Ana Petrescu
481 vizualizări 29 mar 2019

Referitor la indicele de referinţă ROBOR stabilit cu dobândă variabilă pentru creditele acordate în lei, potrivit prevederilor OUG 50/2010 şi OUG 52/2016, prin noua formă a OUG cu amendamentele de astăzi nu mai există discuţii privind manipularea ROBOR. La creditele cu dobândă variabilă nu mai au ca referinţă ROBOR, care era calculat în funcţie de tranzacţiile bancare efective. Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referinţă ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei, cu rata variabilă de dobândă, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare”, a declarat Eugen Teodorovici, vineri, la finalul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Energiei Anton Anton a prezentat modificările aduse în domeniul energiei în OUG 114.

„Eu nu am să citesc aşa cum a citit colegul meu teodorovici modificările, ci am să vă spun că la OUG 114 s-au făcut 4 modificări. Prima cred că e cea mai importantă. Aşa cum am spus, de cânda a apărut OUG noi vrem să protejăm consumatorul casnic şi preţul se referă la gazele spre consumatorul casnic şi preţurile pentru partea de gaze care se referă la încălzire. Am redus cei 2% pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune. Aceştia sunt împovăraţi îngrozitor de certificate şi atunci nu mai are rost să îi împovărăm cu o taxă de 2%. A treia măsură este valoarea de 6,9 rata care reprezintă investiţiile pe care le recunoaştem în consturi. A patra modificare este legată de extensia reţelelor de gaze pentru populaţie, care va fi reglementată prin OUG. Extensie care prin modificările aduse la OUG 114 putem s-o facem utilizând şi fonduri publice, pentru că până acum existau restricţii”, a afirmat Anton Anton, în declaraţia de presă.

Totodată, ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a explicat modificările actului normativ în ceea ce priveşte suspendarea, până la 1 septembrie, a sancţiunilor pentru operatorii de telefonie mobilă.

„Există o singură schimbare la OUG 114 din decembrie 2018 şi se referă la suspendarea prevederilor ce sancţionează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor autorizaţii pentru reţelele de telefonie. Suspendarea va fi până în 1 septembrie 2019. Concomitent cu această suspendare gândim şi un pachet simplificat de avize penru zona comunicaţiilor şi identificare unui cadru normativ pentru ca operatorii să obţină mult mai uşor autorizaţii, ca să nu mai existe operatori fără autorizaţii. Dialogul continuă”, a spus Petrescu. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016.

„În consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR, azi modificăm OUG 114.2018, OUG 50/2010 şi OUG 5 din 2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor itnerbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populaţie. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de creditele acordate sectorului nefinanaciar şi ajustarea dobânzilor la credite şi depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituţie bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern de vineri.

 

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglelementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii şi a celor legate de companiile din energie şi telecomunicaţii.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuţii cu acţionarii. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019. În domeniul energiei am adus modificări prin introducerea posibilităţii de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea producţiei de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancţiunilor pentru disciplina în reţelele de comunicaţii”, a completat şeful Executivului.

Dăncilă a vorbit şi despre modificările în domeniul energiei, precizând că va exista o scutire de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie. Ea a mai spus că va fi menţinută plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru consumatorii casnici, iar pentru consumatorii industriali se va renunţa la plafonare.

„În domeniul energiei am adus clarificări şi reglementări în scopul accelerării investiţiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării reţelelor de distribuţie a gazelor naturale prin introducerea posibilităţii de a se realiza acest lucru şi din fonduri publice de către unităţile administrativ-teritoriale. Reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Se menţine plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică pentru toţi consumatorii casnici concomitent cu renunţarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanţi din industrie dar şi de la UE”, a explicat premierul.

Şeful Executivului a mai afirmat că în ceea ce priveşte zona comunicaţiilor va fi suspendată până pla 1 septembrie a.c. aplicarea sancţiunilor în domeniu.

„În domeniul comunicaţiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la 1 septembrie 2019 a regimului de sancţiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcţii a reţelelor de comunicaţii electronice, având în vedere necesitatea finalizîrii procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obţinere a autorizaţiilor de construire de către furnizorii de comunicaţii electronice. Toate aceste modificări vor crea condiţii benefice pentru români şi vor consolida în acelaşi timp creşterea economică a României”, a conchis Dăncilă.

Citește și: