Sorina Ionaşc
596 vizualizări 29 iun 2015

După ce Sebastian Ghiţă a reclamat un abuz al procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie asupra lui, prin măsura interzicerii exercitării calităţii de deputat, membrii comisiei juridice au decis să ”sugereze” Biroului Permanent sesizarea la Curtea Constituţională.

Sebastian Ghiţă le-a trimis o scrisoare colegilor deputaţi, prin care susţine că decizia procurorilor este una ”extrem gravă şi neconstituţională”, fiind un conflict între puterile statului.

”Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul  României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională”, a transmis Ghiţă.

De altfel, el avertizează că, prin crearea acestui precedent, se va ajunge ca ”un reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari, încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice”. În plus, el susţine că că nici nu se mai poate adresa justiţiei în aceste condiţii.

Sebastian Ghiţă este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată, ca urmare a extinderii urmăririi penale în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu. Aflat sub control judiciar, lui Sebastian Ghiţă i s-a interzis şi dreptul de a-şi exercita funcţia de parlamentar pentru că, susţin procurorii, faptele de care este acuzat au fost făcute tocmai în această calitate.

Ştire în curs de actualizare.

Citește și: