Departamentul Politic
3737 vizualizări 13 sep 2018

Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control asupra activităţii SRI a declarat, joi seara, după audierea directorului SRI, Edward Hellvig, că discuţiile au vizat opt subiecte.

"Unul dintre ele a fost legat de protocoalele de colaborare dintre SRI şi instituţiile din România. Sunt semnat protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de astfel de acte sau acorduri. Dintre aceste, 432 protocoale, restul acorduri şi documente. 337 sunt active, 194 denunţate şi 94 abrogate ca urmare a schimbării legislaţiei. Discuţia a fost ca toate aceste protocoale să ne parvină la Comisie şi angajamentul a fost că, în maximum, o săptămână să ne parvină la Comisie", a declarat Manda.

Acesta a precizat că 18 documente au fost încheiate între SRI şi instituţii din justiţie, fie parchete, DNA, PNA sau CSM.

"Două documente cu caracter secret în vigoare, cele legate de ameninţările de terorism. În opinia noastră, credem că cele două sunt deja la comisie", a mai spus Manda.

"Nu există niciun protocol, cred, semnat cu PSD. Nu a prezentat, din protocoalele respective, niciun semnat cu partidele, cu niciun partid politic. Pot să vă spun altceva. A fost făcută o prezentare legată de apartenenţa politică a persoanelor care au semnat protocoalele respective, din anul 1990 încoace, şi au fost reprezentanţi de la toate partidele politice care au fost la putere, în calitatea pe care o aveau la momentul respetiv de miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, şefi de autorităţi şi lucruri de genul acesta", a mai spus Manda.

SRI vrea desecretizarea documentelor din zona Justiţiei

Legat protocoalele din 2016, unul secret şi unul nesecret, Hellvig a invocat necesitatea celui secret din cauza vidului legislativ.

"Am avut o discuţie legată de cele două protocoale din decembrie 2016, cel secret şi cel nesecret. Au avut la bază OUG 6, care în opinia SRI presupunea două elemente. Că pe vidul legislativ ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI. Cea de-a doua: de a defini organul de cercetare specială şi aici ne-a fost prezentat faptul că procedura e definită în Codul de procedură penală, că acesta a fost sensul şi că modificările aduse legislaţiei ca urmare a deciziei CCR, nu exista organ de cercetare specială penală. Spunea că e nevoie de acesta şi în ceea ce priveşte infracţiunile de terorism sau la adresa securităţii naţionale", a declarat Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI.

"Au fost prezentat documentele din zona justiţiei. Conducerea doreşte să desecretizeze mare parte dintre acestea. Nu avem în acest moment concluzii. Au fost întrebări de la Comisie, cum au fost denunţate, dacă au fost efecte. Conducerea SRI a invocat actele normative şi în afara de OUG 6, mai sunt două legi", a mai spus Manda.

Protocolul încheiat în 2016 între PG şi SRI a ajuns în luna august, a acestui an, la opinia publică. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă a apărut, câteva ore mai târziu, pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

"Conducerea SRI a invocat actele normative şi în afara de OUG 6, mai există două legi care permit SRI să încheie protocoale. Sigur că suspiciunea opiniei publice e îndreptăţită, în opinia mea. A rămas ca orice fel de protocol, act sau acord să fie prezentat Comisiei SRI, chiar dacă vorbim de document secret, nesecret, pentru a exista un control real. Am avut o discuţie legată de celebrul protocol din 2009. Nu-l aveam la Comisie. Am găsit raportul. E în spaţiul public. Ne dorim să existe un moment T0 legat de protocoale pentru ca SRI să îşi desfăşoare activitatea conform legislaţiei în vigoare", a spus preşedintele comisiei parlamentare.

SRI a informat Guvernul cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016

Manda a mai declarat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat comisia parlamentară că instituţia pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniştri şi ANSVSA.

"Un al treilea subiect a fost legat de pesta porcină africană apărută la porci mistreţi. Dacă SRI avea atribuţii, şi-a făcut treaba şi a informat beneficiarii. Răspunsul a fost că intra în zona competenţei SRI. Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunţau că exista riscul să apară peste porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniştri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale şi centrale. Primul focar de infecţie a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI şi-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. A fost o discuţie cu SRI că, în afară de pesta porcină africană, poate să ajungă şi un alt virus în România, la rumegătoarele mici, oi, care poate să afecteze zona zootehnică din România”, a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de Control SRI.

Potrivit celor mai recente date, pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, cumulând un număr total de 898 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi. La nivel naţional au fost sacrificaţi 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

O informare SRI viza posibile violenţe la miting. Un angajat SRI, în Centrul de comandă

Hellvig a mai spus în Comisie că a existat o informare a Serviciului care viza posibilitatea ca mitingul din 10 august să escaladeze şi a anunţat că un angajat SRI se afla în centrul de coordonare.

"Din ce am înţeles, că vorbim de anchete ale instituţiilor de parchet şi nu putem detalia, am înţeles că una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze şi să apară violenţe. Prima notă trimisă către instituţii şi structuri în data de 9, după care au fost trimise şi în timp real (...) A fost un dialog permanent pe 10,11 şi pentru recunoaşterea celor care au fost acolo", a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control SRI.

Manda a mai precizat că un reprezentat al SRI a fost în centrul de control pe perioada mitingului.

"Au spus că au avut un reprezentant care a informat, că a existat o notă care a fost trimisă Jandarmeriei, şi înainte de eveniment şi după eveniment. Au vorbit cu persoane care au prejudiciat, au informat inclusiv DIICOT. Şi eu am primit o notă secretă în acest sens. Concluzia a fost este ca în perioada imediat următoare, toate informările transmise beneficiarilor, inclusiv consilierul prezidenţial, să ne parvină şi nouă. Sigur că au fost informaţi că a existat acest pericol de a excalada protestul şi să devină violent. A fost întrebat cu activiştii de la rezist. Aici conducerea SRI nu a vrut să detalieze. Nici noi, nu ştim dacă intră în zona cercetării penale. Am convenit că dacă vorbim despre o finanţare străină a unei organizaţii care vrea dărâmarea Guvernului, rămâne să ne dea o informare concretă", a mai spus Manda.

 

Citește și: