Ana Petrescu
544 vizualizări 24 iun 2019

A doua pe listă luată în considerare de PSD, însă nu printre favoriţi, pentru funcţia de comisar european ar fi Rovana Plumb, cea care a deschis lista partidului la alegerile europarlamentare, au adăugat sursele citate.

Dan Nica a fost liderul eurodeputaţilor PSD în legislatura anterioară a Parlamentului European şi a obţinut un mandat de eurodeputat, candidând pe locul al cincelea pe lista formaţiunii.

În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu şi interimatul în funcţia de comisar european, Cristian Preda a anunţat, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar fi solicitat ca în locul acesteia să nu fie numită nicio persoană din partea României.

„Corina Creţu a fost aleasă în PE, aşa că - începând din 2 iulie - ea va abandona postul de comisar european. Jean-Claude Juncker a cerut ca în locul ei să nu fie numit un alt român pentru ultimele luni de activitate a Comisiei, deşi în trecut aşa s-a procedat. Preşedintele Comisiei Europene se teme ca Dăncilă să nu trimită vreun Şerban Nicolae sau vreun Liviu Pleşoianu...”, a scris Cristian Preda, luni, pe Facebook.

Alte state membre ale UE vor avea posibilitatea să aibă comisari europeni interimari.

Creţu a devenit comisar european, din partea PSD, însă ulterior aceasta a candidat pe locul al doilea pe lista Pro România, obţinând astfel un mandat de eurodeputat.

Potrivt unui calendar afişat pe site-ul Parlamentului European pe 20 mai, sesiunea plenară inaugurală a Parlamentului European nou ales va avea loc pe 2 iulie. Prima oportunitat a PE să aleagă preşedintele Comisiei Europene va fi în a doua sesiune plenară, tot în luna iulie.

Audierile în comisiile Parlamentului European ale persoanelor propuse pentru funcţiile de comisari europeni vor avea loc în septembrie şi octombrie. În a doua sesiune sesiune plenară din octombrie a PE va fi aleasă noua Comisie Europeană, iar noul preşedinte al CE va susţinut un discurs inaugural.

Citește și: