Sorina Ionaşc
22542 vizualizări 15 apr 2015

Deranjaţi de faptul că sunt pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ce priveşte salariile şi pensiile, demnitarii români îşi dau silinţa să „repare” această problemă. Potrivit iniţiatorului, deputatul PSD Petre Daea, peste 250 de semnături, dintre care 87 doar din opoziţie, au fost strânse pentru proiectul de lege care le-ar acorda deputaţilor şi senatorilor o indemnizaţie pentru activitatea parlamentară, alta decât cea pe care o încasează lunar. Concret, iniţiatorii au vizat modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, prin introducerea unui articol nou.

Art.48

(1) Deputaţii şi senatorii, după exercitarea mandatului, au dreptul, la cerere, la împlinirea vârstei standard  de pensionare, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea parlamentară.

(2) De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi deputaţii şi senatorii care nu mai au calitatea de parlamentari.

(3) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) se acordă în limita a maximum 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

(6) Indemnizaţia pentru activitatea parlamentară se actualizează ori de câte ori se actualizează ori se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.

VEZI PROIECTUL DE LEGE// CLICK PENTRU A MĂRI

FOTO: Gandul.info

FOTO: Gandul.info

Fără să fi văzut efectiv proiectul de lege, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că partidul nu susţine această iniţiativă, deşi nivelul indemnizaţiilor demnitarilor români este sub cel european.

„În şedinţa de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României. Eu, faţă de acest proiect al PSD, aş fi avut altă prioritate. Dorinţele românilor este acel proiect măcar dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei", a declarat Gorghiu.

Crăciunescu: Pensii mici au cei care au muncit la CAP sau care n-au muncit toată viaţa

Declaraţia şefului de partid nu i-a impresionat prea mult pe liberalii care au semnat deja proiectul. Printre aceştia se numără şi deputatul Grigore Crăciunescu, aflat la al doilea mandat. „Eu voi vota pentru acest proiect, votul este individual şi nimeni nu-mi poate spune cum să votez. Doamna Alina Gorghiu, îi respect punctul de vedere, e preşedinta mea, dar nimeni nu-mi poate spune mie cum să votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva”, a declarat Crăciunescu, contactat de gândul.

Deputatul a explicat că, după o experienţă de muncă de 45 de ani, dintre care 32 de ani în sistemul medical, el beneficiază de o pensie de aproximativ 1.800 lei. Motiv pentru care, spune el, este nevoie de un surplus, care să vină şi din activitatea de parlamentar. În opinia lui, România ar trebui să se alinieze la nivelul indemnizaţiilor demnitarilor din Uniunea Europeană.

„Dacă cerem să fim în concordanţă cu tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi la bine şi la rău, atunci şi noi ar trebui să fim la acelaşi nivel. Acest proiect e binevenit”, a precizat liberalul.

Întrebat dacă nu i se pare că s-ar isca o diferenţă prea mare între pensiile aleşilor şi cele ale oamenilor simpli, care au un astfel de venit de 300-400 de lei, Grigore Crăciunescu nu a fost impresionat.

”300 de lei sunt ajutoare sociale, nu pensii. Sunt oameni care n-au muncit toată viaţa sau au muncit foarte puţin la CAP (Cooperativa Agricolă de Producţie). Asta este puterea economică a României, asta e situaţia lor actuală. Nu trebuie să ne gândim să luăm de la cei care au mai mult şi să dăm la cei care au mai puţin, ci să ridicăm pensiile mici. E foarte greu de trăit cu o pensie de 700-800-900 de lei, dar asta e puterea economică a României, atât se poate oferi în acest moment. Cu toată înţelegerea, cu toată consideraţia mea legată de cei care au pensiile foarte mici, trebuie analizate aceste pensii foarte mici. Sunt oameni care au muncit puţini ani, nu au avut activitate şi  contribuţii, sunt foarte multe pensii mici la cei care au fost la CAP, dar asta e, e tot ce putem face acum, în ţara asta noastră bântuită de toate duhurile mai mult rele”, a mai spus el.

În plus, deputatul PNL a adăugat că suma totală care s-ar duce pe aceste indemnizaţii speciale ”nu ar greva bugetul de stat”.

”Eu cred că e un proiect bun pentru că în 2009 ni s-au tăiat pensiile, ni s-au diminuat indemnizaţiile de parlamentari cu 25% şi nu s-a mai revenit la indemnizaţiile iniţiale, mi s-a luat avionul, mi s-au luat maşinile, mi s-a luat hotelul , nu cred că avem aşa multe avantaje cei care muncim în Parlament”, a conchis liberalul.

Calimente: ”Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE”

Un alt semnatar de la PNL este şi deputatul Mihăiţă Calimente. El susţine că nivelul pensiilor parlamentarilor ar trebui să revină la nivelul din 2009, înainte ca Guvernul Boc să le elimine.

”Din moment ce şi angajamentul USL a fost ca să reparăm ce a stricat guvernul Boc, considerăm că şi pentru parlamentari, din moment ce pentru piloţi, pentru militari, pentru poliţişti aceste pensii au devenit din nou pensii de serviciu, aşa ar trebui aplicat şi pentru parlamentari. Eu cred că e un lucru absolut normal şi firesc. Suntem o ţară europeană, o ţară care spune că ne respectăm demnitarii. Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE.  În Bulgaria, salariul unui parlamentari e în jur de 3.000 de euro, până şi în Republica Moldova au 3.000 de dolari”, a declarat Calimente pentru gândul.

Întrebat cum vede criticile aduse proiectului chiar din partea PNL, deputatul a dat vina pe vârsta celor care s-au arătat nemulţumiţi de iniţiativă.

”Probabil cei care au criticat proiectul din PNL sunt foarte tineri şi nu se gândesc la pensie. Că dacă erau de vârsta mea, probabil se gândeau şi ei la pensie”, a spus liberalul.

Cât despre pensiile foarte mici, Calimente a dat-o exemplu chiar pe mama lui, care, după cum spune el, are un astfel de venit de 312 lei. ”Îi plătesc eu tot ce are de plătit pentru că altfel nu ar reuşi să supravieţuiască. Normal că nu mi se pare corect, dar nu cred că dacă 300 de parlamentari vor avea 1.000 de lei pensii, doar câţiva vor avea 4.000 de lei, se va rezolva situaţia”, a adăugat el.

Semnatar PNL: ”Nu voi vota acest proiect”

Deşi a semnat şi el proiectul de lege, deputatul PNL Vasile Varga a spus că, dacă PNL va decide că nu-l susţine, atunci nu-l va vota în plen. Întrebat de gândul ce l-a convins să îşi pună semnătura pe proiect, Varga a explicat că i s-a pus în faţă un tabel comparativ cu indemnizaţiile şi pensiile din Uniunea Europeană, România fiind pe ultimele locuri.

În opinia sa, salariile demnitarilor sunt prea mici şi ar trebui majorate, mai ales că au o răspundere foarte mare.

„Această lege ar veni ca o reparaţie la ce s-a făcut în 2010. Toţi privesc aşa, că parlamentarii îşi fac pensii speciale. Nu e adevărat, sunt doar indemnizaţii”, a spus el.

În plus, Varga admite faptul că nivelul pensiilor din România al tuturor oamenilor este unul foarte scăzut şi că pensiile ar trebui majorate.  Oricum, adaugă el, nu mulţi aleşi ar primi această indemnizaţie specială şi nu pentru mult timp.

„Vârsta de pensionare e de 65 de ani, iar media de viaţă la români e vreo 68. Şi atunci, iei indemnizaţia doar trei-patru ani, dup-aia gata”, a adăugat Varga.

Ce spune iniţiatorul

Petre Daea, iniţiatorul proiectului privind pensiile speciale, a fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase

Cel care a gândit proiectul de lege este pesedistul Petre Daea. Potrivit acestuia, iniţiativa vine pentru a repara „ce a stricat guvernarea Boc” şi se doreşte revenirea la situaţia dinainte de 2010.

„De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează", a explicat Daea, potrivit Mediafax.

El a mai arătat că, în prezent, indemnizaţia de parlamentar „nu este purtătoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege „pune în accord lucrurile".

„Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizaţia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizaţia existentă acum pensia este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care îl influenţa sporul de vechime", a mai spus Daea.

El a adăugat că actul normative este în lucru şi că impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.
“Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva. Din evidenţele noastre erau 120 de pesnionari în 2010, acum sunt 110", a spus Daea.

Citește și: