Corina VÂRLAN
698 vizualizări 19 dec 2012

Daniel Chiţoiu, actualul ministru al Economiei, este propus în noul Guvern Ponta pentru funcţiile de vicepremier şi de ministru de Finanţe. El îl va înlocui pe viceguvernatorul Florin Georgescu, cel care a deţinut acest mandat în primul Guvern Ponta.

Mandatul în fruntea Ministerului Economiei l-a obţinut tot din partea premierului Victor Ponta în luna mai a acestui an, înainte de această dată el fiind deputat ales în colegiul uninominat numărul 4 din judeţul Giurgiu şi vicepreşedintele al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Chiţoiu a făcut parte şi din Comisia comună specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetelor Curţii de Conturi pentru anii 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 şi 2010.

Recent, el a fost ales ca deputat PNL, în judeţul Giurgiu, în urma alegerilor parlamentare 2012 cu 78,13% din voturi.

Daniel Chiţoiu a fost preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi apoi şeful Fiscului, ales de premierul de Călin-Popescu Tăriceanu la data de 5 aprilie 2007. El l-a înlocuit în funcţie pe Sebastian Bodu, care a fost demis de către premier din cauza unor declaraţii pe care le-a făcut pentru un ziar central, prin care critica mai multe decizii luate de Guvernul de la acea vreme.

Ponta: Chiţoiu nu va mai face parte din noul Guvern dacă nu rezolvă problemele la Oltchim şi la Hidroelectrica

În timpul mandatului său de ministru al Economiei, Chiţoiu a luat parte la procesul de privatizare al combinatului chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea care a eşuat. Câştigătorul numit în urma licitaţiei pentru obţinerea pachetului de 54,8% din acţiunile combinatului a fost Dan Diaconescu.

În ciuda faptului că la data de 1 octombrie proprietarul OTV a scos de la o bancă comercială şapte saci cu bani din contul său, odată ajuns la Ministerul Economiei, nu i s-a permis accesul în curtea instituţiei.

Tot în luna octombrie, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată de postul de televiziune PRO TV, că nu i-a cerut demisia lui Daniel Chiţoiu în urma eşecului vânzării combinatului de la Râmnicu Vâlcea, dar că l-a atenţionat că nu va mai face parte din viitor Guvern în cazul în care nu va rezolva problemele cu care se confruntă atât Oltchim, cât şi Hidroelectrica.

"Am avut o discuţie cu domnul Chiţoiu, cu care am o relaţie foarte bună, şi i-am spus: Cred că realizezi că după 9 decembrie vei mai fi ministru dacă rezolvi aceste două lucruri", a spus Ponta.

Actualul ministru al Economiei anunţa spre finalul lunii iulie că speră ca Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, va ieşi din insolvenţă cel târziu în luna octombrie a acestui an.

Pagubele de la Hidroelectrica au fost de circa 4,5 miliarde de lei, respectiv 1,2 -1,3 miliarde de euro din contractele bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".

Cel mai mare producător de energie din ţară a intrat în insolvenţă, la solicitarea Consiliului de Administraţie, în luna iunie, membri acestuia motivându-şi cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi prin creşterea datoriilor, ambele apărute pe fondul unui "dezastru de management" şi pe fondul secetei înregistrate pe parcursul anului trecut.

În ora actuală, Hidroelectrica se află în continuare în insolvenţă, iar combinatul chimic Oltchim de la Râmnicul Vâlcea va intra în proces de restructurare, potrivit declaraţiei făcute la începutul lunii decembrie de către premierul Victor Ponta.

Ce avere are viitorul ministru de Finanţe

Actualul ministru al Economiei deţine, alături de soţia sa Laura Chiţoiu, un teren intravilan cu o suprafaţă de 360 de metri pătraţi şi o casă cu o suprafaţă de 456 de metri pătraţi în Capitală, ambele dobândite în anul 2010 în urma unui contract de schimb imobiliar, la care s-a adăugat şi un credit ipotecar.

El este şi proprietarul unui autoturism marca Hyundai, fabricat în anul 2007, şi deţine bijuterii din aur, care aparţin soţiei, cu o valoare estimată la suma de 14.000 de euro, potrivit declaraţiei sale de avere completată la data de 13 iunie 2012.

Chiţoi deţine, de asemenea, conturi şi depozite bancare la patru bănci, dintre care un cont destinat alocaţiei copilului său şi un cont pe numele soţiei sale, în valoare totală de 3.685 de euro, 289.007 lei şi 6.750 de dolari.

El deţine şi acţiuni sau părţi sociale la trei companii, în valoare totală de 40.140 de lei, şi un credit ipotecar contractat în anul 2010 şi scadent în anul 2035, al cărui sold era la data de 31 mai a acestui an de 96.573 de euro.

Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, Daniel Chiţoiu obţinea un salariu de deputat de 52.044 de lei, suma de 11.644 de lei pentru activitatea de cercetare desfăşurată la Universitatea din Craiova, suma de 1.081 de lei drepturi de proprietate intelectuală din partea Camerei Consultanţilor Fiscali şi dividente în valoarea de 11.872 de lei de la Fondul Proprietatea.

Ce studii are Daniel Chiţoiu

Viitorul ministru de Finanţe este doctor în economie şi şi-a susţinut lucrarea în urmă cu opt ani, în cadrul Academiei de Studii Economice din Capitală. El a absolvit Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Daniel Chiţoiu a urmat, printre aletele, şi o serie de cursuri în cadrul "Institute of Charted Accountants" din Scoţia, în cadrul Universităţii Georgetown din Washington DC.

Citește și: