Firuta Flutur
115 vizualizări 25 iun 2019

„Adoptăm astăzi (marţi - n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, de marţi.

„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administraţia Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a completat premierul.

Şeful Executivului a adăugat că OUG pe Codul administrativ prevede reglementări referitoare la procedurile cadru privind licitaţiile publice.

„După cum ştiţi am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de Consilii Judeţene va creşte întru-cât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea aducem soluţii şi în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a conchis Dăncilă.

Citește și: