Andrei Luca POPESCU
Miruna Badea
1701 vizualizări 23 ian 2012

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost demis de premierul Emil Boc pentru rândurile pe care le-a scris, pe blogul personal, la adresa celor care protestează pe străzi, cerând demisia lui Traian Băsescu şi a Guvernului. Reacţia ministrului a apărut după violenţele din centrul Bucureştiului, din noaptea de 15 spre 16 ianuarie.

El s-a referit la protestatari numindu-i "mahala ineptă încolonată, ca minerii odinioară" sau "populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate".

În urmă cu o săptămână, Baconschi scria următoarele, pe blog: "Anul care începe va fi crucial pentru România. Opţiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranţă sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii".

Postarea respectivă a dispărut între timp de pe blogul lui Teodor Baconschi.

"Acţiunea a culminat ieri seară în centrul Bucureştiului. Ca la Londra vara trecută, vajnicii suporteri ai democraţiei de macadam au spart, incendiat, bătut şi au aruncat cu piatră cubică. Nu ştiu dacă au dus democraţia până la capăt, furând plasme pentru a putea urmări mai confortabil analizele atât de fine ale tonomatelor de serviciu", mai scria proaspăt demisul ministru de Externe.

"Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic", mai scria Baconschi.

"România care cerşeşte" şi trăsăturile fiziologice ale romilor

În 8 octombrie 2011, prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi declara că pentru victoria în alegerile din 2012 este important ca PDL "să se poziţioneze pe eşichierul politic ca principal partid de centru dreapta" şi să fie susţinut de "România care lucrează, nu de România care cerşeşte".

În urma criticilor faţă de această declaraţie, Baconschi explica pe blog, după două zile, că formula "România care cerşeşte" era "o metaforă" şi se referea la "o minoritate care aşteaptă totul de la statul asistenţial", cetăţenii care se lasă cumpăraţi cu doi mici sau o găleată.

Baconschi s-a mai aflat la un moment dat pe punctul de a fi demis de la conducerea Ministerului de Externe, tot din cauza unei declaraţii neinspirate. În 2010, el a fost găsit vinovat de fapte de discriminare şi sancţionat de CNCD cu transmiterea unei recomandări după o remarcă "rasistă" a ministrului.

"Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă", a spus el în declaraţii cu omologul francez, în februarie 2010, referindu-se la comunitatea de romi.

Teodor Baconschi a fost numit ministru de Externe în decembrie 2009, în Guvernul Boc 2, după ruptura alianţei PDL cu PSD. Anterior, Baconschi a lucrat ca diplomat, fiind ambasadorul României la Vatican, în Portugalia şi în Franţa.

În octombrie 2010, Baconschi a devenit membru PDL, înfiinţând în acelaşi timp Fundaţia Creştin-Democrată, ca platformă politică pe care o conduce. La lansare, preşedintele Traian Băsescu a lipsit.

În mai 2011, Baconschi a fost ales prim-vicepreşedinte PDL.

Citește și: