Sorina Ionaşc
27028 vizualizări 25 mar 2015

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi "pentru", 48 împotrivă şi 5 abţineri. Solicitarea similară în cazul lui Dan Şova nu a trecut de Senat, înregistrând 79 de voturi „pentru”  sin cele 85 care erau necesare. Împotriva cererii procurorilor au votat 67 de senatori.

PNL ia în calculsă atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, prin intermediul PNL ”analizează în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD”.

”Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”, se precizează în comunicat.

UPDATE 13.00 Cererea de arestare a lui Darius Vâlcov a fost avizată favorabil cu 97 de voturi „pentru”.

UPDATE 12:58 Cererea de arestare a lui Dan Şova a fost respinsă cu 79 de voturi „pentru”, 67 împotrivă. Pentru a fi avizată solicitarea procurorilor era nevoie de 85 de voturi

UPDATE 12:30 Votul s-a încheiat.

UPDATE 12:10 A început votul pentru cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova şi pentru solicitarea procurorilor în cazul lui Darius Vâlcov. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 11:59 Darius Vâlcov: ”Am în faţa mea un discurs, pregătit cu avocaţii mei, dar vreau să vorbesc în afara lui. Acest discurs trebuie s-o fac în faţa judecătorilor. Asta e Bunavestire, primim o veste bună, Codul fiscal va fi aprobat azi în Guvern. Vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut. Cererea mea de azi este să daţi un vot da. Este şi ziua mea, e o rugăminte pe care o fac ca să nu fiu nevoit să-mi dau demisia din calitatea de senator

UPDATE 11:51 Senatorii au decis ca votul pentru Dan Şova să fie dat concomitent cu cel pentru Darius Vâlcov. Urmează dezbaterile privind solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea lui Darius Vâlcov.

UPDATE 11:49 Dan Şova: ”Îmi doresc ca adevărul şi dreptatea, în temeiul unui drept constituţional, să fie lămurite de magistraţi. Eu cred că, dacă noi am reglementat şi am dat aceste puteri unor instituţii ale statului pentru ca lucrurile să se întâmple într-un mod civilizat. Când au trimis documentul către Parlament, procurorii au spus că există suspiciun rezonabile privind săvârşirea unor infracţiuni. Eu mi-aş dori să trăiesc într-o lume a probelor indubitabile. Suspiciuni rezonabile avem fiecare dintre noi, dar pentru lămurirea lor nu îngrădesc libertatea cuiva. Vreau să mă apăr ca om liber şi să demonstrez că nu am greşit cu nimic”

UPDATE 11:38 Teodor Atanasiu, PNL: ”Nu cred că domnul Şova ar fi săvârşit vreo ilegalitate, în acele dosare. Dar dacă îi intrebăm pe cei care ne-au votat, cred că am preferă să nu mă creadă pe mine sau pe un complet de judecată. Orice cetăţean e nevinovat nu când se exprimă nişte senatori, ci un complet de judecată. Eu cred că dacă completul de judecată gândeşte ca mine, pe probele pe care le are în faţă, niciodată n-o să dea un verdict de arestare a domnului Şova. Justiţia trebuie făcută de completele de judecată, nu în camerele Parlamentului”

UPDATE 11:36 Ruxandra Jipa, UNPR: ”Ce pericol reprezintă domnul Şova? Dar nu noi trebuie să judecăm. Eu gândesc ca un jurist adevărat, nu pot să pledez împotriva convingerilor mele. Îmi este jenă, nouă ni se cere să dispunem reţinerea şi arestarea. Vă asumaţi acest risc? Eu mă abţin cu totul acestor lucruri, vreau ca România să intre într-o stare de normalitate. Noi nu trebuie să stăm în genunchi, vă rog să reflectaţi cu multă atenţie că oricare dintre voi poate să ajungă într-o situaţie similară”

UPDATE 11:30 Tudor Barbu, PNL: ”Insituţia imunităţii reprezintă, în foarte multe ţări civilizate, este o protecţie firească în cazul unor abuzuri”

UPDATE 11:25 Ioan Ghişe, independent: ”Orice vot imperativ este nul. Cercetarea penală şi trimiterea în judecată se pot face”

UPDATE 11:17 Cristian Bodea, PNL: ”Judecătorul este suveran. Senatorii PNL vor vota pentru încuviinţarea solicitărilor procurorilor. Mandatul ne cere să avem toată grija pentru respectarea legii”

UPDATE 11:08 Cristiana Anghel, PC: ”Toţi cei care au încălcat legea, trebuie să răspundă în faţa legii. Dar libertatea e importantă. Dacă nu e violator, să-şi poată susţine nevinovăţia în libertate. Să fie anchetaţi, să fie judecaţi, şi în momentul în care vom avea o hotărâre a instanţei eu nu mă mai pot pune împotriva hotărârii respective. Dar în momentul în care zburdă liberi pedofili, criminali şi sunt judecaţi în libertate, pentru că nu prezintă pericol public, nu văd de ce un senator al României ar trebui să fie după gratii, când este judecat”

UPDATE 11:05 Dan Şova: ”Nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează, dar am obiecţii când se cere arestarea preventivă. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Trimiterea în judecată a acestui dosar, am obosit, de ani de zile se discută, îmi doresc ca domnul procuror să trimită acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. Nu voi fi ipocrit să vă spun să votaţi aşa cum doriţi. O să vă rog cu prietenie, onoare şi colegialitate să înţelegem un lucru. Cum ne putem noi gândi că un om s-ar putea apăra din detenţie? Dacă vorbim de egalitate, de posibilitate de a te apăra, acest lucru se poate face doar în libertate. De când a început acest dosar, alerg să-mi demonstrez nevinovăţia. CIneva trebuie să-ţi demonstreze nevinovăţia. Mă supun şi acestui lucru nefiresc. Vă rog să-mi daţi posibilitate, repsingând cererea procurorilor, să mă pot apăra ca om liber. Veţi constata că nu aţi greşit”

UPDATE 11:02 Dan Şova: ”Acum două săptămâni a murit mama surorii mele vitrege, o doamnă care m-a crescut mai mulţi ani, iar la înmormîntare m-am trezit la cimitir cu doi dintre cei care tocmai fuseseră audiaţi în dosar. Am fost pus într-o situaţie dificilă, am stat la distanţa mare de cortegiu, nu m-am apropiat de mormânt şi am plecat mai devreme tocmai pentru a mă feri de a intra în contact cu cei din dosar. Întrebarea e dacă mă opun justiţiei. Răspunsul e nu”

UPDATE 11:01 Dan Şova: ”S-a spus că am influenţat martorii. În cauză au fost audiaţi cel puţin o sută de martori. Nu a existat nici măcar un martor care să spună că a vorbit cu Dan Şova în ultimele luni. A fost doar o declaraţie de la Rovinari care a spus că nu l-a cunoscut pe Dan Şova niciodată, decât la televizor. Deşi nu am avut interdicţie din partea cuiva de a mă vedea sau de a vprbi cu martorii, nu am vorbit cu absolut nimeni, am evitat asta.  De exemplu, e un apropiat, care este mecanic auto şi care îmi repară maşina. Da, cu acesta m-am văzut, nu mi-am imaginat că-mi va fi audiat mecanicul care-mi repară maşina”

UPDATE 11:00 Dan Şova: ”Este cel puţin năstruşnică ideea că cineva a falsificat în 2011 şi le-a depus la o instanţă cu bordero şi cu file numerotate. Procurorul, la cererea avocatului care mă reprezintă să facă o expertiză, a refuzat. Am 20 de ani de avocatură, falsul nu se poate dovedi decât cu expertiză. Ai o ipoteză de fals, ce trebuie să faci printr-o expertiză” 

UPDATE 10:56  Dan Şova: ”Se spune că aş fi ordonat să se distrugă hard-uri. Situaţia este mult mai complexă, colegilor de la juridică le-am spus. Un om s-a dus în faţa procurorilor şi a spus acest lucru. Într-o sâmbătă din 2010, Dan Şova ne-a cerut să distrug nişte hard-uri. Şi procurorul l-a întrebat: Aţi făcut singur sau cu altcineva?. Eu nu am distrus niciodată niciun hard nici cu domnul acesta, nici singur. Mi s-a cerut arestarea fără niciun fel de probă. S-a spus că am falsificat documente pe care le-am depus la dosarul în cauză. Le-am explicat colegilor că dacă domnul procuror m-ar fi chemat să mă întrebe, i-aş fi spus. ”

UPDATE 10:51 Dan Şova:”Nimic din ce s-a întâmplat acolo nu a avut o umbră de nelegalitate. Insist să spun acest lucru pentru că trebuie să spunem adevărul. Îmi este foarte greu să cred că doamna Alina Gorghiu nu-şi aduce aminte că acolo nu a fost nimic ilegal. Nu este firesc să aflu de la televizor că cineva îmi splicită reţinerea şi arestarea. Nu cred că este firesc să fie lansate în spaţiul public acuzaţii foarte grave, că am încercat să obstrucţionez ancheta, fără să fiu întrebat vreodată de acest lucru. Nu-mi este ruşine să vorbesc atunci când sunt nevinovat”

UPDATE 10:49 Dan Şova:”Complicitatea morală, în opinia celor care mă cercetează, constă în faptul că aş fi convins doi directori de l complexurile Turceni şi Rovinari să încheie contracte de asistenţă juridică. Este presupusă o faptă de abuz un serviciu, nu de corpuţie, sunt acuzat în calitate nu de senator, ci de o calitate avută înainte să intru în Senat”

UPDATE 10:45 Dan Şova: ”Am început această zi cu colegii mei, la grupul de rugăciune. Dumnezeu să fie cu noi!”

UPDATE 10:35 Şedinţa a început. Primul punct pe ordinea de zi a Senatului este raportul privind solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Raportul de forţe din Parlament este, la momentul actual, în favoarea PSD, gruparea lui Victor Ponta având majoritate. Concret, liberalii, care au anunţat că vor vota la vedere, se bazează pe 62 de membri. În grupul PSD sunt 76 de senatori, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC şi 9 independenţi. Dintre cei neafiliaţi, şase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi.

Dacă cei 14 senatori UNPR se vor ţine de cuvânt şi vor vota pentru arestarea lui Dan Şova şi a lui Darius Vâlcov, atunci votul final ar ajunge la 82. Deşi, potrivit Regulamentului Senatului, articolul 173, o cerere a procurorilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui senator se adoptă cu majoritatea voturilor senatorilor prezenţi (adică 85), articolul 76, alineatul 2, din Constituţia României prevede că ”legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”.

În ce priveşte situaţia celor de la UDMR, ei nu au primit un îndemn clar în ce direcţie să voteze. De altfel, în cadrul comisiei, reprezentantul UDMR s-a abţinut la vot, ceea ce ar înseamna că din cei opt senatori maghiari, unii s-ar putea pronunţa în favoarea solicitării DNA. La fel este şi situaţia celor de la PLR-PC, senatorii din acest grup având opţiuni diferite de vot.

Dan Şova şi combinatele Turceni şi Rovinari

Procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, în dosarul în care acesta era deja urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele dintre casa sa de avocatură „Şova şi Asociaţii” şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Şova este acuzat de DNA că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte şi care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Şova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.

Procurorii DNA spun că Dan Şova a beneficiat de contracte de asistenţă juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Şova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal şi el în acest dosar, pentru a obţine contractele de asistenţă juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, este şi el urmărit penal în acelaşi dosar.

În cadrul audierilor din comisia juridică, Dan Şova  a susţinut că este nevinovat, spunând că el, de fapt, a fost cel care a salvat complexurile energetice Turceni şi Rovinari şi că ”ar merita o statuie ecvestră în Gorj”.

Dosarul lui Vâlcov: procurorii susţin că lua mită în cimitire

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, joia trecută, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Potrivit procrurorilor, fostul ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a primit "comisionul" în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.

În cazul lui, comisia juridică nu a dat plenului nicio recomandare clară, votul din comisie fiind de egalitate.

În timp ce Vâlcov era audiat de senatorii jurişti, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă pe numele său, de data aceasta pentru fapte făcute în calitate de ministru şi senator.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Citește și: