „om care să se bată cu pumnul în piept” cu donaţiile făcute. 

„Nu mi-am imaginat că va fi cazul să mă întrebe la un moment dat cineva care sunt donaţiile pe care le-am făcut. Am ezitat şi atunci când am fost întrebat dacă să menţionez, însă conjunctura, însă perioada foarte grea prin care trec personal m-au obligat să fac asemenea precizări pntru că nu sunt un om care să mă bat cu pumnul în piept. Nu aş fi scos la iveală aceste donaţii, nu era cazul, erau decizii ale mele”, a afirmat Dăianu.

Preşedintele interimar al ASF a dezvăluit că aceste donaţii nu sunt secrete, ci sunt publice pe site-ul organizaţiilor. Astfel, pe site-ul ovid.ro, Daniel Dăianu apare cu donaţii în 2013 şi 2014 cu donaţii de „5.000 euro şi peste” pentru fiecare an.

„Spun pentru prima dată aşa ceva: donaţiile mele sunt pe site-uri, sunt printre cei mai mari contributori individuali de la aceste organizaţii. Am făcut donaţiile când nu exista scandalul, o asemenea situaţie teribilă, am făcut asemenea donaţii pentru că am simţit nevoia să le fac. Nu mi-e indiferent. Aşa spre exemplu am donat la Râmnicu Sărat, la un copil pentru copii, aceea nu a fost o donaţie lunară. Nu am făcut aceste donaţii din raţiuni fiscale. La cele trei organizaţii merg peste jumătate din cei 20% promişi. În fiecare lună fac asemenea donaţii”, a conchis Dăianu.

Citește și: