74 vizualizări 7 dec 2009

Sondajul CURS, comandat de televiziunea naţională, a dat o diferenţă de 1,6 procente între cei doi competitori, în favoarea liderului PSD. Astfel, Mircea Geoană a obţinut 50,8%, iar Traian Băsescu, 49,2%. Directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat pentru Gândul că exit-pollul realizat de institutul său a fost unul corect. "Geoană a obţinut în ţară 50,5 procente. Diferenţele au apărut la votul diasporei. Noi am făcut, în principiu, nişte estimări şi pe acest vot dar nu poţi şti câţi se prezintă la urne. Procentul înregistrat a fost mult mai mare decât cel previzionat", a spus Stoica. El a precizat în context că preferinţa diasporei pentru Băsescu este normală. "Preponderent, diaspora votează cu dreapta, împotriva PSD", a afirmat el.

Mirel Palada: "Diferenţa a fost făcută de voturile de afară"

CCSB se află într-o situaţie similară cu aceea a CURS. Sondajul realizat de acest institut - comandat de Antena 3 - a dat o diferenţă de două procente între cei doi candidaţi, în favoarea lui Geoana, rezultatul arătând astfel: Mircea Geoană - 51%, iar Traian Băsescu - 49%.

"Am făcut calculul cu şi fără voturile din străinătate. Marja de eroare este de 0,5 la sută, iar eu spun că este una foarte decentă. Rezultatele exit-pollurilor au fost cele ale unei măsurători realizate în România, iar diferenţa a fost făcută de voturile din străinătate", ne-a declarat Mirel Palada, director executiv CCSB. El a precizat că afară numărul votanţilor s-a ridicat la aproximativ 150 de mii, "iar acolo Băsescu a câştigat, diferenţial, 85.000 de voturi".

Directorul CCSB a explicat şi evoluţia scorului pe parcursul votării. "Băsescu a crescut, treptat, în cea de-a doua parte a zilei, pe o bună disciplină de partid, a mobilizării la vot, precum şi a voturilor de afară".

Dan Gherguţ: "Reacţia candidaţilor, generată de o confuzie"

INSOMAR l-a dat câştigător pe Geoană, la cea mai mare diferenţă faţă de Băsescu - 2,8 procente -, sondajul comandat de Realitatea Tv arătând că social-democratul a obţinut 51,2%, iar Băsescu 48,8%. Directorul Dan Gherguţ a explicat reacţia actorilor principali, imediat după încheierea votării, ca fiind generată de confuzia pe care aceştia au făcut-o luând drept oficiale rezultatele exit-pollurilor. "Ei s-au bucurat bazându-se şi pe rezultatele anterioare, acelea fiind extrem de aproape de realitate, chiar confirmându-le. Plecând de la această experienţă, au considerat că noul semnal dat de exit-polluri - mai ales că erau trei din patru - este unul oficial", a spus Gherguţ. El a mai precizat că, strict ştiinţific, "atunci când ecartul între doi candidaţi este atât de mic şi se află în marja de eroare, riscul de a greşi ierarhia este mare".

Vasile Dâncu: "A fost vorba de o anume experienţă"

Singurul exit-poll, aproape la virgulă cu cel oficial, a fost realizat de CSOP-IRES pentru B1 TV. Traian Băsescu a fost dat câştigător cu 50,4%, în timp ce Mircea Geoană obţinea doar 49,6%.

"Pot spune că e vorba de o anumită experienţă. Nici noi nu am avut secţii afară, dar în ponderarea pe care a realizat-o statisticianul nostru a ţinut cont de factorul de modificare pe direcţia votului din străinătate, nu foarte uşor de estimat", a declarat pentru Gândul Vasile Dâncu. El a mai precizat că turul doi al alegerilor ar fi trebuit privit dintr-o logică diferită a mobilizării faţă de turul întâi. "Dacă în primul tur, electoratul s-a mobilizat împotriva lui Traian Băsescu, tendinţă reflectată de toate institutele, în cel de-al doilea, sensul mobilizării s-a schimbat în favoarea preşedintelui", a spus Dâncu. În context, el a precizat că institutul său a făcut studii intermediare foarte multe pentru a estima "sensul emoţiei colective" în acest vot.

Citește și: