Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
28323 vizualizări 17 iun 2015

După ce au pregătit pe şest un proiect de lege prin care îşi acordă pensii speciale, parlamentarii au ajuns rapid, în doar două luni, la votul final. Astfel că, după ce legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, deputaţii şi senatorii vor primi în plus, după împlinirea vârstei de pensionare, pe lângă indemnizaţia de parlamentar, şi o pensie specială de 1.600 de lei - pentru cei cu un mandat - , 3.100 de lei - cei cu două mandate- şi 4.600 de lei -cei cu minimum trei mandate.

De precizat este şi faptul că noile prevederi se aplică şi retroactiv, adică aceşti bani îi vor primi inclusiv cei care nu mai sunt parlamentari, cu excepţia celor condamnaţi definitiv. Potrivit calculelor făcute chiar de ei, în total ar fi aproximativ 1.000 de persoane vizate de pensiile speciale.

Finul premierului Victor Ponta, Marius Manolache, susţine că nu se poate egalitate între un demnitar, care „are o răspundere extraordinară” şi un „cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic”.

„Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic,  şamd.”, a declarat pentru gândul, Marius Manolache.

Deputatul PSD a explicat că revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari este „o chestiune de bun simţ”.

„Dacă vă uitaţi în Uniunea Europeană ceilalţi colegi noştri ai noştri faţă de indemnizaţiile pe care le au noi suntem în urmă şi pe altă parte această reglementare trebuia făcută de mai mult timp de fapt. Acum a fost o decizie unanimă, trei sute şi ceva de voturi, eu zic că e un lucru destul de bun”, a spus pentru gândul Manolache.

Întrebat dacă este o viziune social-democrată acordarea acestor pensii speciale, pesedistul a răspuns că nu i se pare că „un supliment de 1.000 de lei” înseamnă foarte mult.

„Eu până la pensie mai am vreo 30 de ani. Imaginaţi-vă că în 30 de ani nu ştiu ce o să se întâmple, nu mi se pare o chestiune extrem de ridicolă, având în vedere că un supliment de 1.000 de lei ar însemna foarte mult raportat la alţi demnitari sau funcţionari publici. Imaginaţi-vă că judecătorii de la CCR au salarii de aproape 10.000 de euro pe lună, judecătorii de la Înalta Curte la fel, noi avem 1.000 de euro pe lună”, a fost poziţia lui Manolache.

Acestuia i s-a atras atenţia că sunt oameni care au o pensie de 1.200 de lei după 40 de ani de muncă.

„Dar nu sunt înalţi demnitari. Mi se pare un respect faţă de cei care vin în Parlament pentru că calitatea de înalt demnitar nu o poate avea toată lumea, sunt câteva sute de oameni în ţara asta, nu sunt mai mulţi. Nu mi se pare un efort bugetar extrem de mare”, a replicat Manolache.

Stanciu (PSD): „Dacă mă uit la ce se întâmplă în Europa, e o sumă prea mică”

Deputatul PSD Anghel Stanciu nu doar că nu are mustări de conştiinţă pentru că a promovat acest proiect de lege, ci nici nu ia în calcul părerea oamenilor care l-au votat. Întrebat dacă a discutat cu cetăţenii din colegiul lui, Stanciu a dat vina pe jurnalişti, care le-au indus ideea că Parlamentul nu face nimic.

„Cred că cetăţenii din colegiul meu, 90% dintre ei, ar vota să dispară Parlamentul pentru că aşa li s-a indus de către ziarişti şi alte cercuri de influenţă, că acest Parlament este populat de oameni care dorm. Unii dorm somn de veci. Deci este o activitate periculoasă”, a declarat pesedistul pentru gândul.

Întrebat dacă suma de 4.600 de lei, pensia de care ar beneficia Anghel Stanciu pentru şase mandate, acesta a comparat situaţia României cu celelalte state din Europa, dar şi cu realităţile economice.

„Dacă mă uit la ce se întâmplă în Europa, e o sumă prea mică. Dacă mă uit la posibilităţile care sunt în România, cred că e o sumă prea mare. Nu am remuşcări pentru că eu nu pentru mine am votat pensia, ci am votat pentru un Parlament puternic, care să fie populat cu oameni care renuţă la viaţa de zi cu zi şi fac ca mine 23 de ani naveta”, a adăugat el.

Despre oamenii cu pensii mici, sub 1.000 de lei pe lună, Anghel Stanciu n-are decât un singur mesaj: „Să fie sănătoşi!”.

Vochiţoiu (UNPR): „E dubios ăla care spune că nu are nevoie de pensie, ori a furat, ori are vreo moştenire”

Senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a declarat pentru gândul că sunt dubioşi parlamentarii care nu doresc o pensie.

„E dubios ăla care spune că nu are nevoie de pensie, ori a furat, ori are vreo moştenire. Această pensie pe care o primeşte un parlamentar nu o primeşte decât pe bază de cerere, deci domnul Orban şi alţi ipocriţi nu trebuie să se agite că nu-i va agresa nimeni cu bani, nu fac cerere, nu iau pensia. Dacă cineva până la 65 de ani câştigă la Loto sau are vreo moştenire din America sau Tamara din URSS, nu face cererea şi nu primeşte pensia. Nu cred că eu după patru ani să primesc o pensie de 1.200 lei, nu cred că este o crimă. Nu sunt nici măcar 100 de beneficiari ai acestei pensii în acest moment”, a afirmat pentru gândul uneperistul. 

Ca parlamentar de Valea Jiului, senatorul UNPR a precizat că minerii săi nu vor vedea cu ochi buni această măsură.

„Sigur că nu le convine chestiunea aceasta pentru că minerii mei, şi eu am lucrat zece ani acolo, după douăzeci de ani sau treizeci de ani în fundul pământului unii nu au pensie de 2.000 de lei şi şi-au riscat viaţa în fiecare zi. Dar asta înseamnă să punem o categorie profesională împotriva altora”, a spus Vochiţoiu.Senatorul UNPR a adăugat că nu vota pentru această pensie special dacă era lăsat să lucreze în timp ce este parlamentar.

„Eu nu aş fi votat niciodată pentru o pensie specială, am votat doar pentru o pensie. În perioada în care un parlamentar lucrează nu beneficiază de niciun leu la pensie. Înaintea guvernării Boc – Băsescu şi parlamentarii beneficiau de pensii ca profesorii, medicii. Nu sunt deloc pensii speciale, eu preferam să nu avem pensii speciale, dar să avem dreptul să lucrăm”, a fost poziţia senatorului UNPR.

Anghel (PC): „Nu vorbesc eu, Cristiana, vorbesc eu, parlamentarul care-şi înţelege menirea”

Senatoarea PC Cristiana Anghel s-a plâns, în plenul reunit, de faptul că, din cauza jurnaliştilor, Parlamentul are o cotă de încredere scăzută şi că USL a promis, în campania electorală, că vor repara nedreptăţile făcute de guvernarea condusă de Emil Boc. „Această pensie este o recompensă a meritelor parlamentarilor”, a spus ea, în plen, votând proiectul de lege.

Întrebată de gândul de ce ar trebui ca parlamentarii să beneficieze de aceste pensii speciale, senatoarea PC a mizat pe promisiunile făcute în 2012. „Nu am susţinut lucrul acesta. Am votat, dar nu pentru că parlamentarii trebuie să aibă pensii speciale, ci pentru că sloganul meu în campania electorală a fost „Dreptate până la capăt”. Or, parlamentarii au avut pensii speciale, doamna Anastase a eliminat-o, iar când am spus dreptate până la capăt, facem pentru toţi. Am susţinut pensiile piloţilor, pensiile grefierilor, diplomaţilor, orice proiect care venea şi repara dezastrul rămas în urma lui Boc şi a PDL-ului”, a precizat ea.

În plus, întrebată dacă nu cumva ar fi trebuit să existe alte priorităţi, Cristiana Anghel a spus că ea nu trebuie să sufere din cauza parlamentarilor corupţi. ”Dvs vă raportaţi, şi în general presa se raportează, doar la parlamentarii de acum, în ideea că ei, cei 600, sunt nişte nenorociţi toţi. Cineva spunea că unul din zece parlamentari ar avea probleme. Dacă din zece parlamentari, unul ar avea probleme, iar eu sunt printre ceilalţi nouă, de ce trebuie să sufăr eu pentru celălalt?”, s-a întrebat ea, retoric.

Video: Gândul.info

Mai mult, de ce ar trebui ca preşedintele CCR să câştige mult mai mult decât un parlamentar? „Domnul Zegrean, care ne-a încălcat şi referendumul, are 180 şi ceva de milioane salariu şi vreo 100 şi ceva de milioane pensie. Dumnealui ia într-o lună cât iau eu în opt luni de zile. Vi se pare normal? Este o discrepanţă foarte mare între cât ia domnul Zegrean pe lună şi cât iau eu ca parlamentar. Şi nu vorbesc eu, Cristiana, vorbesc eu, parlamentarul care-şi înţelege menirea, care nu lipseşte de la şedinţe, care are iniţiative legislative, care se zbate pentru iniţiativele respective, care mare parte din acestea vin în întâmpinarea dorinţelor populaţiei şi care nu a uitat o clipă că a fost trimisă aici pentru a face dreptate până la capăt”, a mai spus ea.

Cum Cristiana Anghel a devenit cunoscută pentru că a făcut greva foamei aproape 70 de zile, militând pentru drepturile salariale ale profesorilor, gândul a întrebat-o dacă nu se face o nedreptate acum faţă de ei. Astfel, senatoarea PC a recunoscut faptul că pensiile cadrelor didactice sunt prea mici, însă guvernarea a reparat multe din nedreptăţile făcute de Emil Boc.

”Nici măcar 1.500 de lei după 40 de ani de muncă. La cadrele didactice este o mare problemă, au fost recuperate salariile, dar Guvernul Boc şi PDL le-a tăiat şi celelalte drepturi şi sporuri salariile. S-au recuperat cei 25%, s-au recuperat şi banii reţinuţi abuziv, dar nu s-au recuperat şi celelalte drepturi. Eu am spus aşa: dacă până la 1 septembrie nu există din partea comisiei noastre niciun proiect de lege, eu o să le refac statutul şi să prevadă toate drepturile pierdute de cadrele didactice, dar ca acestea să intre în calculul pensiilor. Nu se poate ca un cadru didactic să aibă, după 40 de ani de muncă, 10-11 milioane de lei pensie, iar unul care n-a muncit o zi să aibă 4 milioane pensie. Pensiile lor sunt mici şi trebuie făcut ceva în sensul acesta. Guvernul a promis în toamnă o nouă lege a salarizării care să repună în ordinea normală, or, cadrele didactice ar trebui să fie undeva în treimea superioară”, a spus ea.

Video: Gândul.info

Referitor la criticile venite din partea cetăţenilor, Cristiana Anghel a spus că cei care au votat-o nu i-au reproşat faptul că a susţinut proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor, ci critici au venit doar de la ”postaci”.

”N-am discutat om la om, persoană cu persoană, dar am discutat pe reţelele de socializare şi nu m-au criticat pentru lucrul acesta. Sunt postacii care mă înjură de dimineaţă până seară, trebuie să-şi câştige şi ei banii cumva”, a conchis senatoarea.

Deputaţii şi senatorii au votat astăzi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit iniţiativei legislative, ”cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”.

Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.600 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.  

 

Citește și: