Gandul.info
Raluca Pancu
4135 vizualizări 5 sep 2017

Premierul a descris şi discuţia pe care a purtat-o cu Adrian Ţuţuianu şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, odată ce comunicatul a fost dat publicităţii şi "au început să sune telefoanele". "Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?", i-a întrebat premierul pe cei doi miniştri, potrivit propriilor spuse, iar răspunsul primit a fost că avusese loc "o discuţie".  "Cum poţi să discuţi despre aşa ceva?", a fost replica premierului, care a promis, în urma acestui episod, "mai multă responsabilitate în comunicarea publică".  

"De unde a plecat nebunia - Ministerul de Finanţe a spus că acolo (n.r - la MApN) ceva se întâmplă greşit. Acea alocaţie de hrană pe care o primesc militarii nu e normal şi corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, pentru că e o plată în avans şi recomandarea Ministerului de Finanţe este ca acea plată să se dea la finalul lunii. De aici încolo unii au înţeles altceva (...) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poţi să se ajungă de la aşa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuţia de vineri şi noi să aflăm din presă marţi? Deci este o nebunie”, a mai spus Tudose.

Premierul a descris şi ce a urmat după ce "s-a trezit" pe site-ul MApN respectiva "telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani".

"Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se poate (...) Eu mă întreb cam ce spuneau partenerii externi când vedeau că o armată aliată nu e în postura de a-şi primi banii (...) Au început să sune telefoanele, este foarte greu să explici aşa ceva", a spus Tudose.

În acest context, Tudose a redat şi frânturi din discuţia purtată cu miniştrii Apărării şi Finanţelor la Guvern, odată ce comunicatul a fost dat publicităţii.

"'Pe principiul 'Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?'. Domnule, ajungi să îţi pui întrebări. 'Sunt bani, a fost o discuţie', 'Discuţie despre ce? Cum poţi să discuţi despre aşa ceva?'", a mărturisit Tudose.

Premierul a subliniat că "nu e nicio problemă la buget".

"Mai mult: într-o săptămână, maximum două o să avem prima rectificare bugetară şi va fi pozitivă. Pentru cele care mai au nevoie de bani, unele încă nu şi-au cheltuit banii, fac economii, iar cele unde mai e nevoie de investiţii vor primi banii", a adăugat Tudose.

Pe de altă parte, premierul a admis faptul că este şi vina miniştrilor că "nu comunică suficient", motivând că "au mult de muncă" şi că de acum încolo va fi nevoie de "mai multă responabilitate în comunicarea publică".

Reamintim că ministrul demisionar al Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, marţi, că şi-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose, din cauza comunicatului publicat pe site-ul ministerului, potrivit căruia angajaţii MApN nu ar fi urmat să îşi primească integral veniturile la data de 15 septembrie. La scurt timp, Ministerul Finanţelor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Tudose a acceptat demisia lui Ţuţuianu, desemnându-l pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al Apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Ţuţuianu.

„Nu există probleme financiară, ci incidente tehnice. Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de el că nu i-am comunicat şi nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greşeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a declarat Ţuţuianu, la Antena 3. 

El a spus că întârzierea anunţată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, dând garanţii că există, însă, banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaţilor ministerului, conform prevederilor legale.

”Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întâriere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Ţuţuianu.

În acelaşi timp, Ţuţuianu a recunoscut că MApN este dependent de rectificarea bugetară.

"Art. 18, alin. (4) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal bugetară nu ne permite să mutăm sume din trimestrul 4 în trimestrul 3 şi să rezolvăm această problemă într-un termen mai scurt (....) Rectificarea ne permite să facem ceea ce art. 18 nu ne permite, la momentul acesta", a spus, la Realitatea TV, Ţuţuianu.

Anunţul ministrului vine după ce Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, în cursul zilei, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.

"În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit; efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 şi 25 septembrie, a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se arăta în anunţul făcut de Ministerul Apărării Naţionale. 

Citește și: