Liviu Dadacus - Mediafax
Raluca Pancu
851 vizualizări 26 apr 2017

La propunerea deputaţilor UDMR Marton Arpad şi Ambrus Izabella, la articolul 96, literele a), c) ale alineatului (1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

- în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră patru zile executate pentru trei zile de muncă (faţă de cinci la patru, cât se prevede acum) şi care echivalează cu un plus de 2,5 zile pe lună;

- în cazul în care se pestează o muncă neremunerată, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă;

- în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă (faţă de trei la două, cât se prevede acum), şi care echivalează cu un plus de 15 zile pe lună.

Tot la propunerea celor doi, un alt amendament adoptat prevede că dacă persoana condamnată renunţă la 40% din bani în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată şi zilele executate pentru pentru zilele de muncă prestate se calculează potrivit art. 96 alin. 1 lit. b), care stipulează că în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă (faţă de patru la trei, cât se prevede acum), ceea ce echivalează cu un plus de cinci zile pe lună.

Totodată, un alt amendament adoptat cu unanimitate de voturi la Legea privind executarea pedepselor prin care au stabilit ca deţinuţii să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare fără a mai fi supravegheaţi vizual, ca până acum.

În textul actual al legii, art. 65 privind Dreptul la convorbiri telefonice are următorul conţinut: „Persoanele condamnate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial şi se efectuează sub supraveghere vizuală”.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD, Oana Florea, a propus un amendament de scoatere din textul actual a sintagmei „se efectuează sub supraveghere vizuală”, motivând că depunerea amendamentului prin intenţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a introduce, pe viitor, posturi telefonice în camerele de detenţie, iar această sintagmă i-ar împiedica să respecte legea, întrucât ar trebui personal suplimentar care să asigure această supraveghere vizuală.

„Ar însemna ca în fiecare cameră să fie câte un pândar”, a sintetizat preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

La dezbateri nu a participat niciun deputat din partea PNL.

Reamintim că, luni, deputaţii jurişti au adoptat o altă serie de amendamente la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, potrivit cărora deţinuţii ar putea primi şase zile compensare la 30 de zile executate în "condiţii necorespunzatoare", care va însemna cazarea în oricare dintre situaţiile următoare: spaţiu mai mic sau egal cu 4mp/deţinut, lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă precum şi existenta infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

"Condiţiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenţia Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (...) Condiţiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r - temperatura din spaţiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiţii dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO şi să le spună că au greşit", a punctat preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputaţi de la PSD, UDMR şi ALDE, şi adoptat de deputaţii jurişti prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spaţiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, "dispoziţiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare".

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiţii corespunzătoare în condiţii necorespunzătoare de detenţie, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Citește și: