Clarice DINU
11432 vizualizări 24 ian 2012

Preşedintele Traian Băsescu s-a lansat astăzi într-un atac dur la adresa lui Ion Iliescu şi a liderilor USL şi a anunţat că va avea miercuri o "intervenţie" cu românii.

După ce Cristian Diaconescu a depus jurământul, şeful statului a afirmat  că Ion Iliescu transmitea aproape de pe ma sa de operaţie că Băsescu trebuie să răspundă în faţa parlamentului, în condiţiile în care el nu a dat explicaţii despre mineriade sau despre victimele de la Revoluţia din 1989.

"Se observă o veselie a demolării. Probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi. Şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu, care nici mai mult nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie, transmitea că preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă nu a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie.  Îi vedeam pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta care susţin, nici mai mult, nici mai puţin, demisie preşedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată", a spus Băsescu.

El a adăugat că sunt oameni care vor ca România să se întoarcă în anii `90.

Preşedintele a adăugat că oamenii sunt nemulţumiţi "pe bună dreptate" şi că sunt necesare "mai multe explicaţii şi soluţii".

" Aveţi o misiune extrem de dificilă: aceea de a recunoaşte nemulţumirea oamenilor prin măsurile care s-au luat, dar care creează României şansa să evolueze pozitiv şi, în acelaşi timp, să susţineţi, cu argumente, că România merge înainte. Ştiţi ce mă şochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al societăţii civile, fostul colonel Dogaru sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actualul şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Sper că cele ce voi clarifica mâine în intervenţia mea cu românii să vă fie de ajutor", a spus Băsescu.

Şeful statului l-a atacat, fără a-i rosti numele, şi pe liderul PC Dan Voiculescu. "Am văzut televiziuni ale unor foşti turnători de Securitate promovând naţional şi internaţional dezastrul din România. Este obiectivul unei categorii care se teme şi de urmările legii, este obiectivul unor oameni care astăzi trebuie să răspundă în faţa legii pentru încercarea de a crea dezordine. De data aceasta urcându-se pe un val îndreptăţit de nemulţumire a oamenilor, care au trecut, în paralel, atât printr-un proces dur de ajustări structurale necesare pentru ca România să poată merge înainte - tăieri de salarii, creşteri TVA, introduceri de impozite pe un anumit segment din pensii... Toate acestea au creat unor oameni care ar vrea ca România să se întoarcă la începutul anilor '90 posibilitatea de a se întoarce pe valul nemulţumirii populare", a spus Băsescu.

Noul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a depus jurământul, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a acceptat revocarea din funcţie a lui Teodor Baconschi, la propunerea premierului Emil Boc. În cursul zilei, Băsescu a avut o întâlnire cu ministrul revocat, iar potrivit acestuia din urmă, nu i-a făcut niciun reproş.

Remanierea lui Teodor Baconschi a fost anunţată de premierul Emil Boc, luni, în timpul discursului pe care l-a rostit în şedinţa extraordinară a parlametului pe tema situaţiei politice.

Citește și: