Sorina Ionaşc
4214 vizualizări 11 iun 2013

Parlamentarii au hotărât, în cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea Constituţiei,  ca în cazul în care un referendum de demitere a preşedintelui a fost validat, în condiţiile legii (cvorum de prezenţă de 30%, iar opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente), legislativul să fie dizolvat dacă cel puţin jumătate dintre voturile exprimate sunt împotriva demiterii şefului statului. Mai mult, alegerile anticipate ar urma să fie organizate în maxim 45 de zile.

După ce în a doua zi de lucru a Comisiei s-a introdus termenul de "regiune" în legea fundamentală, în şedinţa de marţi parlamentarii au introdus în Constituţie şi Consiliul Regional. Cu toate acestea, regimul prefecţilor judeţeni şi regionali nu a fost definitivat.

Tot în şedinţa de marţi a Comisiei, parlamentarii au rezolvat mai multe subiecte care au creat tensiuni în USL. În primul rând, amendamentul propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, referior la interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală, a fost eliminat din proiectul de revizuire, deşi iniţial a fost adoptat. Această propunere a liberalului a produs nemulţumiri între parlamentari, care au considerat necesar să precizeze în Constituţie că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Cu toate acestea, odată eliminat amendamentul lui Chiuariu, a fost scoasă din proiectul de revizuire şi această precizare, existentă în Codul Civil.

O altă modificare a legii fundamentale care a pus probleme în USL a fost şi regimul creanţelor, parlamentarii hotărând că acestea ar trebui să aibă acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile financiare, amendament criticat de social-democraţi. Din acest motiv, membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au revenit asupra acestui articol, completând amendamentul cu sintagma "în condiţiile legii".

"Dreptul de proprietate, precum şi creanţele  împotriva statului, sunt garantate. Creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale, în condiţiile legii", se arată în articolul 44, alineatul 1.

La propunerea preşedintelui Comisiei Juridice de la Senat, Tudor Chiuariu, membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au scurtat termenele în care forurile legislative, în calitate de primă cameră sesizată, trebuie să se pronunţe asupra unui proiect de lege. Astfel, prin noua formă a Constituţiei, Camerele trebuie să se pronunţe în termen de 30 de zile (în loc de 45) pentru iniţiativele simple, şi 45 de zile (în loc de 60) pentru legile complexe.

 "Camera sesizată se pronunţă în termen de 30 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul maximal este de 45 de zile", se arată în articolul 75.

Totodată, deşi amendamentul Forumului Constituţional referitor la drepturile animalelor a fost respins în primă fază, parlamentarii au revenit asupra subiectului şi au introdus în Constituţie un articol prin care sunt protejate animalele. "Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii", se arată în formularea deputatul Varujan Pambuccian, care a insistat asupra acestui articol nou.

Referitor la interceptările comunicărilor şi convorbirilor, parlamentarii au păstrat termenul de 48 de ore, în care procurorul poate să le dispună, prin ordonanţă.


Gândul a prezentat LIVE TEXT cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale.

UPDATE 17.36 Şedinţa Comisiei pentru revizuirea Constituţiei s-a încheiat.

UPDATE 17.34 Membrii Comisiei au introdus în Constituţia revizuită şi drepturile animalelor. Astfel, prin legea fundamentală vor fi interzise "relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii". Amendamentul a fost votat în unanimitate.

UPDATE 17.22 Parlamentarii au scos din proiectul de revizuire a Constituţiei şi sintagma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie", luând în considerare că s-a respins şi interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală. Textul Constituţional rămâne în forma actuală, cu sintagma "căsătoria între soţi".

UPDATE 17.15 Referitor la regimul creanţelor fiscale, subiect care a creat tensiuni în USL, amendamentul adoptat anterior de Comisie a fost completat cu sintagma "în condiţiile legii". 

Art.44.- (1)" Dreptul de proprietate, precum şi creanţele  împotriva statului, sunt garantate. Creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale, în condiţiile legii."

UPDATE 17.07 Parlamentarii au revenit şi asupra articolului referitor la interceptările convorbirilor şi comunicărilor, acestea putând fi făcute, prin ordonanţa procurorului, pe o perioadă de maxim 48 de ore.

Art.28. alin. (2) Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, în mediul ambiental, percheziţia informatică şi accesul la un suport informatic, obţinerea  listei convorbirilor telefonice, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicaţii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecător, în condiţiile legii.

Art 28, alin. (3) În cazul în care există urgenţă deosebită în luarea uneia din măsurile prevăzute la alin.(2), procurorul poate să dispună prin ordonanţă, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, luarea măsurii pe o perioadă de  cel mult 48 de ore. Îndată după luarea măsurii, procurorul se adresează instanţei de judecată competente care decide asupra măsurii dispuse de procuror şi, dacă s-a cerut, asupra luării măsurii în continuare. Dacă măsura dispusă de procuror este infirmată, instanţa va dispune, când este cazul, distrugerea probelor obţinute, care se realizează de procuror pe bază de proces-verbal, ce se depune la instanţă.

UPDATE 16.13 Amendamentul care interzicea discriminarea pe bază de orientare sexuală, adoptat în primele zile de lucru ale comisiei, a fost respins. Reacţia lui Antonescu, după numărarea voturilor: "Opa!". De data aceasta, parlamentarii PSD au votat "împotrivă".

UPDATE 16.07 Astfel, membrii Comisiei au revenit asupra articolului 4, referitor la puterile statului. Textul adoptat de parlamentari este următorul:

Art.1.- (4) "Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti".

UPDATE 16.05 Parlamentarii au reluat articolele amânate în zilele de lucru anterioare.

UPDATE 15.55 Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a propus amânarea subiectului pentru şedinţa de mâine din cauza neînţelegerilor referitoare la prefecţi şi subprefecţi.

Ioan Adam, PSD: "Eu nu văd de ce trebuie să-i numim pe prefecţii judeţeni subprefecţi regionali. Ei au un statut propriu, nu văd care e logica. Dacă activitatea rămâne la fel, nu înţeleg de ce să schimbăm".

UPDATE 15.40 Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au trecut în legea fundamentală, la articolul 122, şi o instituţie nouă, anunţată şi de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, şi anume Consiliul Regional.

"Consiliul regional este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor judeţene, în vederea realizării serviciilor publice de interes regional", alin.1.

"Consiliul regional este ales şi funcţionează în condiţiile legii", alin.2.

UPDATE 14.54 Liberalii au propus ca din CNS - Consiliul Naţional de Securitate (fostul CSAT)- să facă parte şi un reprezentant al partidelor din opoziţie, cu statutul de invitat permanent. Amendamentul a fost respins. Tot la propunerea PNL, amendamentele adoptate arată că "CNS emite hotărâri care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă, prezintă anual sau oricând este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului".

UPDATE 14.40 Şedinţa Comisiei a reînceput.

UPDATE 12.17 Parlamentarii au luat pauză până la 14.30.

UPDATE 12.10 Parlamentarii au aprobat, la propunerea PNL, schimbarea textului articolului 117, alineatul 2, privind înfiinţarea organelor de specialitate. "Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale-autonome, aflate sub control parlamentar, în subordinea Guvernului sau în subordinea Parlamentului, pot fi înfiinţate numai prin lege", se arată în noul text.

UPDATE 11.41 Amendamentul Forumului Constituţional a fost adoptat. Parlamentul va fi dizolvat dacă referendumul pentru demiterea preşedintelui este validat, în condiţiile legii, însă mai mult de jumătate dintre oameni s-au exprimat împotriva demiterii preşedintelui. După dizolvarea Parlamentului, ar urma să se organizeze alegeri anticipate în termen de 45 de zile.

UPDATE 11.32 Mate Andras, UDMR: "Eu nu cred că dacă un referendum este invalidat trebuie să se ajungă la o sancţiune atât de drastică, la dizolvarea Parlamentului".

Ioan Adam, PSD: "Trebuie să fim extrem de atenţi când reglementăm acest lucru, trebuie să punem nişte termeni precişi".

Toni Greblă, PSD: "Haideţi să adaugăm la propunerea Forumului încă o condiţie pentru dizolvarea Parlamentului. Şi anume dacă referendumul a fost validat, dar nu s-a întrunit 50%+1 din numărul de voturi valabil exprimate pentru propunerea de demitere a preşedintelui, iar Curtea Constituţională a dat aviz negativ, atunci să se dizolve Parlamentul"

UPDATE 11.25 Parlamentarii au redeschis discuţia privind dizolvarea Parlamentului în cazul în care un referendum pentru demiterea preşedintelui a fost invalidat. Forumul Constituţional a propus ca legislativul să fie dizolvat dacă la referendum propunerea de demitere a şefului statului nu a întrunit 50% + 1 din numărul de voturi valabil exprimate.

UPDATE 11.17 Totodată, membrii comisiei au decis, prin adoptarea unui amendament al grupului PSD, să treacă în legea fundamentală faptul că Senatul numeşte Avocatul Poporului, trei dintre judecătorii CCR, conducerea Consiliului Legislativ, consilierii Curţii de Conturi, preşedintele AEP şi directorii SRI, SIE, SPP şi STS.

a) trei dintre judecătorii Curţii Constituţionale

b) preşedintele şi vicepreşdinţii Consiliului Legislativ

c) consilierii Curţii de Conturi

d) preşedintele Consiliului Economic şi Social

e) preşedintele Autorităţii Electorale Permanente

f) reprezentanţii oricărei alte autorităţi sau instituţii publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezintă Parlamentului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate"

UPDATE 11.15 Liberalii şi social-democraţii au propus ca termenul în care prima Cameră sesizată trebuie să se pronunţe asupra unei iniţiative să fie redus de la 45 de zile la 30, iar pentru legile complexe de la 60 de zile la 45. Este vorba despre articolul 75, alineatul 2. "Camera sesizată se pronunţă în termen de 30 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul maximal este de 45 de zile", se arată în amendamentul PNL şi PSD, susţinut de Tudor Chiuariu. Propunerea a fost adoptată.

UPDATE 10.50 Grupul parlamentar PSD a propus introducerea în Constituţie a unor noi alineate prin care să se stipuleze faptul că cele două Camere ale Parlamentului asigură principiul subsidiarităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitututive ale UE. Amendamentul a fost adoptat. Principiul subsidiarităţii se referă la rezolvarea problemelor europene la cel mai apropiat nivel de cetăţeanul afectat.

UPDATE 10.30 Şedinţa de lucru a început. Parlamentarii au revenit asupra unor articole amânate.

Citește și: