317 vizualizări 12 iul 2019

„Toate rapoartele, fie că vorbim de GRECO, fie că vorbim de raportul Comisiei de la Veneţia trebuiesc analizate cu foarte multă atenţie, iar răspunsurile trebuie date de asociaţiile de magistraţi, din partea magistraţilor. Anumite aspecte din raportul GRECO nu ţin efectiv de Ministerul Justiţiei, nu ţin de Guvernul româniei şi multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere între asociaţiile de magistraţi. Cred că trebuie să se creeze un consens la nivelul asociaţilor magistraţilor şi să dăm pe urmă un răspuns. Acelaşi lucru l-a făcut Olanda. Dacă vă uitaţi la raportul GRECO pe Olanda, a fost aceeaşi abordare, au lăsat magistraţii să analizeze, să se ajungă la un consens pe punctele din raportul Greco şi pe urmă să vină cu un răspuns punctual", a declarat Viorica Dăncilă, la sediul Ambasadei Franţei.

Premierul a precizat că politicul nu are de ce să intervină în favoarea sau contra desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

„Au fost şi opinii şi pro şi contra (ale magistraţilor -n.r.). Am văzut ce a spus UNJR. Eu cred că o decizie trebuie luată de magistraţi, nu cred că politicul trebuie să intervină, nu cred că trebuie să intervenim în actul de jsutiţie. Înainte să intervenim trebuie să învăţăm din greşeli şi trebuie creat un consens", a completat Viorica Dăncilă.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta „aomalia”care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

 

Citește și: