Sorina Ionaşc
5868 vizualizări 9 sep 2013

Câinii fără stăpân vor putea fi eutanasiaţi dacă in termen de 14 zile lucrătoare de la capturare nu vor fi adoptaţi sau revendicaţi. Cu toate acestea, autoritatea locală poate decide menţinerea lor in adăposturi dacă spaţiul şi resursele financiare le-o permit. Decizia a fost luată luni, de deputaţii din comisiile juridică şi de administraţie după o şedinţă de 6 ore, în care au discutat legea privind câinii fără stapân, întoarsă in Parlament de Curtea Constituţională.

Potrivit modificărilor făcute, câinii fără stăpân vor fi capturaţi de serviciile speciale ale autoritaţilor locale, urmând a duşi în adăposturile special amenajate în acest sens. În prima fază se va face o triere, câinii agresivi şi bolnavi fiind eutanasiaţi, urmând ca ceilalţi să intre într-o perioadă de şapte zile pentru revendicare, urmată de alte şapte zile pentru adopţie şi revendicare. După scurgerea acestui termen, autoritaţile locale pot recurge fie la eutanasierea câinilor nerevendicaţi sau neadoptaţi, fie la menţinerea lor în adăposturi pentru o perioadă mai îndelungată, în funcţie de numărul de locuri disponibile şi de bugetul prevăzut în acest sens.

"Adopţia şi revendicare va fi gratuită, după ce vor trece cele 14 zile, autoritatea locală, prin serviciul specializat, va lua în parte fiecare câine, a stabili dacă s-au îndeplinit procedurile şi dacă nu va avea resursele bugetare, atunci va emite o decizie de eutanasiere şi termenul în care aceasta să fie făcută, iar această decizie a putea fi modificată motivat. Dacă legea a fi adoptată şi promulgată, va da posibilitatea unui primar, dacă are capacitate de cazare şi bani să ţină câinele în padoc până îşi va consuma resursele sau să dispună eutanasierea", a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, la finalul şedinţei.

Totodată, potrivit noii forme a legii, este exclusă reîntoarcerea în teritoriu a câinilor.

Întrebat de gândul ce se întâmplă dacă o autoritate locală nu dispune nici de bani, nici de locuri libere suficiente pentru ţinerea în adăposturi a câinilor timp de 14 zile, Ciucă a precizat că primăriile sunt obligate să o facă, indiferent de condiţii.

"Autorităţile locale sunt obligate să adăpstească respectivii câini minimum 14 zile lucrătoare prevăzute de lege. Abia după se va stabili că procedurile au fost îndeplinite. Se ia în calcul câine cu câine şi, de la momentul înregistrării, se analizează dacă s-au parcurs etapele stabilite de lege. În funcţie de data sosirii în adăpost, se vor lua decizii în privinţa fiecărui exemplar. Dacă nu s-au îndeplinit condiţiile respective, dacă nu au trecut cele 14 zile, nu se va lua măsura extraordinară, eutanasierea", a adăugat Ciucă.

Raportul comisiilor reunite va fi redactat în această noapte, urmând a intra marţi în plenul Camerei Deputaţilor. 

Citește și: