2170 vizualizări 14 dec 2017

"Poate vă amintiţi că mi-am exprimat scepticismul în privinţa acestor modificări care sunt făcute prea ample şi la prea mare viteză. Recomand Parlamentului să gestioneze cu mare atenţie pentru că efectele sunt pe termen lung", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va merge în Parlament pe această temă, şeful statului a răspuns scurt: "Vom avea mai multe discuţii pe această temă".

Comisia pentru legile Justiţiei va începe de săptămâna viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

DNA susţine însă că modificările Codurilor Penale dezbătute în Comisia Specială a Parlamentului ar putea avea un efect devastator asupra anchetelor penale, întrucât elimină instrumentele legale indispensabile, pentru care pot fi investigate infracţiunile săvârşite.

Citește și: