Ana Petrescu
2430 vizualizări 4 feb 2019

PSD a avut 147 de deputaţi, însă după demisia mai multor social-democraţi din partid, grupul PSD la Camera Deputaţilor a rămas cu 142 de aleşi. Grupul ALDE este format din 19 deputaţi, deci în total PSD şi ALDE au acum 161 de deputaţi.

Pentru adoptarea legilor organice este nevoie de o majoritate de jumătate plus unu la Camera Deputaţilor, iar pentru asigurarea cvorumului la votul final trebuie să fie prezenţi minimum 165 de deputaţi.

De asemenea, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 deputaţi şi este aprobată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru ca o moţiune de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Numărul total de parlamentari, în prezent este de 465.

Astfel, coaliţia PSD-ALDE ar putea depinde de voturile deputaţilor UDMR şi a celor neafiliaţi pentru a putea trece legi importante, cum ar fi proiectul bugetului pentru 2019, o prioritate a coaliţiei la început de sesiune parlamentară. În grupul deputaţilor UDMR sunt 21 de aleşi, iar deputaţi neafiliaţi sunt 18.

La Senat, PSD-ALDE întruneşte majoritatea parlamentară, cele două grupuri având împreună 81 de senatori. Grupul senatorilor PSD are 69 de membri, iar cel al ALDE are 12 membri. Pentru a asigura majoritatea este nevoie de 69 de senatori.

De săptămâna trecută mai mulţi social-democraţi au demisionat din PSD şi au aderat la Pro România.

Fostul purtător de cuvânt al PSD Timiş Lucian Ursuleţu a anunţat, luni, că demisionează din partid şi se va înscrie în Pro România.

„9 ani şi 11 luni. Fix! Atât a durat experienţa mea în PSD. De azi, drumurile noastre se despart, dar rămân cu multe amintiri. Unele plăcute, altele dureroase. Am întâlnit oameni absolut senzaţionali, cu care voi rămâne prieten pentru totdeauna, cu alţii probabil că nu. Viaţa ne duce pe alte drumuri, iar eu am ales să fiu parte activă a unui proiect nou, unul în care cred şi în care se regăsesc oameni pentru care am muncit mult şi cu drag. Ne vedem la Pro! Nu Pro TV!”, a anunţat Lucian Ursuleţu.

Deputatul de Timiş Adrian Pau a anunţat, sâmbătă, că demisionează din PSD şi aderă la Pro România, deoarece nu se mai „regăseşte” în partidul condus de Liviu Dragnea.

Şi fostul premier Mihai Tudose a anunţat, marţea trecută pe Facebook, că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Şi deputatul Georgian Pop a spus, joia trecută, că demisionează din PSD şi se înscrie în Pro România. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Au mai aderat la Pro România deputatul Oana Silvia Vlăducă şi deputatul Corina Bogaciu, cea din urmă demisionând din PSD în luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, tot în noiembrie 2018, a demisionat din PSD şi deputatul Constantin-Cătălin Zamfira.

Nu în ultimul rând, s-a mai înscris în formaţiunea lui Victor Ponta şi senatorul Adrian Ţuţuianu, exclus în 2018 din PSD. „Nu m-am dus aiurea. Am venit în Pro România din două motive. În primul rând pentru că am avut, în calitate de preşedinte de organizaţie, dar şi de preşedinte al consiliului judeţean o relaţie excelentă cu Victor Ponta, că am condus Consiliul Judeţean Dâmboviţa cu rezultate foarte bune, dar şi cu un sprijin deosebit pe care l-am primit din partea Guvernului României condus atunci de Victor Ponta. De asemenea, la această masă sunt oameni cu care am lucrat. Nicu Bănicioiu mi-a fost de un real ajutor în activitatea mea, Daniel Constantin de asemenea. Îi cunosc pe toţi cei care constituţie nucleul de bază al Pro România şi lucrul acesta a reprezentat pentru mine un criteriu”, a explicat Ţuţuianu.

Liviu Dragnea a declarat, întrebat dacă se aşteaptă să mai demisioneze şi alţi parlamentari din partid, că în cazul în care „nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul. Dacă mai e, mai pleacă”. Liderul PSD a precizat că majoritatea parlamentară nu se pierde, ea se verifică la vot.

 

Citește și: