Departamentul Politic
3071 vizualizări 4 sep 2018

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a cerut, printr-o scrisoare, premierului Viorica Dăncilă demiterea consilierului Darius Vâlcov, pentru postarea în care acesta asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica.

"Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale a luat act cu îngrijorare de apariţia în spaţiul public a unei prezentări a Forumului Democrat al Germanilor din România, având semnul electoral şi sigla (inima) înlocuită cu svastica. În baza principiului Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale conform căruia un atac asupra oricărei organizaţii membre ale acestuia reprezintă un atac asupra tuturor organizaţiilor membre ale sale, Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale întrunit în plenul său şi cu majoritatea membrilor prezenţi, îşi exprimă indignarea faţă de acest gen de atacuri repetate la adresa Forumului Democrat al Germanilor din România şi vă solicită: Demiterea consilierului dumneavoastă, domnul Darius Bogdan Vâlcov", se arată în scrisoarea transmisă de grup premierului Viorica Dăncilă.

Grupul minorităţilor naţionale mai solicită "dezavuarea publică a atacurilor prin care Forumului Democrat al Germanilor din România este etichetat ca organizaţie fascistă, având ca însemn svastica".

Scrisoarea este semnată de liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a reacţionat la postarea lui Darius Vâlcov printr-o scrisoare de ”protest sever”, în care se exprimă ”stupefacţia şi consternarea” faţă de gestul acestuia.

”Nu putem accepta nicicum actul nepermis de comparare între domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis şi unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. Subliniem că, în ceea ce ne priveşte, domnul Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe”, se precizează în comunicatul oficial.

Duminică, Darius Vâlcov a publicat pe pagina de Facebook un filmuleţ în care Forumul Democrat al Germanilor din România este acuzat că ar fi continuatorul mişcării Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare într-o poză trucată cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare lui Adolf Hitler.

Poză trucată Iohannis Hitler pe Pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov

Imaginea care a indignat pe toată lumea este urmarea unui alt derapaj grav al consilierului premierului, Darius Vâlcov, care publicase fişa medicală a unui protestatar din grupul #rezist, cel despre care afirmă că este ”sandilău cu acte în regulă”.

Fişă medicală publicată de Darius Vâlcov pe pagina de Facebook.

În timp ce PNL şi PMP cer demiterea lui Vâlcov, preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă să atenueze efectul gestului acestuia.

"Nu o văd foarte bine (n.r.: postarea lui Vâlcov), cred că a fost o acţiune nefericită, dar să îi tratăm pe toţi în acelaşi registru sau cu aceeaşi măsură. Nu am văzut inflamări în toţi anii în care s-au dat publicităţii rechizitorii. Înţeleg că a fost o postare privată, pe Facebook. A fost un gest nefericit, nu cred că trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis. E punctul meu de vedere", a declarat Dragnea.

Legat de postarea în care Vâlcov îi atacă pe Iohannis şi FDGR, Dragnea s-a scuzat: "În virtutea faptului că sunt un susţinător al organizaţiilor evreieşti, cred că nu poate fi acuzat Vâlcov de alte lucruri sau să se gândească că a avut în vedere altceva".

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a preferat să fie reţinut în legătură cu gestul lui Vâlcov şi a precizat că poziţia europarlamentarului ALDE Renate Weber - care solicitase demiterea consilierului - nu angajează partidul, fiind făcută în nume personal.

”Nu am văzut. Eu am fost în week-end într-o deplasare şi nu sunt la curent cu aceste aprecieri. (...) Cred că în virtutea necesităţii apărării şi protejării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru, nu este ceva normal”, a declarat Tăriceanu, întrebat de postarea fişei medicale a protestatarului #rezist.

 

Citește și: