Gandul.info
Cătălina Mănoiu
875 vizualizări 19 dec 2017

„Aş vrea să vă sesizez, domnul ministru, să vă cer să luaţi măsuri drastice împotriva procurorului general, care şi-a permis şi îşi permite în continuare ca să defăimeze Parlamentul României făcând nu mai mult sau nu mai puţin decât săptămâna trecută considerente despre membri comisiei, cât şi parlamentarii aleşi de poporul roman sunt infractori de rang înalt. Vă cer public să cereţi revocarea acestui procuror care nu a înţeles că dânsul nu face politica penală a acestei ţări (…) şi nu poate să-şi permită să facă declaraţii publice sau să facă critici asupra legilor. Apanajul (…) legistativ este numai si numai al Parlamentului fiecărei ţări”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu, adresându-se ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul Comisiei speciale conduse de Florin Iordache.

Cătălin Rădulescu nu este membru al Comisiei speciale privind justiţia condusă de Florin Iordache, însă participă la lucrările acesteia şi ia cuvântul în şedinţe.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, referitor la protestul magistraţilor, că „aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii române", precizând că magistraţii se aşteaptă la un dialog de la cei care se ocupă de modificarea legilor justiţiei.

„Avem o magistratură la nivel european, matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii române. Avem o scrisoare a CSM, a preşedintei CSM, care arată acelaşi lucru pe care îl doresc şi magistraţii, în sensul că ne aşteptăm la un dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile justiţiei şi la codurile penale şi de procedură penală. Mă aşteptam la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie. Acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune", a declarat Augustin Lazăr, prezent la sediul CSM pentru şedinţa plenului.

Solicitat să comenteze dacă magistraţii pot, legal, să protesteze, procurorul general a precizat că magistraţii se manifestă decent.

„Se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, dimpotrivă. Au arătat că nu le este indiferent faptul că justiţia română, că independenţa justiţiei române poate fi afectată. În aceste condiţii, magistraţii au luat o atitudine care la nivel european, cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie. Magistraţii sunt magistraţi independenţi", a completat Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, referitor la protestul magistraţilor, că aceştia pot manifesta în calitate de cetăţeni, însă ca magistraţi trebuie să respecte legea, precizând că se va documenta să vadă exact dacă au încălcat prevederile legale.

 

Citește și: