Ana Petrescu
75 vizualizări 6 dec 2019

„Astăzi (vineri - n.r.) au fost prezentate şi dezbătute, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean. Pensionara magistraţilor se amâna de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021. Prevederile legate de completurile de judecată pentru instanţele de apel cu 3 judecători se amână de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 şi în aceleaşi termene se prorogă cele legate de organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Institutul Naţional de Magistratură”, a explicat Ionel Dancă, la încheierea şedinţei de Guvern de vineri.

Acesta a vorbit şi despre abrogarea OUG 51 şi de ce este necesar acest demers din partea Guvernului.

„În zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident, aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul şcolar, şi avem situaţii întâlnite în multe zone din ţară, unde, în acest moment, transportul şcolar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi şi în condiţiile în care elevii, în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări intrajudeţene pentru a merge la şcoală, expunându-se unor riscuri sociale crescute, se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgenţă prin angajarea răspunderii Guvernului”, a completat Ionel Dancă.

El a mai spus că abrogara actului normativ va „da posibilitatea consiliilor judeţene, autorităţilor locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitaţiile pentru transportul şcolar al elevilor, acestea fiind din nou considerat un serviciu public al autorităţilor locale”.

Măsurile urmează să fie luate de Guvern, prin asumarea răspunderii la următoarea şedinţă a Executivului care va avea loc marţi, a spus premierul Ludovic Orban.

Citește și: