Anca SIMINA
23397 vizualizări 16 iul 2014

Blocat de MTO la consultări, premierul Victor Ponta s-a întors astăzi împotriva acronimului devenit celebru, etichetându-l drept "o decizie criminală şi antiromânească a preşedintelui Băsescu", cel care a făcut publică înregistrarea discuţiilor în care a fost luat prin susrprindere.

"E o decizie criminală, antiromânească a preşedintelui Băsescu", le-a spus premierul miniştrilor, referindu-se la semnarea în martie 2012 a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, la Bruxelles.

Cum a ajuns România la MTO

Semnat de 25 de state între care şi România, Tratatul prevede împărţirea controlului naţional pe buget şi fiscalitate cu Comisia Europeană, care devine un "jandarm al respectării elementelor tratatului", a explicat Băsescu la momentul respectiv.

CE ESTE UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ

Ideea a venit în Consiliul European după ce statele europene au constatat că erau nepregătite în momentul crizei economice din 2009-2011. Pentru ca astfel de situaţii să nu se repete, Pactul de Guvernanţă Fiscală stabileşte o limită de 0,5 la sută din PIB a deficitului bugetar structural şi un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB, pentru a fi evitate riscurile privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice. Deficitul bugetar maxim ciclic, inclusiv cel structural, prevăzut de Pact, se va încadra în limita maximă de 3% din PIB. Pentru atingerea acestor obiective, fiecare stat îşi creează propriul calendar în care se stabileşte un obiectiv bugetar pe termen mediu (MTO).

Aşa cum a explicat astăzi şi premierul Ponta, MTO a fost inclus ca ţintă în Legea bugetului pe 2014 şi apare explicit în strategia fiscal-bugetară 2014-2016, semnată de premierul Victor Ponta, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi de Daniel Chiţoiu în calitate de ministru al Finanţelor la momentul respectiv. În acest document se arată, de altfel că "se estimează că în anul 2014 România îşi va îndeplini obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv un deficit structural de 1% din PIB faţă de 4,2% din PIB în anul 2011 şi 1,6% din PIB în anul 2013". Între timp, acest obiectiv a fost decalat însă pentru 2015.

Ponta: "Domnul preşedinte a vrut din 2015, ca după noi potopul"

Chiar dacă România nu a îndeplinit încă obiectivul pe termen mediu asumat de Guvernul Ponta pentru 2014, premierul a dat asigurări că existenţa acestui calendar îi este imputabilă preşedintelui.

Astfel, vorbind despre "faimosul MTO pe care l-a învăţat toată lumea aşa deodată", Ponta a relatat cum Liviu Voinea l-a asigurat că a fost luat deja în calcul în estimările bugetare."Este trecut şi în Legea bugetului de stat, şi în Strategia fiscal-bugetară, nu era ceva rău. Ceea ce românii nu ştiu este că e o decizie criminală, antiromânească, a preşedintelui Băsescu - Polonia şi Ungaria ajung la aceleaşi ţinte de deficit structural în 2018, nu în 2015, Franţa, Italia, Portugalia, toţi ceilalţi, în 2017 -. Băsescu a vrut 2015, ca «după noi, potopul»", a susţinut premierul.

Tratatul semnat în martie 2012 are ca impact creşterea controlului instituţiilor europene în privinţa coordonării politicilor naţionale în special al celor fiscal-bugetare. "Obiectivul nostru a fost să fim parte a acestui tratat pentru simplul motiv că ne este uşor să ne încadrăm în exigenţele lui, iar integrarea în zona euro va fi mult mai uşoară, vom fi în mod cert mult mai pregătiţi", s-a justificat Băsescu la momentul semnării.

Citește și: