Raul FLOREA
1688 vizualizări 28 dec 2011

Mila pentru cerşetorii din stradă ar putea să coste mai mult decât banul dat de pomană. Între 300 şi 600 de lei, mai exact, bani reprezentând amenda prevăzută de o iniţiativă legislativă ce tocmai a fost depusă în Parlament.
Ideea descurajării cerşetoriei aparţine deputatului PDL, Ştefan Pirpiliu, care s-a gândit şi la cei stau cu mâna întinsă. Iniţiativa democrat-liberalului incriminează "acţiunea de a cerşi şi rezultatul ei" pregătind pentru "beneficiarii" acesteia o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la doi ani.

"Unii stau cu mâna întinsă, iar la finalul zilei alţii le iau banii"

Proiectul semnat de Pirpiliu a prins formă în urma unei deplasări pe care acesta a făcut-o împreună cu premierul Emil Boc şi conducerea PDL, în Franţa.
"Când am fost la Congresul PPE, am avut mai multe discuţii informale cu cei de acolo. Am văzut că în Marsilia cerşetoria e interzisă. În Paris în schimb e reglementată. Dacă vrei să cerşeşti pe Champs Elysees te duci la primărie plăteşti o taxă şi într-o oră pe un anumit metru pătrat poţi să cerşeşti. Reglementarea e la nivel local. Ce m-a deranjat e că în ultimul timp francezii ne tot ironizează pe noi că am fi un fel de cerşetori. Când am aflat cum stă treaba am zis să dăm noi o lege să interzicem cerşetoria şi să vedem atunci cine o acceptă, iar cine o acceptă să aibă de tras de pe urma ei", a explicat pentru gândul Ştefan Pirpiliu, precizând că, dincolo de problemele de aspect, cerşitul ar trebui condamnat pentru simplul fapt că serveşte grupărilor infracţionale:
"În spatele oamenilor pe care îi vedem în intersecţii, sunt alţii care profită de pe urma lor. Vorbim de adevărate reţele. În Bucureşti, marea majoritate a celor care cerşesc sunt organizaţi. Unii stau cu mâna întinsă, iar la finalul zilei alţii le iau banii. Şi Poliţia are date despre acest lucru".

Ce spune actuala legislaţie şi ce prevede noul Cod Penal

Iniţiativa lui Pirpiliu vine în contextul în care cerşetoria este pe cale de a deveni o activitate dezincriminată. Căci noul Cod Penal a eliminat amendarea şi condamnarea la închisoare, prevăzute de actuala legislaţie, înlocuindu-le cu sancţiuni doar în cazul în care cerşetoria presupune folosirea minorilor sau a persoanelor cu dizabilităţi. Chiar şi aşa, dezincriminarea prevăzută prin noul Cod Penal nu face decât să confirme o stare de fapt. Anume că, în puţinele cazuri în care chiar ajung să fie condamnaţi, cerşetorii pleacă din faţa judecătorilor cu simple amenzi pe care, evident, nu le mai plătesc niciodată.
Astfel, spune deputatul PDL, se impune acoperirea acestei deficienţe legislative: "E adevărat că în cazul reţelelor organizate lucrurile sunt mai complicate. Însă, cel puţin o parte din cei care cerşesc pe cont propriu nu o vor mai face. Nu vor dispărea cu toţii de mâine, însă sunt convins că în scurt timp fenomenul se va diminua . Nu cred că îşi doresc să facă puşcărie pentru cerşit".
Iniţiativa va fi discutată începând cu luna februarie, o dată cu debutul noii sesiuni parlamentare. Senatorii vor fi cei care vor face primele observaţii în privinţa proiectului, urmând ca votul final să fie dat de către deputaţi, cel mai probabil spre finalul primăverii.

Citește și: