Anca SIMINA
18975 vizualizări 21 oct 2013

Trecerea senatorului Ştefan Stoica, ales într-un colegiu din Ialomiţa, de la PP-DD la PSD, oficializată luni, pune partidul lui Victor Ponta într-o poziţie de superioritate în Senat, faţă de PNL, grupul social-democraţilor având astfel la îndemână o majoritate alternativă, fără liberali.

ANDRE JACQUES GARNERIN şi primul salt cu paraşuta. Google Doodle la 216 ani de la un moment istoric

Transferul politic al lui Stoica, în urma demisiei din PP-DD anunţate de acesta de la tribuna Senatului, face ca în noua configuraţie din Camera Superioară PSD să aibă 70 de voturi - 64 ale senatorilor PSD şi 6 ale unor aleşi afiliaţi grupului - şi să poată atinge, împreună cu PC (9 voturi) şi UDMR (8 voturi), majoritatea - 87 de voturi - pentru susţinerea unor proiecte ale Guvernului, chiar şi în cazul în care liberalii ar intenţiona să le blocheze. Singura variabilă ar rămâne vacantarea funcţiei lui Antonie Solomon, o hotărâre în acest sens fiind deja inclusă pe ordinea de zi a Senatului după arestarea acestuia. Din poziţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu păstrează însă, chiar şi în aceste condiţii, avantajul că poate conduce şedinţele şi amâna fără termen, pe ordinea de zi, proiectele de legi care nu au susţinerea liberalilor. 

La Camera Deputaţilor, social-democraţii sunt şi mai aproape de a-i scoate pe liberali complet din joc. PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului, diferenţa de trei fiind uşor de negociat, punctual, cu grupul UDMR sau cu deputaţii neafiliaţi.

Oficial, UDMR nu s-a raliat puterii, însă Victor Ponta a numit doi secretari de stat din rândurile formaţiunii lui Kelemen Hunor şi a susţinut permanent că PSD păstrează uşa deschisă pentru reprezentanţii maghiarilor, în ciuda reticenţei PNL.

Cum s-au mobilizat PSD-iştii pentru o majoritate cu sau fără PNL

Chiar dacă PSD poate ţine astfel în şah PNL, schimbând, la nevoie, majoritatea în Senat, cu acordul UDMR, nu se pune deocamdată problema marginalizării liberalilor, susţin social-democraţii, "Nu discutăm încă de aşa ceva. Nu există deocamdată o acţiune de formare a unei noi majorităţi, nu putem încă discuta de o majoritate fără PNL. Ar trebui să vină şi PC şi UDMR. Un avantaj (prin ralierea lui Stoica la PSD, n.red.) poate fi dacă vorbim despre votul pe legile organice", spune viceliderul grupului PSD, Viorel Arcaş, contactat de gândul.

La rândul său, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, consideră că majoritatea USL nu va fi perturbată de traseişti. "Eu consider că USL înseamnă PSD, PNL şi PC şi cred că lucrul acesta nu s-a schimbat".

Nemulţumirea că PNL deţinea practic controlul în Senat având avantajul de a înclina votul final a ieşit public în luna mai, în timpul primei crize majore din USL. La acel moment, liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, reclama, într-un interviu tv, că liberalii s-au aliat cu PDL, PP-DD şi UDMR împotriva Guvernului pentru a vota un proiect de lege cu semnătura lui Sorin Roşca Stănescu şi a lui Teodor Atanasiu. Era vorba despre o iniţiativă legislativă prin care măsurătorile cadastrale ale terenurilor urmau să se facă gratuit. PC a votat, consecvent, alături de PSD, împotriva proiectului.

Inclusiv Victor Ponta admitea că episodul din Senat reprezintă o problemă gravă în funcţionarea USL. „E vorba de legi pe care le-a susţinut împotriva Guvernului, iar picătura care a umplut paharul a fost o declaraţie prin care a spus că este foarte mândru de votul de luni din Senat, în care pentru prima dată s-a creat o altă majoritate: PNL, PDL, PPDD. Dacă lucrurile stau aşa, atunci colegii din PNL trebuie să ne spună şi lucrurile sunt foarte serioase”, susţinea premierul.

Întrebat de gândul dacă, în această nouă configuraţie, episoade precum acesta se mai pot repeta, în defavoarea liberalilor de această dată, Puiu Haşotti nu a exclus posibilitatea. "În politică totul este posibil. Eu cred însă că atât cât USL va exista din punct de vedere politic, astfel de lucruri vor fi pure accidente care se pot repara în Camera Deputaţilor", susţine liderul senatorilor liberali.

Migraţia PP-DD-iştilor mai ales către PSD fusese ironizată, cu o seară înainte, de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

"Unii continuă cu aceste ameninţări, se aude pe surse că domnul Hrebenciuc a mai vorbit cu doi pepededişti. Îi poate lua pe toţi că nu mă sperie. Noi am făcut o alianţă atât de mare să facem lucruri serioase, astea sunt lucruri de bodegă. Serios ai majoritate, ia să vedem ce faci cu ea? Victor Ponta nu a gândit în felul acesta, pepedediştii sunt ca murăturile la cămară, să fie acolo. O cârpitură aritmetică de toată jena”, a comentat preşedintele Senatului într-un interviu la B1.

În prezent, liberalii au 50 de senatori, iar Opoziţia rămâne practic cu 37 de voturi din 174 - 23 ale PDL şi 14 ale PP-DD, un singur senator fiind neafiliat.

Liberalii nu mai fac jocurile nici la Camera Deputaţilor: "Lucrurile se conturează deja"

După mai puţin de un an de la alegeri, liberalii nu mai sunt într-o poziţie de forţă nici la Camera Deputaţilor, unde PSD şi PC, alături de grupul minorităţilor naţionale care susţine Guvernul, sunt la distanţă de numai 3 voturi de majoritatea fară PNL. Cauza - aceleaşi transgeruri de la PP-DD mai ales către PSD.

Astfel, PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului. În aceste condiţii, o negocere fie cu trei dintre cei 13 deputaţi neafiliaţi, fie cu grupul UDMR pe proiecte punctuale, poate asigura liniştea Guvernului indiferent de opţiunile liberalilor.

Aceleaşi calcule le-au făcut şi parlamentarii PSD. "La Camera Deputaţilor e mai simplu, lucrurile se conturează deja, la Senat nu se pune acum problema", a susţinut viceliderul senatorilor PSD, Viorel Arcaş.

Recent, liberalii, care au 100 de voturi din 407 la Camera Deputaţilor, au anunţat că se opun variantei de lege transmise de Guvern pentru exploatarea de la roşia Montană, formulând numeroase critici şi în privinţa viitoarei legi a descentralizării pentru care Guvernul doreşte însă să-şi angajeze răspunderea.

Citește și: