Gandul.info
Cătălina Mănoiu
294 vizualizări 27 mar 2017

„Aş vrea să convigem opinia publică de faptul că această opţiune a noastră nu este îndreptată împotriva nimănui. (…) Faptul că eu cred că şansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care procreează şi care îşi educă odraslele în spiritul valorilor tradiţionale şi al năzuinţelor face parte din destinul meu de român şi cred eu că face parte din trăinicia noastră ca naţiune (...) Faptul că noi omagiem spiritul duios al maternităţii şi cel protector al paternităţii nu este îndreptat împotriva nimănui”, a declarat deputatul ALDE, Varujan Vosganian, afirmând că, ţinând cont de fundamentele poporului român, familia trebuie definită în forma propusă de Comisia juridică.

În aceeaşi linie s-au poziţionat şi deputaţii PSD, ALDE, PMP care au luat cuvântul, precum şi liberalii Daniel Gheorghe şi Ben-Oni Ardelean, care au declarat că vor susţine la votul final iniţiativa cetăţenească pentru modificarea Constituţiei. Deputaţii USR nu au luat, însă, cuvântul la dezbaterile din plen.

„Eu personal cu toate că am trăit în SUA peste 10 ani, unde oamenii văd democraţia altfel, cred că trebuie să ne păstrăm valorile creştin-ortodoxe şi cred că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie, clar şi răspicat”, a spus deputatul PMP, Ionuţ Simioncă, subliniind faptul că „familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie, clar şi răspicat”.

La rândul său, Eugen Nicolicea, cel care a prezentat plenului raportul Comisiei juridice privind iniţiativa cetăţenească, şi-a felicitat colegii pentru „o atmosferă pro-revizuire”, din plen.

În schimb, deputatul PNL, Grabriel Andronache, a declarat că textul, în actuala formă, "este o greşeală" în contextul în care modificarea propusă va lipsi de protecţia unei norme constituţionale mama care îşi creşte copilul.

„Prin constituţionale vom încălca drepturi fundamentale ale unor cetăţeni. Este evident că excludeţi filiaţia din Constituţie. Este evident că mama care îşi creşte copilul nu va mai fi protejată de o normă constituţională prin modul în care încercaţi acum să reglementaţi. De aceea cred că textul aşa cum este propus este o greşeală”, a spus Andronache, făcând trimitere la Carta fundamentală a drepturilor omnului, în care dreptul la căsătorie este distinct de dreptul la familie.

„A include noţiunea de familie, în noţiunea de căsătorie este o greşeală”, a mai spus deputatul PNL.

Mai mult, liberalul a afirmat că modificarea Constituţiei în forma propus de Comisia juridică „este doar o primă încercare”, scopul final fiind acela de a se ajunge la restrângerea drepturilor fundamentale ale femeii în România. Ulterior, Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei", iar  "căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, drepturi şi datoria părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost respins, în favoarea sa exprimându-se 18 voturi, 96 „împotrivă” şi 8 abţineri.

Colegii săi de partid, Daniel Gheorghe şi Ben-Oni Ardelean au pledat pentru modificarea Constituţiei în forma propusă de Coaliţia pentru familie, îndepărtându-se de poziţia PNL.

„Avem de a face cu o formă de expresie a principiului suveranităţii poporului, iar noi ca Parlament avem obligaţia morală de a duce la îndeplinire acest referendum, iar fiecare cetăţean român să voteze în măsură de ceea ce crede şi ce ceea ce consideră conform propriei sale conştiinţe. Nu se restrânge absolut nici un drept (…) avem de a face cu o clarificare a legislaţie şi cu o întărire a ceea ce reprezintă familia în România”, a declarat deputatul PNL, Daniel Gheorghe, în timpul dezbaterilor din plen.

Daniel Gheorghe a afirmat că, în aceste vremuri, familia este atacată pe toate căile şi că trebuie apărată cu toate pârghiile legislative.

„Acestea sunt valori care ne depăşesc, sunt valori care ţin de morală, de tradiţie, de cultură şi de biserică şi de fundamentele civilizaţiei europene în care trăim astăzi. Disoluţia familiei înseamnă şi disoluţia noastră ca oameni, a comunităţii, a naţiunii”, a mai spus Daniel Gheorghe.

Initiativa cetăţenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituţiei României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituţional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi nu pe căsătoria liber consimţită între soţi aşa cum se prevede, în prezent.

În fiecare cameră, iniţiativa de revizuire a Constituţiei se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Iniţiativa va fi supusă votului Camerei Deputaţilor în şedinţa de plen programată pentru marţi.

Citește și: