Alina Matis
9606 vizualizări 13 nov 2014

În era democraţiei televizate, spectacolul unor declaraţii politice contează la fel de mult precum conţinutul declaraţiilor. Când sunt făcute cu doar câteva zile înaintea unui scrutin prezidenţial, aceste declaraţii pot convinge mulţi cetăţeni pe cine să voteze. În curse strânse, pot decide numele unui preşedinte de ţară. Cu aceste realităţi electorale şi mediatice în minte şi în absenţa unor dezbateri pe teren neutru, bine organizate, cu participarea largă a presei româneşti, gândul şi Factual.ro, un site de verificare a gradului de adevăr din declaraţiile publice, au făcut un experiment în ultima săptămână de campanie electorală: au verificat în timp real cât de mult adevăr e în afirmaţiile sau atacurile celor doi candidaţi. Am continuat şi azi acest demers, verificând cât mai multe dintre declaraţiile pe care candidatul PSD-UNPR la preşedinţie, Victor Ponta, şi cel al ACL, Klaus Iohannis, le fac la Antena 3, respectiv Digi 24. Am reuşit să verificăm zece declaraţii făcute de Klaus Iohannis şi doar şase făcute de Victor Ponta. Menţionăm că, deşi emisiunea în care a fost invitat Victor Ponta a avut o durată mai mare decât cea în care a fost prezent Klaus Iohannis, declaraţiile care au putut fi verificate au fost puţine, la Antena 3 vorbind mai mult invitaţii şi ceilalţi susţinători ai premierului, iar premierul nefăcând multe afirmaţii factuale, care să poată fi probate.

Astfel, la finalul serii, barometrul adevărului arată astfel: Klaus Iohannis: 10 declaraţii verificate, şase adevărate, două parţial adevărate şi două nici adevărate, nici false. Victor Ponta: şase declaraţii, trei adevărate, una falsă, una parţial falsă şi una nici adevărată, nici falsă.

Trăgând linie după patru zile de monitorizare şi verificare, două cu dezbateri „la distanţă”, două cu dezbateri faţă în faţă, bilanţul este următorul: 66 de declaraţii verificate - Klaus Iohannis: 34, Victor Ponta: 32. Dintre declaraţiile verificate, 11 s-au dovedit a fi complet false şi cinci parţial false. 10 din cele 11 declaraţii false şi patru din cele cinci declaraţii parţial false au fost făcute de Victor Ponta.

Mai jos, declaraţiile verificate joi seară, urmate de o analiză detaliată a săptămânii:

UPDATE 23:45

UPDATE 23:00

UPDATE 22:40

UPDATE 22:05

UPDATE 21:45

UPDATE 21:40

UPDATE 21:15

UPDATE 21:05

UPDATE 21:00

UPDATE 20:50

UPDATE 20:40

UPDATE 20:25

UPDATE 20:18


Pe tot parcursul săptămânii, Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmaţii. Unele afirmaţii pot fi interpretate drept jumătăţi de adevăr (exemplu: premierul Victor Ponta a spus că „România nu a fost niciodată în recesiune tehnică” în guvernarea sa, sugerând că vom avea o revizuire de date. Pe informaţiile din acest moment, confirmate de Eurostat, România este în recesiune tehnică). Alte declaraţii sunt false fără niciun dubiu (Victor Ponta a spus, miercuri, că ICCJ i-a dat o „decizie irevocabilă” că nu a pagiat. Afirmaţia este greşită, pentru că Victor Ponta nu are o sentinţă definitivă de neplagiat de la Curtea Supremă. Instanţa nu a zis niciun moment că premierul nu a plagiat, ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat).

În prima dezbatere, de la Realitatea TV, candidatul PSD-UNPR a vorbit în total 41 de minute, timp în care a rostit 5.766 cuvinte, conform Mediafax Monitorizare. Candidatul ACL a vorbit 37 de minute şi a rostit 4.214 cuvinte. În cea de-a doua dezbatere, proporţia de timp a fost aproape de un echilibru, diferenţă făcând cea de-a treia parte, când, potrivit cronometrării gândul, Iohannis, care a rostit 4.004 cuvinte (conform Mediafax Monitorizare), a vorbit cu două minute mai mult decât Victor Ponta, care a rostit, totuşi, 6.022 cuvinte. Monitorizarea noastră nu a putut ţine cont şi de minutele în care cei doi au vorbit unul peste altul.

În total, luni, marţi şi miercuri au fost publicate 50 de declaraţii ale candidaţilor - 26 ale lui Victor Ponta, 24 ale lui Klaus Iohannis - , care au fost verificate de gândul şi Factual. Dintre acestea, zece au fost false şi patru, parţial false. Nouă din cele zece declaraţii false verificate în timp real şi trei din cele parţial false au fost făcute de Victor Ponta.

Menţionăm că acestea sunt doar declaraţiile pe care am reuşit să le verificăm în timp real, existând, însă, şi altele care, la o primă impresie, nu se susţin, dar care, din lipsă de timp şi de personal, au rămas neverificate. Există, de asemenea, alte declaraţii importante pe care le-am verificat după emisiunile televizate (două exemple, pe subiectul bugetului pe 2015 şi votul din străinătate).

O declaraţie falsă rămasă neverificată în timp real i-a aparţinut premierului Victor Ponta, care i-a spus, marţi seară, lui Klaus Iohannis că este imposibil ca pensia soacrei candidatului ACL să fie de aproximativ 300 de lei, deoarece pensia minimă în România este de 428 de lei. „Nu există pensie mai mică”, a punctat Ponta. La o simplă verificare, printr-un telefon dat bunicilor, reporterii gândul au constatat că există pensii sub 400, ba chiar sub 300 de lei. Explicaţia: În România, venitul minim garantat, introdus de Guvernul Boc în 2009, este de 350 RON. Cei care au o pensie mai mică de 350 de lei primesc de la stat completarea până la pragul de 350 de lei. După cum a precizat pe Facebook Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice, există aproximativ 500.000 de români care primesc diferenţa până la 350 RON drept indemnizaţie socială tip pensie de la bugetul de stat.

De altfel, miercuri seară, în cea de-a doua dezbatere, Victor Ponta a continuat să îl atace pe Klaus Iohannis pe subiectul pensiilor, vorbind de această dată de venitul minim garantat în valoare de 350 de RON.

LUNI: „DEZBATEREA DE LA DISTANŢĂ”

Săptămâna de fact-checking a început cu o „dezbatere paralelă”, căci cei doi candidaţi nu s-au putut pune de acord asupra unei întâlniri în acelaşi platou de televiziune. Astfel, gândul şi echipa de la Factual (formată din tineri economişti, jurişti, avocaţi, comunicatori, experţi din mediul academic, activişti şi ONG-işti) au verificat 15 dintre declaraţiile celor doi candidaţi. Din opt afirmaţii de-ale lui Victor Ponta, trei au fost false, una - parţial adevărat şi încă una - nici adevărată, nici falsă. În cazul lui Klaus Iohannis, din cele şapte declaraţii verificate, una a fost falsă, una - parţial adevărată, alta - nici adevărată, nici falsă.

Mai jos, în imagini, „barometrul adevărului” din declaraţiile lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis, din 10 noiembrie:

Victor Ponta:

 

Klaus Iohannis:

MARŢI - PRIMA DEZBATERE - REALITATEA TV

Marţi, în prima lor dezbatere televizată, care a avut loc la Realitatea TV, Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmaţii - unele, jumătăţi de adevăr, altele, false fără niciun dubiu. Pentru o mai bună informare a cititorilor, gândul şi experţii de la Factual.ro au analizat, marţi, opt declaraţii ale premierului Victor Ponta. Trei dintre ele sunt false, în vreme ce una este parţial falsă. Cât despre Iohannis, gândul şi Factual.ro au analizat nouă dintre declaraţiile acestuia, opt dintre ele fiind adevărate, una fiind considerată de experţi nici adevărată, nici falsă.

Mai jos, barometrul adevărului pentru dezbaterea din 11 noiembrie:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis:

MIERCURI - A DOUA DEZBATERE - B1 TV

Din cele 18 declaraţii analizate de gândul şi Factual.ro în timpul celei de-a doua dezbateri a candidaţilor la preşedinţia României, organizată de B1 TV, trei dintre ele au fost complet false şi trei, parţial false. Cele trei declaraţii false şi două dintre cele parţial false îi aparţin candidatului PSD-UNPR, premierul Victor Ponta. Concret, din 11 declaraţii de-ale premierului verificate, patru sunt adevărate, trei sunt false, două sunt parţial false, una e parţial adevărată, iar una nu e nici falsă, nici adevărată. În cazul lui Klaus Iohannis, din şapte declaraţii verificate, patru sunt adevărate, una e parţial falsă, alta parţial adevărată şi una nu e nici falsă, nici adevărată.

Mai jos, barometrul adevărului pentru dezbaterea din 12 noiembrie:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis

Despre Factual.ro

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declaraţiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice şi jurnalistic, precum şi cunoştinţele experţilor care îi formează echipa. „Ştim ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante şi cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înţelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spaţiul public în jurul alegerii Preşedintelui României prin verificarea în timp real a declaraţiilor susţinute de candidaţii din turul doi al alegerilor prezidenţiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experţii de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conţinut de fiecare declaraţie:

Citește și: