35 vizualizări 15 dec 2008

„S-a speriat...e bătrân şi obosit. Oricum, nu ar fi rezistat“, comenta, ieri, un vechi democrat vestea renunţării lui Theodor Stolojan la mandatul de premier desemnat. Ştirea a părut incredibilă pentru toată clasa politică, inclusiv pentru cei mai mulţi dintre colegii de partid ai fostului premier desemnat. Conform unor surse din PD-L, Stolojan a luat decizia încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Sâmbătă seara, şeful statului le-ar fi mărturisit acest lucru unor jurnalişti apropiaţi şi unor aşa-numiţi reprezentanţi ai societăţii civile. Stolojan le-ar fi spus colaboratorilor săi apropiaţi abia duminică seara, iar pe colegii de partid i-a informat în şedinţa de partid de ieri dimineaţa. Mulţi dintre ei au plecat uluiţi de la reuniunea PD-L, mărturisind că nu înţeleg ce se întîmplă.

De ce a făcut Stolojan acest lucru rămâne un mister. Cert este că Stolojan le-a spus ieri apropiaţilor că are o problemă cu „consistenţa sistemului creat“ în urma negocierilor, sistem pe care nu are cum să-l controleze. Stolojan le-a spus colegilor că îi pare rău că nu a făcut acest pas mai devreme, înainte de desemnare. Surse din PD-L susţin că liderul democrat-liberal ar fi înghiţit, încă de început, foarte greu, alianţa cu PSD. El ar fi cedat rugăminţilor şi insistenţei lui Traian Băsescu, şeful statului explicându-i că nu are nici o soluţie acceptabilă.

În final, Stolojan ar fi spus că nu poate tolera „porcăriile” şi că ar fi fost scos din minţi de unele prevederi ale anexei secrete la protocolul cu PSD. Planul iniţial era ca Băsescu să anunţe, la 12.30, retragerea lui Stolojan şi să-l declare pe Emil Boc viitorul şef al guvernului. Apariţia informaţiei în ediţia online a ziarului Gândul a precipitat lucrurile. Stolojan a ieşit din şedinţa de partid la 11.50 şi a anunţat că şi-a depus mandatul de prim-ministru.

„Argumentul meu este că cei doi preşedinţi care au semnat parteneriatul trebuie să îşi asume garanţia asumării acestui parteneriat prin cele două funcţii de prim-ministru şi de preşedinte al Senatului".

El a precizat că vrea să dea o speranţă generaţiei tinere, care să intre în politică la nivel de vârf. "Am luat hotărârea să îmi depun mandatul de prim-ministru desemnat la preşedintele României. Cei doi preşedinţi de partid au semnat acest parteneriat pentru România care să asigure o guvernare solidă, stabilă, în următorii 4 ani de zile. Este un început de viaţă politică nouă în România. Preşedintele României, potrivit Constituţiei, este singurul care va lua decizia cui să îi încredinţeze din nou mandatul de prim-ministru desemnat din rândurile PD-L", a afirmat Stolojan.
Băsescu: „Sunt puţin trist”

Preşedintele a ieşit, cu o oră şi jumătate întârziere faţă de ora anunţată, să spună că a luat „notă” de renunţarea lui Stolojan şi că a desemnat un nou candidat de prim-ministru, pe Emil Boc. Extrem de nervos, Băsescu a permis doar trei întrebări presei. Când a fost chestionat cu privire la motivele fostului premier desemnat, şeful statului a susţinut că singurul în măsură să dea detalii este chiar împricinatul: „Nu doresc să vă explic eu motivele pe care dânsul le-a invocat. (...) Sunt puţin trist”.

Întrebat de ce a optat, totuşi, pentru Emil Boc, Băsescu a sugerat că nu are o soluţie mai bună: „Pentru că este preşedinte de partid şi, în cadrul consultărilor, am constat că trei partide doreau să desemneze premierul: PD-L, PSD şi UDMR. Decizia mea a fost să încredinţez mandatul unui membru al PD-L, pentru că avea cel mai mare număr de mandate. Din acelaşi motiv, am desemnat un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru din acelaşi partid. (...) Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PD-L. PD-L nu are un om apropiat ca influenţă şi credibilitate egal cu preşedintele partidului”.

Această frază din discursul lui Traian Băsescu a fost interpretată de democrat-liberali drept o palmă pentru greii partidului, cei despre care şeful statului a spus foarte des în ultima vreme că ar trebui să facă un pas în spate şi despre care avea informaţii că vor să îşi împartă ministerele pe clanuri. În aceeaşi cheie este văzută în partid şi nominalizarea lui Emil Boc, iar marea întrebare este dacă Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu vor mai figura în guvern. În PD-L se ştia că Theodor Stolojan nu este „încântat” de guvernarea cu PSD, dar el părea să se fi împăcat cu ideea. Pe de altă parte, unii lideri ai PD-L susţin că Traian Băsescu ar fi fost la curent cu această posibilitate de câteva zile. În ultima săptămână, Theodor Stolojan a refuzat să facă orice referire la colaborarea cu PSD, repetând obsesiv că el se ocupă doar cu programul de guvernare, în vreme ce partea politică ar cădea în sarcina lui Emil Boc.

Nemulţumirile unui prim-ministru

Decizia finală a venit însă duminică seara, după semnarea Parteneriatului pentru România, când se ştia că era programată o întâlnire la vârf în cadrul căreia urma să aibă loc „marea împărţeală”. După acea întâlnire în care urma să se discute repartizarea portofoliilor, retragerea lui Stolojan a devenit o certitudine. Inclusiv mai mulţi apropiaţi ai lui Stolojan au încercat să îl convingă să nu facă acest pas şi să îi explice că politica este un sport de echipă, fără succes însă. Democrat-liberalii de rând, dar cu canale mai bune de informare, au aflat bomba la prima oră, alţii, membri ai Biroului Permanent, la ora 11, când au fost convocaţi de conducere. Nici ei nu au avut parte de mai multe explicaţii decât presa. După ce Emil Boc a făcut anunţul, Stolojan le-a spus colegilor că îi pune la curent cu ceea ce va declara şi presei – cine a semnat Protocolul de colaborare cu social-democraţii trebuie să şi-l asume.

Apropiaţii lui Theodor Stolojan susţin că acesta ar fi fost nemulţumit de înţelegerile făcute peste capul lui de liderii PD-L cu cei ai PSD, care şi-ar fi împărţit ţara pe din două. Alte explicaţii spun că acesta ar fi fost nemulţumit de ponderea foştilor săi colaboratori în viitorul Executiv şi de propriile viitoare atribuţii ca premier, printre altele şi în ceea ce priveşte numirea şi revocarea miniştrilor. Pe acestă temă circulau duminică seara informaţii divergente, nefiind clar dacă Stolojan ar fi avut vreun cuvânt de spus în condiţiile în care greutatea deciziilor în viitoarea construcţie revenea Consiliului Preşedinţilor, format din Emil Boc şi Mircea Geoană. Vechii democraţi resping această ipoteză, dar sunt de părere că foştii liberali aveau pretenţii ministeriale nejustificate. „S-a speriat...e bătrân şi obosit. Oricum, nu ar fi rezistat”, este explicaţia unui lider democrat cu vechime. „Stolojan nu înţelege nişte lucruri, au fost certuri şi pe buget, nu înţelege că 2009 e an electoral, nu poţi să tai majorări salariale, tot”, a adăugat el.

Citește și: