Eliana Radulescu - Mediafax
Ramona LOZNIANU
15015 vizualizări 8 feb 2015

Membrii comisiei juridice au dat aviz favorabil pentru toate solicitările DNA în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, respectiv arestarea preventivă şi extinderea urmării penale în cazul dosarelor Microsoft şi Gala Bute. Avizele sunt însă consultative, votul final urmând a fi dat luni, în plenul Camerei Deputaţilor.

La ieşirea de la şedinţa comisiei, Elena Udrea a declarat că solicitarea de arestare prevetivă i se pare "excesivă şi excepţională" şi a precizat că le-a cerut colegilor săi deputaţi să încuviinţeze începerea urmăririi penale.  

”Le-am prezentat doar punctul meu de vedere, nu le-am cerut decât să încuviinţeze începerea urmăririi penale, să permită accesul meu în faţa procurorilor DNA, dar şi accesul DNA în a porni ancheta în ceea ce mă priveşte. În rest, nu am cerut nimic”, a spus ea, întrebată dacă le-a cerut colegilor să aprobe cererea de avizarea a arestării sale preventive.

Ea a spus că este mult mai greu să spui lucrurile pe care vrei să le spui, să faci dezvăluiri despre oameni despre care nimeni nu are curaj să spună nimic, cum este cazul lui Florian Coldea, atunci când eşti arestat preventiv. ”Acesta este motivul pentru care lucrurile sunt pe repede înainte, totul în câteva zile, trei cereri, că poate doar una trece şi îi închidem gura Elenei Udrea”, a declarat deputata.

Ea a spus că este vorba, în cazul său, lucru pe care l-a spus şi în comisie, o situaţie excepţională, care se datorează conflictului deschis pe care îl are cu generalul Florian Coldea.

Înainte de a intra la comisie pentru a-şi susţine punctul de vedere, Udrea a spus că denunţurile care o privesc în dosarul Microsoft sunt "superficiale şi neserioase" şi că împotriva sa există "un asalt", persoana sa fiind "ţinta unei acţiuni de denigrare" prin care să fie făcută să tacă.

"Mi se pare normal să se voteze pentru începerea urmăririi penale"

Udrea a menţionat că nu s-a opus niciodată, nici la şedinţa anterioară a comisiei, începerii urmării penale împotriva sa.

"Cred că Parlamentul nu trebuie să fie scut în faţa anchetelor penale, de aceea poziţia mea a fost permanent în favoarea cercetării penale a unui parlamentar, a unui fost ministru, atunci când există suspiciuni că ar fi săvârşit o faptă penală. Dar, ceea ce se întâmplă în cazul meu cred că arată o situaţie excepţională. Într-o singură zi, în doar două ore s-au emis trei cereri de arestare preventivă pe numele meu. Este un caz nemaiîntâlnit, cu atât mai mult cu cât nici în Gala Bute, nici în cazul celor două denunţuri pentru care s-a făcut cerere de arestare preventivă, nu am fost nici măcar întrebată de procurori care este punctul meu de vedere referitor la acuzaţiile care mi se aduc. În gala Bute, un dosar în care se dau declaraţii de trei ani de zile, nu am fost niciodată chemată să dau vreo explicaţie. S-a cerut direct arestarea mea", a spus deputatul Udrea.

Ea a susţinut că este ţintă a unei acţiuni de denigrare a cărei finalitate este tăcerea sa. "Împotriva mea există un asalt, sunt ţinta unei acţiuni de denigrare prin care să fiu făcută se tac", a spus Udrea.

"Se doreşte să tac pentru că, ce s-a întâmplat între joi şi marţi este, de fapt, denunţul pe care l-am făcut împotriva generalului Coldea de la SRI. De aici a pornit toată această avalanşă de cereri de arestare, nemaiîntâlnită. Gândiţi-vă că luni, în Parlamentu României se vor vota ptru cereri împotriva unui singur deputat, una de începere a urmăririi penale şi trei de arestare preventivă", a spus Udrea.

Udrea a a susţinut că denunţurile sale nu au "putere egală" cu denunţurile împotriva sa şi că în dosarul Microsoft "toată lumea este liberă" doar împotriva sa se cere arestarea.

"În cazul Microsoft, în urma a două denunţuri, ar trebui să le vedeţi ca să înţelegeţi de ce sunt superficiale şi neserioase, în urma a două denunţuri, fără să fiu întrebată care este punctul meu de vedere referitor la ce spun doi oameni, pe unul nu l-am văzut în viaţa mea şi nu îl cunosc, s-a cerut direct arestarea mea deşi aceste denunţuri existau la dosar şi în data de 29 ianuarie când am fost chemată la DNA şi când am fost pusă sub control judiciar. Ce s-a întâmplat între joi, 29 ianuarie, şi marţi, 3 februarie, în acest dosar de a trebuit să se treacă la arestarea preventivă pentru aceste două denunţuri care atunci existau în cauză dar nu au fost invocate de procurori?", s-a întrebat Elena Udrea.

"Dacă aceste două denunţuri care au fost luate în serios, în timp ce denunţurile mele nu au putere egală cu denunţurile împotriva mea, au fost în dosarul cauzei şi în ziua de joi de ce nu au fost invocate de procurori şi nu s-a cerut arestarea mea încă de atunci?", s-a mai întrebat Udrea.

Udrea, acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani

DNA a cerut, miercuri, Camerei Deputatilor arestarea Elenei Udrea, acuzată de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legatură cu derularea contractului e - Romania), trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaratii de avere.

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, după ce procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei şi pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".

Potrivit referatului cauzei, Udrea este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

"Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012”, susţin procurorii.

În dosarul "Gala Bute", Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea.

Membrii comisiei juridice vor mai discuta soicitarea de încuviinţare a urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar şi o alta de reţinere şi arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar.
Şedinţa comisiei se desfăşoară cu uşile închise.

Citește și: